31 de desembre 2015

ELS PASTORETS CASTELLARENCS

Moment del muntatge 'Els Pastors Cantaires de Betlem' (Quim Pascual)
28/12/2015 - Cultura
Els Pastorets castellarencs
La Pedra Fina ha portat a l'escenari 'Els Pastors cantaires de Betlem' la sarsuela nadalenca de mossèn Joan Abarcat pròpia de Castellar
Anna Parera
Els Pastors cantaires de Betlem han tornat dalt l'escenari de l'Auditori Municipal aquest Nadal. L'entitat local La Pedra Fina ha estat enguany l'encarregada de seguir amb la tradició nadalenca pròpia de Castellar del Vallès, per segon any consecutiu. Amb dues representacions el passat diumenge, 27 de desembre, la música i una part del text de mossèn Joan Abarcat s'han portat a escena amb una bona rebuda del públic castellarenc.
Una sessió d'una hora i mitja de durada, que pot arribar fins a tres si es manté el text original, on s'han seleccionat acuradament aquells fragments que ajuden a fer de fil conductor de la història. Amb el protagonisme, d'una banda, de Llucifer i Escuat, els dimonis que volen evitar l'arribada del Messies, i de l'altra, dels pastors s'ha anat conduïnt pel relat històric fins a cloure en el naixement de Jesús. La interpretació teatral ha combinat moments d'interacció a escena entre pastors i dimonis amb d'altres situacions en què els actors es dirigien directament al públic. La representació s'ha reforçat amb la part musical amb interpretacions solistes i d'altres de conjuntes de la mà d'un cor, fix a l'escenari durant tota la funció i que canviava el color del seu vestuari, el blanc o el negre, segons si les peces eren dels pastors, el bé, o dels dimonis, el mal. Un conjunt de corda, vent, teclat i percussió acompanyava instrumentalment i en directe totes les composicions musicals, una característica que atorgava ritme a l'obra i permetia un acabat més acurat. Fins i tot es va jugar amb el so d'alguns instruments per identificar la intervenció dels personatges.
"Aquest any és el segon d'un projecte de tres", va afirmar Carles Miró, director musical de la funció, en què La Pedra Fina s'ha proposat "una revisió, una restructuració de l'obra original de mossèn Abarcat", va afegir. El Nadal passat es van estrenar únicament amb la part musical i enguany s'han animat a combinar el text i la música, una convivència necessària, ja que és el que permet mantenir l'essència de l'obra original. "La dificultat com a tal sarsuela que és, és casar el text i la música, sempre tenint en compte que la música està per sobre en aquesta obra", va assegurar Jeroni Oller, director de escènic del muntatge. Les ganes de representar Els Pastors cantaires de Betlem els ha fet creure que podien fer un pas més i "una vegada fet i vist el resultat estem molt satisfets", va expressar Oller.
Nens, joves i adults han conviscut en el muntatge, perquè "el castellarenc de qualsevol edat se'l faci seu", una manera de mantenir viu aquest patrimoni cultural castellarenc i fer-lo conegut des dels més petits i fins als més grans. De cara l'any vinent, quan s'arribarà a la tercera fase del projecte, s'allargarà la part de text, per donar la transcendència que mereixen alguns dels personatges presents en l'obra d'Abarcat, com ara l'avi Simón.

PUBLICAT PER
http://www.lactual.cat/

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...