12 de novembre 2015

Toni Albà: "Els Pastorets s’han convertit en una tradició que passa de generació en generació"



publicat per

Albà ha participat als Pastorets del 1977 al 2010, a Vilanova i la Geltrú.
L’actor Toni Albà és ambaixador del centenari dels Pastorets de Folch i Torres.
Autor: Federació d'Ateneus de Catalunya
Entitat redactora: Federació Ateneus de Catalunya

La batalla simbòlica entre el cel i la terra es manté a les cartelleres teatrals des del 24 de desembre del 1916 al desaparegut Teatre Pompeia de Barcelona. Aquest mes s’ha donat el tret de sortida a la programació d’activitats entorn al Centenari dels Pastorets de Folch i Torres fins al desembre de l’any vinent. La Generalitat de Catalunya ha impulsat la celebració de l'efemèride junt a la Coordinadora de Pastorets de Catalunya i la Fundació Folch i Torres. L’actor, autor i director Toni Albà ha estat nomenat ambaixador del centenari.
Toni Albà va participar a la representació dels Pastorets de Folch i Torres des de ben petit al Círcol Catòlic de Vilanova i la Geltrú. En aquest escenari va coincidir amb un altre actor vilanoví de relleu, Sergi Lòpez. Ambdós van fer les seves taules amb el text de Folch i Torres i després van estudiar junts a la prestigiosa escola de teatre Lecoq de París. Una altra entitat local, la Unió Vilanovina, va dotar el text d'un to més còmic i Sergi López i companyia van desertar del Círcol. L'any 1991, l'obra de La Unió va deixar de representar-se i el 2002 es va recuperar, però l'aventura només va durar dues temporades.
El 2007 es van tornar a reunir sota el nom de “Naltros” amb una adaptació irreverent de la història “Els Pastorets a l’exili (cercant posada)”, que va acollir l’entitat GER de Sant Pere de Ribes, ja que el Teatre Principal de Vilanova estava en obres aleshores i el Círcol Catòlic ja compta amb els seus propis pastorets. En aquella ocasió, el dolent d'"El laberinto del Fauno" va portar les banyes de Satanàs, Albà va ser en Rovelló, el pastor poruc i llaminer, i Guillem Albà (també actor però sense llaços familiars amb l'anterior) va interpretar en Lluquet, el pastor valent. El director de TV-3, Francesc Escribano, un altre vilanoví destacat, i gairebé tota la seva família van fer de pastors. També hi van participar actors com Jorge Picó, Marta Bayarri i Helena Pla. Els va dirigir Olga Jiménez, fundadora del grup de teatre L'Estaquirot.
Xarxanet.org entrevista a Toni Albà, que va fer Pastorets a Vilanova i la Geltrú des dels 16 anys fins al 2010.

Quins són els elements que, per a tu, distingeixen els Pastorets de Folch i Torres d’altres representacions dels pastorets?
Els Pastorets de Folch i Torres són molt més lúdics que d’altres. A més el llenguatge és molt més planer i, per tant, comprensible per al públic de totes les edats.
Cent anys després de veure la llum, per què creus que els Pastorets de Folch i Torres segueixen programats a molts teatres catalans?
Justament per això. El fet que el llenguatge sigui tan planer permet que el públic familiar sigui el majoritari. S’han convertit en una tradició que passa de generació en generació.
Amb quin personatge dels Pastorets et quedes?
És molt difícil, però en general, em quedaria amb en Satanàs. Dels que jo he fet, em quedo, sens dubte, amb el Rovelló.
Els Pastorets són un punt de partida de la carrera de molts actors catalans avui professionals, com és el teu cas. Com vas viure l’experiència al Círcol Catòlic de Vilanova?
Recordo que quan vaig començar i durant els primers anys teníem molta il·lusió i hi posàvem moltes ganes. Els Pastorets al Catòlic de Vilanova van ser una molt bona escola per fer el salt cap al que després ha estat la meva vida professional. A més, vaig fer-hi molt bons amics, amb els quals al cap dels anys en hem anat retrobant i fent altres versions “més lliures” per dir-ho d’alguna manera.
Com a ambaixador del centenari, quina serà la teva tasca?
Seré en els actes més importants sempre que la meva agenda m’ho permeti, per donar suport i donar a conèixer els Pastorets de Folch i Torres.

Un any d’activitats


Al llarg dels propers mesos es concretaran els actes que durant el 2016 es duran a terme per commemorar el centenari de l’estrena. Es preveu una edició especial, a càrrec de La Galera, del text de Folch i Torres, gravació de vídeos en reconeixement del llegat d’aquesta versió dels Pastorets, un Lipdub dels Pastorets, entre d’altres. A més, al llarg de l’any vinent hi haurà diverses cites: Un festival de Cuplets amb motiu del Dia Internacional de la Poesia (21 de març), una trobada de personatges, una exposició sobre l’obra i els seus 100 anys de representacions, així com un simposi interuniversitari d’estudi sobre els Pastorets de Josep M. Folch i Torres i el teatre nadalenc d’arrel tradicional. Pròximament es concretaran totes les dates i llocs on es realitzaran aquestes iniciatives, que es clouran el desembre de l’any vinent amb la col·locació d’una placa commemorativa a Gràcia, al lloc on hi havia el Coliseu Pompeia, el teatre on tot va començar.

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...