23 de desembre 2015

Pastorets a la porta del segle



publicat per
M. J. Rodríguez / Mataró
13 de desembre de 2015

El 2016 la Sala Cabanyes i els Pastorets de Mataró faran 100 anys.
Encara falta tot un any, però ja estan escalfant motors per celebrar, el proper Nadal, el seu centenari

La Sala Cabanyes i els Pastorets de Mataró preparen ja el seu centenari. D’entrada, el mes de març passat l’Ajuntament va sollicitar al Departament de Cultura de la Generalitat que atorgui la Creu de Sant Jordi al Centre Catòlic de Mataró, l’entitat que gestiona la Sala Cabanyes. Ho va reclamar per al 2016, coincidint amb el centenari de la primera representació dels Pastorets, obra destacada de l’entitat i del Nadal mataroní.
De moment s’avancen algunes novetats i ja es començaran a veure canvis aquesta temporada, que s’estrena diumenge vinent.
L’espectacle es podrà veure del 20 de desembre al 24 de gener, en deu representacions. S’han fet nous part del vestuari i les estructures laterals, que es renoven per donar més profunditat a les escenes del tercer acte, entre les quals figuren l’anunciació als pastors o el naixement. “L’espectador podrà veure enguany una interpretació renovada en moltes escenes, una illuminació renovada i un tercer acte completament diferent”, explica Marc Abril, director dels Pastorets.
Abril afrontarà l’any vinent el repte de la celebració.
“El punt de mira és el centenari, però moltes de les coses que es veuran ja s’estan treballant i es comencen a veure ara. No és un any de transició, és un any de precentenari que ens permet treballar nous elements diferents dels de l’any passat”, diu.
La previsió és que l’any vinent s’enllesteixin els treballs de decoració, escenografia i el vestuari de “luxe” per als protagonistes de l’espectacle.
Com ja és habitual els últims anys, es continua treballant en la remodelació de decorats, i aquest Nadal serà el torn dels decorats del bosc, on apareix el quadre dels follets. La restauració dels telons ha anat a càrrec, un cop més, del taller d’escenografia Castells-Planas,
de Cardedeu. Cinc generacions d’actors han posat el seu talent a disposició d’aquest muntatge, que amb el temps s’ha convertit en un espectacle musical de gran format amb totes els ingredients: música en directe, balls, canvis espectaculars d’escenografia i efectes especials de foc, llum i so. Un total de 350 persones intervenen de manera desinteressada en una peça que conserva l’esperit i les característiques originals d’un espectacle escrit a principi del segle XX però amb una força i un ritme que el fan vigent el segle XXI.
Els Pastorets de Mataró, amb text de Ramon Pàmies i música dels mestres Enric Torra i Felip Vilaró i els mossens Miquel Ferrer i Joan Fargas, són Patrimoni Cultural de la Ciutat de Mataró des de l’any 1981. L’Ajuntament en va reconèixer la seva singularitat, els valors culturals i tradicionals que conté l’espectacle, la perseverança de diverses generacions de mataronins per mantenir-los vius al llarg de tants anys i, també, el rigor en la seva execució.
‘PHOTOCALL’ AL VESTÍBUL
Per la seva banda, la Sala Cabanyes es posa al dia i com a novetat presenta un photocall al vestíbul del teatre on els assistents que ho vulguin podran aprofitar els entreactes per fer-se fotos amb els protagonistes.
“Hi havia gent que entrava perquè hi tenia algun conegut, però pensem que als més petits els pot fer gràcia fer-se fotografies amb en Satanàs o també amb en Jonàs i en Mataties”, apunta el director.
Marc Abril dirigeix els Pastorets de Mataró per segon any consecutiu, al costat de Genís Mayola com a director musical i Heidi Consegal com a directora coreogràfica. La interpretació musical també presenta novetats, ja que es podrà escoltar una nova cançó en l’apoteosi final, on s’han afegit veus al cor que canta en directe.
El director de l’espectacle assenyala que mantindrà, amb alguna sorpresa, els efectes especials que ja es van introduir l’any passat en alguna escena. “Anem aplicant tècniques noves a un espectacle amb un segle d’història, hem d’anar-li exigint més i més i en aquest sentit hem evitat el relaxament que algun cop tenia el segon any d’una direcció i hem estat més ambiciosos que l’any passat”, assegura el director.

Dies i hores.
20 i 27 de desembre, a les 17 hores;
26 de desembre, a les 19 h;  3, 10, 17 i 24 de gener, a les 17 h
 i 6, 9 i 16 de gener, a les 19 hores.
Preus. Platea i llotja: 15 euros (amb descompte:
13 €). Amfiteatre: 13 euros (amb descompte: 10 €).
Descomptes: jubilats, nens fins a10 anys i família
nombrosa. Consulteu descomptes per als socis
Club TR3SC.
Lloc. Sala Cabanyes, a la Riera, 110-120.
Reserves. Al 618 77 30 13 els divendres de 6 a 9
del vespre o al 93 790 85 02 en horari de taquilla.

Més informació www.salacabanyes.ca

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...