21 de novembre 2015

Festival de les forces del mal



publicat per
Joan Ribas
El cartell del festival Foto: PROSCENIUM.

Quan s'acaben les Fires de Girona –amb el castell de focs– molts de nosaltres intuïm un canvi
important d'època: la tardor ja és en la seva plenitud, els arbres es despullen, les temperatures s'aprimen, i tot plegat ens mena pausadament cap
al Nadal i la fi de l'any. Pensem que “això s'acaba”: els dies de plenitud, de bon temps, de joia col·lectiva, donen pas a una època marcada per l'espera d'un final. És el que l'Església catòlica en diu advent com a temps de preparació, de capteniment i d'espera de la joia de la Nativitat.

En la majoria de pobles i ciutats de Catalunya és el moment de començar a aplegar la gent que representaran un any més els tradicionals Pastorets, que amb més o menys esplendor, mitjans i encert es duen a terme en tota la geografia catalana. Actualment es compten uns cent vint llocs on d'una forma estable i continuada es representen. Cal afegir-hi les vetllades esporàdiques, escolars... i tantes d'altres. En grans teatres o en xacroses sales de centres parroquials s'obren les caixes que contenen decorats i utillatge, s'adoben els vestuaris, i es fan plans per millorar les actuacions d'anys precedents. Potser el compliment de les pràctiques catòliques s'ha reduït amb els anys, però en cap cas ha afectat aquestes vetllades, arrelades profundament, amb una transmissió voluntariosa de pares a fills, i a néts.

El personatge més significatiu és la figura del dimoni, que adopta diverses formes i noms, però que sempre tracta d'esbullar “els plans que el cel prepara” i de portar les ànimes candoroses al seu infern. Sense aquesta figura els Pastorets no tindrien sentit, de la mateixa manera que no en tindria la nostra vida si no ensopeguéssim sovint amb els entrebancs del camí.
A Girona aquest personatge el va interpretar magistralment molt temps Jaume Teixidor, com ara ho fa Dani Chicano. Les representacions al Teatre Municipal arriben enguany als trenta-cinc anys i, per celebrar la fita, s'ha organitzat per al 21 de novembre un festival de Llucifers i Satanassos amb una matinal que tindrà lloc al Teatre Municipal. S'espera la presència de diversos éssers infernals d'arreu de Catalunya, i la festa estarà oberta a tothom i serà gratuïta.


Esperem la trobada de les “forces del mal” de diferents viles i ciutats de Catalunya, cadascuna amb el seu recital d'una de les versions diverses degudes a bon nombre d'autors que, des de Pitarra, Pàmies, Fortunet, Folch i Torres, Mossèn Gay, Mossèn Ballarín i tants d'altres, han donat veu i argument als personatges de l'època de Jesús, amb un interès comú de magnificar el sentit familiar del Nadal, i si més no sofrir el mal –però acabant vencent-lo–, aquí representat amb cues i banyes.

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...