24 d’octubre 2015

TRET DE SORTIDA DEL CENTENARI DELS PASTORETS DE JOSEP MARIA FOLCH I TORRES A TOT CATALUNYA



publicat per
http://castellvilarenc.info
Per Ens de Comunicació / AMIC

Dissabte 17 d’octubre a les escales del Teatre Nacional de Catalunya es va inaugurar el Centenari dels Pastorets de Josep Maria Folch i Torres, amb la participació de grups de Pastorets de tot el territori, i l’actor Toni Albà com a ambaixador del centenari.

Un centenar d’àngels i dimonis de diferents grups de Pastorets d’arreu del territori es van congregar a les escales del Teatre Nacional de Catalunya el matí del dissabte 17 d’octubre per inaugurar el Centenari dels Pastorets de Josep Maria Folch i Torres, que commemora l’estrena de l’obra un 24 de desembre de 1916, al desaparegut Teatre Pompeia de Barcelona.

La celebració es va iniciar amb una batalla simbòlica entre les forces del Cel i de l’Infern, que va culminar amb el descobriment del logotip del Centenari. Tot seguit, Lenke Kovács, comissària del Centenari, va donar la benvinguda als participants de l’acte i va agraïr la presència, en nom de la Generalitat, del subdirector general de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Cultural (DGCPAAC), Antoni Herrera, i la cap del Servei de Recerca i Protecció, Verònica Guarch. A continuació, el coordinador general de la Coordinadora dels Pastorets de Catalunya, Lleonard del Río, va posar en relleu la vigència i l’arrelament del text de Folch i Torres, l’obra més popular i més representada des de fa cent anys. Després, es va dirigit a cadascun dels grups participants, incitant-los a fer-se sentir mentre els anava enumerant. Hi ha hagut representació dels Pastorets de Barcelona (Associació Casal Corpus Grup de Teatre), Calaf, Figueres, L’Hospitalet de Llobregat, Manlleu, o Vilanova i la Geltrú, entre d’altres.

El tercer parlament va anar a càrrec d’Oriol Izquierdo, president de la Fundació Folch i Torres, que va agraïr que la Generalitat hagi declarat l’any 2016 “Any Pastorets” i va felicitar els grups pel seu compromís, gràcies al qual les representacions de l’obra s’han mantingut de temporada en temporada durant tot un segle, “superant els períodes de prohibicions, les dictadures i la persecució de la llengua, sense perdre el caràcter popular i festiu”.

A la segona part de l’acte, Toni Albà, l’ambaixador del Centenari, va posar èmfasi en la importància dels Pastorets d’en Folch i Torres com a punt de partida de la carrera de molts actors catalans professionals, que, com ell mateix, es van estrenar als escenaris fent, per exemple, de “Rovelló, de Lluquet o de Jeremies”. Aquest coneixement de primera mà, l’ha va posar en solfa encetant fragments de l’obra que àngels i dimonis completaven. Després es va fer un repàs dels “Set Pecats Capitals”, que va posat en boca de diferents personatges de la vida pública que imitava amb habilitat, com ara Mourinho, Punset o l’ex-rei Joan Carles. Com a colofó de la seva intervenció va fer segellar “una treva simbòlica” entre dos àngels i dos dimonis, en representació dels grups presents, i els ha instat a mantenir aquesta concòrdia durant el Centenari.

L’acte va cloure amb una foto de grup de tots els àngels i dimonis, a la qual es van sumar els membres de la Comissió i com a convidat d’honor, Ramon Folch i Camarasa, fill de Josep Maria Folch i Torres. “Va tenir l’encert d’evitar el perill de caure en un excés de didactisme, i va saber posar l’obra, en tot moment, a l’abast del públic infantil i adult, avui, en arribar al Centenari de l’Obra, tot permet augurar, crec jo, llargs anys de vida a Els Pastorets o l’Adveniment de l’Infant Jesús d’en Folch i Torres”, va manifestar Folch i Camarasa el valor de l’obra del seu pare.

Un any d’activitats


Al llarg dels propers mesos es concretaran els actes que durant el 2016 es duran a terme per commemorar el centenari de l’estrena. Es preveu una edició especial, a càrrec de La Galera, del text de Folch i Torres, gravació de vídeos en reconeixement del llegat d’aquesta versió dels Pastorets, un Lipdub dels Pastorets, entre d’altres. A més, al llarg de l’any vinent hi haurà diverses cites: Un festival de Cuplets amb motiu del Dia Internacional de la Poesia (21 de març), una trobada de personatges, una exposició sobre l’obra i els seus 100 anys de representacions, així com un simposi interuniversitari d’estudi sobre els Pastorets de Josep M. Folh i Torres i el teatre nadalenc d’arrel tradicional. Pròximament es concretaran totes les dates i llocs on es realitzaran aquestes iniciatives, que es clouran el desembre de l’any vinent amb la col·locació d’una placa commemorativa a Gràcia, al lloc on hi havia el Coliseu Pompeia, el teatre on tot va començar.

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...