08 d’agost 2015

Quina relació estableixen els nens amb el teatre?



publicat per
Esteve Plantada/ACN
6 agost de 2015

Carla Rovira assaja una "performace" dins els actes previs a la FiraTàrrega 2015, en què investiga els vincles dels més joves amb les arts interpretatives
FiraTàrrega 2015 proposa una mirada a l'actualitat de la creació escènica
Carla Rovira durant l'assaig obert del muntatge «Most of all, you've got to hide it from the chicks»
FiraTàrrega ja escalfa motors amb vista a l'edició d'enguany, que tindrà lloc entre el 10 i el 13 de setembre. Com a prèvia del certamen, el Programa de Suport a la Creació de FiraTàrrega –que fomenta la creativitat escènica i la producció d'espectacles en espais no convencionals– continua aquests dies oferint una mostra dels treballs de les companyies seleccionades el 2015.

És el cas de l'actriu i treballadora social Carla Rovira, que ha ofert un tast de la obra d'investigació Most of all, you've got to hide it from the chikcs. L'espectacle és una performance participativa, coproduïda per Antic Teatre i la mateixa FiraTàrrega, i que gira al voltant de les necessitats dels nens quan van al teatre. Per això, aquests esdevenen els protagonistes, juntament amb el públic que també és convidat a prendre part en l'espectacle. Aquest assaig ha comptat amb l'assistència d'una seixantena de persones.   

Projecte d'investigació i creació a la vegada

Partint de les preguntes "què amaguem als nens?" i "què és allò que no els volem mostrar?", Rovira, disfressada de pollastre i acompanyada pel Grup de Pollastres Rebels, encarnat pels joves actors, planteja un projecte  d'investigació i de creació a la vegada. El muntatge vol aprofundir en la relació que estableixen els més joves amb el teatre, a partir del treball amb un grup de nois i amb l'objectiu d'enfortir els seus vincles amb les arts interpretatives i promoure la seva participació activa com a espectadors. A partir d'aquesta investigació, el muntatge ofereix una performance inspirada en la figura de Mrs. Robinson, de la pel·lícula El graduat (Mike Nichols, 1967). 

Rovira ha explicat que ha intentat buscar els límits de com reben els nens el teatre com a públic per tal d'extreure'n conclusions. Fins ara ha pogut veure que els nens obtenen molt ràpidament la convenció com a públic teatral, és a dir que cal estar callat i estar atent al que passa a escena; que l'actitud dels nens depèn de la tutela dels adults amb qui van al teatre; la participació a nivell teatral, és a dir que els nens volen ser presents en les coses que succeeixen, i pel que fa a temàtiques, remarca que "falta vulnerabilitat des del món artístic a l'hora de treballar amb públic infantil".  


El muntatge Most of all, you've got to hide it from the chicks es podrà veure a FiraTàrrega els dies 11 de setembre, a les 11h (en anglès) i a les 17h (castellà); el dia 12, a les 13h (anglès), a les 17h (castellà) i a les 21h (català), i el 13 de setembre, a les 12h (anglès) i a les 17h (català).

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...