11 d’agost 2015

La Seu d’Urgell rep ‘El Retaule de Sant Ermengol’, amb un centenar d’actors locals



publicat per
7 agost de 2015

Els veïns de la capital urgellenca l'interpreten cada any des de 1957

Un centenar de veïns de la Seu d’Urgell interpreten des d’avui fins el 15 d’agost ‘El Retaule de Sant Ermengol’, un espectacle que narra la vida del sant català a través d’onze escenes, quadres dramatitzats, a la catedral romànica de la població. L’obra, escrita pel poeta Esteve Albert, es representa anualment al claustre de la catedral des del 1957 amb l’ajuda dels ciutadans de la Seu, que fan d’actors, escenògrafs, encarregats del vestidor i dramaturgs no professionals. Hi ha qui hi participa des de l’any que van començar les representacions.

Enguany estrena director artístic. L’actor i director urgellenc, Joan Hernández, ha agafat el relleu de Lluís Obiols, que n’ha estat el director des del 2007. El president del patronat, Jesús Galindo, ha manifestat ‘la voluntat de professionalitzar la direcció, sense perdre el vessant amateur de l’obra’. Hernández ha dit que posaria ‘èmfasi en la humanització dels personatges del retaule’. Més reptes que s’imposa el nou director són els de ‘donar més ritme i dinamisme a l’obra’. Galindo ha remarcat que el gran repte que tenien era d’aconseguir que gent de fora de la Seu vingués a les representacions.

Més interpretació dels actors, més ritme, noves veus en off i més música són els elements en què Hernández posarà l’accent per a aquest nou format del retaule de sant Ermengol. Hernández ha dit: ‘els actors han de conèixer més els seus personatges per tal que a l’hora d’interpretar sàpiguen perquè diuen les coses i d’aquesta manera’.


La música és una peça clau en aquest espectacle amb fragments de peces del Barroc i de cant gregorià, com també una interpretació cantada en directe per un dels actors, mentre que un narrador va donant pas als diferents quadres que s’escenifiquen. Enguany, la soprano que interpreta el Cant de la Sibil·la de la Seu d’Urgell, Laura Castellet, intervindrà a totes les representacions.

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...