21 de desembre 2015

Tornen als escenaris 'Els Pastorets', la narració nadalenca per excel·lència

Tornen als escenaris 'Els Pastorets', la narració nadalenca per excel·lència

L’origen de les representacions el trobem en el teatre religiós medieval català
[Img #10253]
Representació nadalenca d'Els Pastorets a la Palma de Cervelló

Els Pastorets, de Folch i Torres, que narra les aventures de dos pastors que es dirigeixen al portal de Betlem i les seves trobades amb els dimonis, arriba un any més a diversos escenaris de la nostra comarca per aquestes dates.

Martorell, El Foment Parroquial de Cultura és el responsable d’aquesta proposta teatral amb una llarga tradició des que el 1979 es va recuperar amb la participació de la gent del poble per fomentar la pedrera d’actors martorellencs. Aquest any, el grup dels grans serà dirigit portarà a escena Els Pastorets de Betlem o les figuretes del pessebre és la versió publicada per Jordi Canigó l’any 1952, i que a Martorell fa 19 anys que no es representa. “Són uns pastorets clàssics, però que afegeixen un personatge femení, l’esca del pecat, que en una de les escenes es casa amb Satanàs” explica el seu director. Aquesta versió inclou 64 personatges dalt de l’escenari. Les representacions es faran el 26 i 27 de desembre al vespre al Foment.

D’altra banda, Els Pastofets, la versió clàssica del text de Folch i Torres a càrrec de la Secció Juvenil d’El Foment, es representen des de l’any 2007. Enguany s’espera tornar a comptar amb la gran acollida d’anys anteriors, amb prop d’una cinquantena de nens i nenes. Es faran dues representacions: el matí del 27 de desembre i l’1 de gener a la tarda.

Els Pastorets d’Esplugues i els seus organitzadors es mantenen fidels a la consigna que els ha caracteritzat sempre: guardar en secret les novetats del guió. I és que la gràcia de la versió espluguina, hereva molt llunyana ja de l’obra mestra de Folch i Torres, és precisament sorprendre el públic amb els gags que fan referència als esdeveniments més rellevants de l’any i a l’actualitat local. Tenint en compte la convulsió política que s’ha viscut el 2015 a Catalunya es pot intuir que les al·lusions poden anar en aquesta direcció.

Quant a personatges, es pot avançar que els romans, que s’encarreguen de fer la vida impossible a Josep i Maria, aniran a una ‘escola de centurions, perquè els petits actors i actrius que els interpretaven ja són adolescents i ha calgut adaptar el guió a les noves circumstàncies, segons explica l’entitat. En l’aspecte més local, podem esmentar que els personatges del Flavià i el Rostinyol, els pastors herois de l’obra, enguany formen part d’una entitat espluguina, D’altra banda, pel que fa al repertori musical, combinarà cançons mítiques de fa anys amb hits actuals. I, com ja és habitual, l’Escola Municipal de Música s’encarregarà de posar la banda sonora a aquests pastorets tan musicals. Hi haurà representacions els dies 25, 26 i 27 de desembre.

A aquest municipi, L’Avenç Teatre presenta també una proposta d’allò més innovadora, produïda per l’entitat, amb la col·laboració de l’Aula de Música i Teatre AM, L'Endoll Teatre i Pastorets d'Esplugues. Es tracta de Tot fent Pastorets, una comèdia musical pensada per a i des de la mirada de la canalla i els joves d’Esplugues. Un bon grapat d’intèrprets, d’entre 4 i 18 anys, pujaran a l’escenari el cap de setmana del 9 i 10 de gener per donar vida a una història coneguda per tothom des d’una visió innovadora, entremaliada i divertida. L’obra, dirigida per Pep Cabaret i dramatitzada per Ruth Estrada, s’anirà construint a través de la interpretació de set cançons, que el mateix Cabaret, qui farà l’acompanyament a piano durant la funció, ha compost per a l’ocasio.

El Quadre Escènic del Centre Catòlic de l’Hospitalet torna amb les representacions d’Els Pastorets de Josep Ma Folch i Torres. Enguany es commemora el centenari de la primera representació d’aquest i l’entitat ho commemora amb la introducció d’un quadre nou que formava part de la primera versió que va escriure J. M. Folch i Torres. Aquest quadre es va deixar de representar molt aviat i va ser substituït per noves escenes. D’altra banda, l’espectacle seguirà en la línia dels últims anys amb força gent joves i música i cançons de Carles Mesa. En les representacions intervenen uns 50 actors i actrius dirigits per Litus Codina i Anna González. Es podran veure els dies 25, 26 i 27 de desembre i el 3, 9 i 10 de gener.

La representació nadalenca d'Els Pastorets a la Palma de Cervelló és, més que una obra teatral, una veritable tradició que es porta representant des de l’any 1952, amb la posada en escena de La Venjança de Jesús, i es va formalitza l’any 1963, amb la primera representació de l'Estel de Natzaret, de Ramon Pàmies. D’aleshores ençà, cada Nadal el poble es compromet fidelment a posar en escena la seva pròpia representació, un treball acurat, amb escenografia i vestuari propis i cants en directe, Es podrà veure el 25 i 27 de desembre i el 3 i 10 de gener.

Tot i que el 1879, any en que neix la Joventut Catòlica de Molins de Rei, ja es feien representacions nadalenques, hi ha diferents factors que assenyalen el 1895 com l’any en que es comenta a representar a la vila El Bressol de Jesús, de Frederic Soler ‘Pitarra’. La representació, amb música interpretada en directe, amb la direcció de Joan Monné està dividida en dos actes, el primer amb 9 escenes i el segon amb 12. Actualment hi participen aproximadament uns 60 actors i actrius de totes les edats, mentre que la part tècnica comporta l'esforç i dedicació d'unes 30 persones més. Les representacions es faran el 26 i 27 de desembre i el 2, 3, 9 i 10 de gener, a partir de les 18 h., al teatre de la Joventut Catòlica–La Peni.

Sant Joan Despí, el Grup d’Esplai El Castanyot organitza Els Pastorets d'en Ferrer Magí, uns pastorets ben particulars, que reuneixen en una sola obra la representació pròpia de Nadal i l’escenificació d´una rondalla catalana, tot amb humor, animació i gresca. El 3 de gener, de 12 a 14 h., a la seu del GE El Castanyot.

A Sant Boi, la representació consisteix en una versió lliure amb un toc d’actualitat de L’Estel de Nadal, de Rafel Anglada i Josep C. Tapias, al càrrec del Col·lectiu Teatral Tripijoc, amb representacions del 25, 26 i 27 de desembre i el 2 i 3 de gener, a les 19 h., a Cal Ninyo.

Sant Feliu, la companyia Enric Borràs representa un any més els tradicionals Pastorets al Centre Parroquial. Es tracta d’una tradició molt arrelada al municipi que s'ha mantingut al llarg d'aquests últims 93 anys gairebé sense excepció. De fet, fa tres anys es van commemorar els 90 anys de la primera vegada que es va escenificar l'obra, el 26 de desembre de 1922. Es representarà els dies 25 i 26 de desembre, a les 19.30 h.

Sant Just, les representacions, basades en l’obra És teu, de Pep Albanell, es faran a L’Ateneu els dies 18, 19 i 26 de desembre a les 20 h. i 20 i 27, a les 18 h. El text de Josep M. Folch i Torres també es posa en escena al Casal d’Olesa, el 25 i 27 de desembre i el 3, 6 i 10 de gener, a les 18.30 h.


http://elfar.cat/

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...