06 de desembre 2015

Hofesh Shechter, estrena de luxe a Temporada Alta



publicat per
4 de desembre de 2015
Francesc Ginabreda. Girona.

El reputat coreògraf britànic presenta Made in Girona: Political Mother, un espectacle integratiu protagonitzat per músics i ballarins no professionals de les comarques gironines, que es podrà veure aquest diumenge a les 6 de la tarda a l’Auditori de Girona.

foto : Made in Girona: Political Mother  |  © Getty Images

La Hofesh Shechter Company està reconeguda com una de les companyies de dansa més importants del món, tant per la seva qualitat artística com per la seva tasca integradora. Made in Girona: Political Mother representa aquesta doble proposta sense volta de full: més de 60 músics i ballarins amateurs actuaran al costat de professionals de la dansa per donar vida a un espectacle amb el rigor i l’excel·lència artística que defineixen la companyia, però en versió comunitària.

Aquest matí, al CaixaFòrum de Girona, s’ha fet la presentació oficial de la peça, coproduïda per l’Obra Social “la Caixa”, Temporada Alta 2015 i el Mercat de les Flors, amb la presència d’Ignasi Miró, director de l’Àrea de Cultura de l’Obra Social “la Caixa”; Salvador Sunyer, director de Temporada Alta; Francesc Casadesús, director del Mercat de les Flors; i Niamh O’Flaherty i Lucy Moelwyn-Huges, membres de la Hofesh Shechter Company.

Tots ells han celebrat l’estrena de l’obra –en exclusiva a tot l’estat– en el marc de Temporada Alta i han subratllat la importància i el valor social d’apostar per projectes com aquest, que no només apropen la dansa a la comunitat local, sinó que, a més, la fan extensible a col·lectius amb risc d’exclusió. Aquest treball comunitari, segons han explicat O’Flaherty i Moelwyn-Huges, “forma part de l’ADN de la companyia” i compta amb un programa de participació que inclou cursos, tallers i projectes destinats a millorar l’accessibilitat de les persones al món de la dansa.

A l’acte també hi han assistit dues ballarines no professionals que interpretaran Made in Girona: Political Mother. Totes dues han coincidit a destacar l’experiència emocional que ha suposat per elles i l’esperit de germanor que es crea amb la resta de participants. Aquesta és la filosofia de Hofesh Shechter: tot moviment de dansa ha de tenir un punt de partida emocional. Tant és com sigui cadascú: si pots sentir, pots ballar. El talent es posa a prova a partir d’aquesta premissa. Res més il·lustratiu que Made in Girona: Political Mother, un espectacle protagonitzat per no professionals dirigit per professionals.

L’any 2010, Shechter va estrenar Political Mother al Canadà, mostrant per primera vegada una barreja trencadora de crua fiscalitat i afirmació política. La mateixa fúria i energia són presents a Made in Girona. L’únic que canvia són els participants locals i la durada de l’espectacle, que és més curt que l’original perquè han tingut menys temps assajar. El resultat és una selecció de fragments de l’original combinada amb l’adaptació de noves seccions, que han creat una versió única que transmet i s’alimenta de la mateixa autenticitat i integritat.

El coreògraf britànic vol plantejar nous discursos artístics i des de l’art, amb una voluntat de transformació social i emocional catàrtica, que emana de l’estómac, i d’un esperit de denúncia que cobra vida amb la virulència alliberadora de sacsejar el cos al ritme de la fúria i la passió. Political Mother és sobretot percussió; un bucle de bateria inspirador que, en paraules del mateix Shechter, “sona com la fi del món”.


L’obra es podrà veure el diumenge a l’Auditori de Girona i el 31 de gener al Mercat de les Flors de Barcelona. La recaptació total de l’espectacle es destinarà a Apropa Cultura, el programa socioeducatiu dels equipaments culturals adreçat al sector social.

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...