20 de gener 2016

ELS PASTORETS DEL VENDRELL ESTRENEN LA TEMPORADA DEL CINQUANTENNARI ININTERROMPUT

Redacció. Cultura

publicat per
http://www.el3devuit.cat/

Aquest diumenge a la tarda es va fer al Teatre Àngel Guimerà (TÀG) la primera de les quatre representacions previstes de la temporada del cinquantenari ininterromput dels Pastorets del Vendrell, per bé que hi ha constància que, com a mínim, ja es feien pastorets al Vendrell quan Pau Casals, l’any 1882 i amb només sis anys, feia de dimoni en un muntatge que comptava amb una partitura musical del seu pare, Carles Casals, i arranjaments de l’aleshores Pau Casals infant.
No se sap si aquell muntatge era d’uns pastorets infantils o si hi havia actors de totes les edats. En qualsevol cas, aquest diumenge s’estrenava la temporada del cinquantenari de la recuperació dels Pastorets del Vendrell, que van començar amb una doble funció al desaparegut Teatre Tívoli, el dia de Cap d’Any del 1966. L’actual president dels Pastorets des de fa 30 anys i que en aquells inicis de fa mig segle ja feia de pastor, Pep Bargalló -només continua també en el muntatge Jaume Pau Cañas-, recorda que les funcions van passar l’any següent al cinema Brisamar de Coma-ruga i posteriorment al teatre de la Lira abans de la seva remodelació i, precisament per les obres de millora, un parell d’anys van fer-se al Casal Familiar abans de traslladar-se a l’emplaçament actual del TÀG.
 
Els Pastorets del Vendrell van sorgir a partir d’una iniciativa del Cor Orfeó Parroquial i la Lira Vendrellenca, amb direcció de Joan Toldrà. “Tota la canalla del Cor d’Infants sortíem de pastors”, recorda Pep Bargalló, que també destaca l’avenç tècnic que va suposar veure una funció amb un ciclograma de fons (un llençol en el qual, amb un dispositiu de focus, es projectaven imatges del cel i l’infern, entre d’altres) i decorats corporis; és a dir, sense que fossin pintats en un paper. “I també va ser revolucionari un escenari amb una boca de 12 metres”, afegeix Bargalló, que diu que els Pastorets van deixar de ser anomenats Musicals “quan se’n va desvincular el Cor Orfeó i perquè, de fet, mai no havien estat un musical, sinó uns pastorets amb música”.
Pep Bargalló també apunta que els Pastorets del Vendrell són “familiars perquè en gaudeixen petits i grans”, i també remarca que són “diferents, ni millors ni pitjors que d’altres pastorets, pel fet d’incloure els quadres bíblics tradicionals, fragments del ‘Poema de Nadal’ de Josep Maria de Sagarra i el tema ‘Glòria a Déu’ de l’obra del Pessebre que ens va cedir expressament Pau Casals. A més, posen en escena l’obra “Entre el bé i el mal...el Nadal”, una versió que només es pot veure al Vendrell.
 
Com a novetats d’aquesta temporada, la qual inclourà encara funcions els diumenges 24 i 31 de gener i una d’especial dissabte dia 30, val a dir que els Pastorets del Vendrell han reduït l’obra fins a unes dues hores, que han suprimit la mitja part i que estrenen un espectacular decorat d’una cova.
 
Venda d’entrades
Els tiquets per cada funció dels Pastorets del Vendrell 2016 tenen un cost de 10 euros, amb bonificacions per a diversos col·lectius i a 5 euros pels menors de 10 anys, i es poden reservar prèviament enviant un correu a la direcció info@pastoretsdelvendrell.cat fins 24 hores abans de la representació, o bé al número de telèfon 977 662993. I els dies de les funcions n’hi haurà a la taquilla del TÀG des d’una hora abans de l’inici.

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...