14 de novembre 2015

La gal·la dels premis Arlequí reivindica la contribució de la cultura popular



publicat per
12 de novembre de 2015

Foto de família dels premiats en la gal·la dels Arlequí (Foto: À. A. E.)

“De forma cruel s’ha volgut diferenciar entre alta cultura i cultura popular, oblidant que el nostre patrimoni és fet de cultura popular” ha defensat Xavier Albertí director del Teatre Nacional de Catalunya (TNC) en el seu discurs d’agraïment del premi Arlequí a la millor entitat que ha destacat la tasca del TNC en la promoció del teatre amateur gràcies a la iniciativa Epicentre Pitarra, en la qual quatre grups amateurs van representar les seves obres a la sala tallers del TNC. “Abans de l’estrena de l’obra de l’Esquella de la Torratxa, l’any 1864, l’ús del català era d’un 3%, a partir que l’obra es va fer popular l’ús públic de la llengua va experimentar un gran augment”, ha afegit Albertí que ha afirmat que L’Esquella, com tota l’obra de Pitarra, és deutora de la cultura popular.

La Federació de Grups Amateurs de Teatre de Catalunya ha organitzat la 13a edició dels premis Arlequí, cita anual que reconeixen les persones, entitats i grups que durant l’any anterior hagin destacat per la seva aportació al teatre amateur. A partir de les propostes que els grups i coordinadores de teatre amateur envien a la federació, un jurat les analitza i escull els guardonats. “A través de les diverses mostres que organitza la federació i les trobades anuals, he ampliat les meves amistats i avui puc afirmar que tots formem part d’una gran família”, ha explicat Eduard Araujo, mereixedor del premi a la persona, un home de teatre i també de poesia que fidel a la filosofia del teatre amateur ha portat els versos dalt dels escenaris, com a fundador del Grup Pentagrama de Valldoreix.

“Era una nena malaltissa, i el teatre em va salvar”
Un dels moments més emotius de la gal·la el va protagonitzar Mercè Sampietro en rebre l’Arlequí que premia un professional, els inicis del qual es trobin en el teatre amateur. “Tenia 12 anys i greus problemes de relació, era una nena tímida, entrar a una companyia amateur em va salvar la vida, tota la resta va desaparèixer al costat de la passió pel teatre”, ha dit Sampietro, permetent als assistents de la gal·la entreveure una miqueta de l’essència d’una actriu que cada tarda comparteix sobretaula amb els catalans amb La Riera, i que té una gran trajectòria en teatre i cinema, amb cims com la seva interpretació a Lugares comunes, d’Adolfo Aristarain, per la qual va aconseguir el Goya. Sampietro va ser membre de diverses companyies de teatre amateur fins que cap a principis dels 70 ja es va dedicar professionalment. “Les companyies amateurs són les autèntiques escoles de teatre”, va finalitzar el seu discurs d’agraïment d’un premi que li va entregar de genolls Jordi Banacolocha, premiat l’any passat en la mateixa categoria.

En la categoria de menció especial, Montserrat Ventosa, presidenta d’El Centre de Llorenç del Penedès, ha rebut l’Arlequí que commemora tota una trajectòria de 125 anys, interrompuda només pels anys de la guerra. Amb motiu de l’aniversari, el grup de teatre del centre l’any passat van posar en escena El violinista damunt la teulada, amb més de 60 actors, actrius i músics.

Pel que fa al premi al millor grup s’ha premiat el Grup de Teatre del Centre Parroquial de Monistrol de Calders, que han convertit el discurs d’agraïment en una breu representació que amb un inici inspirat en l’obra El florido pensil, han recorregut la trajectòria d’un grup de teatre que ha defensat el català en temps difícils i ha estat un dinamitzador destacat cultural del poble.


Coincidint amb el 30è aniversari de la fundació de la Federació de Grups Amateurs de Teatre de Catalunya, Josep Rafecas, president, en el seu parlament ha destacat que els més de 300 grups que formen part de la federació “són la història i el futur d’un país que camina sinuosament però amb fermesa”.  També ha destacat la gran tasca del teatre amateur, “bressol del teatre professional”, Rosa Maria Provencio, membre de la junta de l’Ens de l’Associacionisme Cultural Català, confederació de la qual la federació de teatre amateur en forma part.

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...