02 de novembre 2015

Lluïsos reestrena casa



publicat per
28 d'octubre de 2015
Luis Benavides
foto : Carla Fajardo

L'entitat degana de Gràcia, amb 160 anys d'història, presumeix de seu espaiosa, lluminosa i accessible
El vaixell insígnia del reformat edifici és un teatre polivalent amb 200 butaques

Després de 14 mesos tancada per obres, la seu dels Lluïsos de Gràcia (plaça del Nord, 7-10) presenta ara un espectacular nou aspecte de portes endins. I és que la seva emblemàtica façana, amb un incalculable valor patrimonial i sentimental, segueix intacta. L'interior, en canvi, és totalment nou, amb visibles millores en aspectes com la mobilitat i la seguretat. «Aquestes obres ens han permès adaptar la nostra seu a la normativa vigent, però també guanyar metres quadrats amb la nova planta subterrània», explica Oriol Hosta, president de l'entitat.

El nou edifici, ara amb rampes i ascensors, arriba quan l'entitat celebra els 160 anys d'història. «Tot comença a moure's el 2007, amb l'anterior junta de l'entitat, amb l'expresident Jordi Cassasas al capdavant i la complicitat de l'antic regidor de cultura, Jaume Ciurana, que entenia que una entitat degana com la nostra bé mereixia un suport institucional», recorda l'actual president, en el càrrec des de fa cinc anys.

La joia de la corona de la nova casa dels Lluïsos és el teatre. «Ara tenim les mateixes butaques, unes 200, però en una sala perfectament equipada i polivalent. La grada és retràctil i les cadires del fossat es poden retirar per acollir altres activitats», sub­ratlla Hosta.

DIVERSES GENERACIONS / Lluïsos de Gràcia és la segona casa de molts veïns. «Els meus avis i els meus oncles ja eren de l'entitat. Vaig començar al grup de teatre, però actualment formo part de la coral», explica la sòcia Maria Mercè Sobirana, de 67 anys.

Els Lluïsos de Gràcia, amb 19 seccions, compta amb 1.200 socis. I té llista d'espera. «Hi vaig entrar amb 12 anys perquè hi havia dues vacants a l'equip de bàsquet. Aquí segueixo, com a entrenador dels petits i com a jugador sènior», explica Raimon Davi, de 29 anys, que destaca l'ambient familiar que es respira a l'entitat. «Les seccions cada vegada estan més barrejades -segueix Davi- i tots ens coneixem».

Aquest centre social, pel qual passen més de 500 persones al dia, tindrà bar en les pròximes setmanes. Tres joves veïns, criats a l'entitat, s'encarregaran de gestionar-lo. «La carta inclourà entrepans, tapes i mitges racions. Senzill però de qualitat, pensant en els socis però també en la resta del barri», explica Joan Duran, un dels responsables, que calcula que el bar podria obrir les portes la setmana del 9 de novembre.

RECOLLIDA DE FONS / Les obres a l'edifici han costat tres milions d'euros. L'Institut de Cultura de Barcelona (Icub) hi va aportar 1,3 milions. «La resta serà coberta amb un préstec bancari de 700.000 euros i diversos patrocinis», detalla el president.

El fons d'inversió KKH aportarà 850.000 euros si tira endavant el seu projecte a les antigues oficines del Deutsche Bank. Lluïsos de Gràcia, a canvi, cedirà els drets d'edificabilitat de la seva seu. Però mentre es desencalla el tema de l'hotel de KKH -o dels pisos de luxe, segons les últimes informacions- els Lluïsos de Gràcia han impulsat la campanya de recollida de fons 400x500, la recta final!


L'objectiu de la campanya és avançar 200.000 euros. «Volem implicar-hi 400 famílies amb un donatiu de 500 euros en dipòsit, a tornar en dos anys. De moment ja tenim recollits 27.000 euros», apunta Hosta. H

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...