13 de gener 2016

Els Pastorets del Vendrell van trencar esquemes quan van començar el 1965

publicat per :  http://www.naciodigital.cat

Entrevista a Josep Bargalló i Pep Vinyes amb motiu dels 50 anys ininterromputs de Pastorets al Vendrell

 , El Vendrell | Actualitzat el 11/01/2016 a les 09:14h

Una de les primeres edicions dels Pastorets de La Lira i l'Orfeó. Foto: Pastorets del Vendrell
Els Pastorets del Vendrell engeguen aquest diumenge 17 de gener la seva 50a temporada ininterrompuda, una gesta molt remarcable que mereix ser tractada amb profunditat. Per això des de BaixPenedesDiari.cat hem parlat amb dos dels seus màxims responsables, el director, Pep Vinyes, i el president de l’entitat, Josep Bargalló. El primer ha estat el director de 24 de les 50 temporades, en dues etapes diferents, mentre que Bargalló és una de les dues úniques persones que ha format part d’aquests Pastorets des del primer any, junt amb Jaume Cañas.


— Es compleixen 50 anys ininterromputs des que La Lira i el Cor Orfeó van començar els actuals Pastorets. Però la tradició al Vendrell ve de més lluny.

— J.Bargalló: Correcte. La Lira i l’Orfeó van tirar endavant els Pastorets la temporada 1965-1966, però el primer referent que hi ha és d’uns 130 anys enrere, amb Pau Casals fent de dimoni. Jo de petit recordo haver anat a veure’n al Casal. No sé si hi va haver alguna època que no se’n va fer, però sí que recordo que quan es van recuperar va ser el dia de Cap d’Any del 1966. Es van dir ‘Els Pastorets Musicals del Vendrell’, perquè hi havia l’Orfeó que cantava en un costat. Això es va mantenir uns 20 o 25 anys fins que l’Orfeó va decidir no continuar.

— P.Vinyes: El meu pare m’explicava que després de la guerra, van anar a buscar els de Vilafranca perquè fessin Pastorets al Vendrell, perquè li sabia greu que no se’n fessin aquí. O sigui que durant uns anys no se’n devien fer. 

— Com va ser l’obra que es va començar a fer el 1965 i com ha anat evolucionant?

— P.Vinyes: El primer any, el Joan Toldrà va fer un refregit de diferents històries, incloent-hi una part bíblica, revisada pels monjos de Montserrat, i una part del ‘Poema de Nadal’. Després, un director de fora que es deia Anton María Vilarrubias, que era capellà de Barcelona, ens va escriure una obra per nosaltres, sota el títol de ‘La Llum de Nadal’, també musicada per ell, que es va representar durant uns quants anys. Però era més obra de teatre que no pas Pastorets i no va acabar d’encaixar, i la gent reclamava els Pastorets que s’havien fet sempre. Per això la vam acabar recuperant i representant durant forces anys. Fins que el 2007-08 es va anar al Casal, per les obres de la Lira, que va ser quan vam passar a fer l’obra del Folch i Torres, que s’ha mantingut fins ara.

— Quins són els canvis principals entre els primers anys i l’obra que es fa avui en dia?

— J.Bargalló: Ha canviat molt la tècnica, la il·luminació i els decorats, però el volum d’actors i els personatges que surten són els mateixos. La primera temporada es va fer al Tívoli i després vam anar al Brisamar. Uns anys després vam tornar al Tívoli però llavors els fèiem de matí, perquè a la tarda hi havia cinema. L’any 77 ja es va anar cap a La Lira, fins a les dues temporades obligades al Casal, i ara al Tàg, des del 2009-10.

P.Vinyes: Sobretot ha canviat la interpretació. Fa 50 anys era una cosa més d’aficionat. Quan jo vaig entrar vaig eliminar els apuntadors, i la interpretació s’ha anat enriquint. Però cal ressaltar que quan es van començar aquests Pastorets van trencar esquemes. El Joan Toldrà va fer una obra genial comparada amb molts dels Pastorets que es feien aleshores. La tendència era de molt decorat de paper i pintat, i el Joan Toldrà va dissenyar uns decorats com si fossin diorames i unes presentacions amb decorat corpori, amb un fons il·luminat.
 
Imatge de la representació de l'any 2007 dels Pastorets. Foto: Pastorets del Vendrell
 En aquells primers anys es va fer famós el lema que els Pastorets del Vendrell eren «els Pastorets de Catalunya».

— P.Vinyes: Sí, això va venir perquè, el primer any, un article del Noticiero Universalacabava dient que «els Pastorets del Vendrell són els Pastorets de Catalunya», suposo que per aquestes innovacions que va aportar el Toldrà, i això va fer gràcia i es va mantenir com a eslògan. En aquell moment es feien pocs Pastorets, i molts eren petits. En destacaven cinc o sis, entre els quals hi havia els del Vendrell, que eren força espectaculars i amb un escenari gran.

— Per celebrar aquests 50 anys s'ha preparat una obra especial, oi?

— P.Vinyes: Amb motiu de l’aniversari hem decidit recuperar part de l’obra clàssica, amb fragments del Vilarrubias, fragments del 'Poema de Nadal', una part bíblica i una part del Folch i Torres. Serà com un recorregut per aquests 50 anys de Pastorets.

 També estreneu una obra amb personatges femenins.

— P.Vinyes: Sí, amb la particularitat que serà el dissabte 30 a les deu del vespre, la primera representació de nit que s’ha fet mai dels Pastorets. Seran uns Pastorets Femenins, tots els papers seran representats per dones, tret de Sant Josep. Els personatges seran dones, no seran transvestits, seran la dona d’Herodes, la Llucifera... S’ha hagut d’adaptar el text a les expressions femenines. Ho hem decidit perquè tenim moltes dones que actuen, però hi ha pocs personatges femenins als Pastorets. També és com un reconeixement a les dones. Aquesta obra l'haurem d'assajar fins al mateix dia, ja que encara estem buscant el caràcter dels personatges.

— Es podria mantenir en el futur?

— P.Vinyes: En principi serà una cosa puntual, perquè hem de veure com és rebut. És més aviat un divertimento pels 50 anys. Però ja es veurà...

— Quines altres novetats hi haurà per aquesta edició número 50?

— J.Bargalló: El dissabte 13 de febrer es farà un concert d’aniversari al Tàg amb el Cor-Orfeó Parroquial, que interpretarà un recull de les cançons que cantaven als Pastorets. També hi haurà uns rapsodes que llegiran passatges del 'Poema de Nadal'. Es passaran diapositives d’imatges de l’època en què l’Orfeó cantava als Pastorets, i al final hi haurà una sorpresa. El sopar d’aniversari el farem aquest dia. També cal destacar que enguany a l’obra no hi haurà mitja part, es farà tot seguit, i durarà unes dues hores i quart. Són només tres dates (17, 24 i 31 gener) més la del dissabte a la nit (30), que no anirà numerada.

— P.Vinyes: També hi haurà un decorat nou, el de la Cova, que ajudarà a fer un final més apoteòsic, ja que és l’últim quadre.

— Tot plegat haurà portat molta més feina que altres anys. Quan comença el treball cada temporada?

— P.Vinyes: Sí, ha portat més feina. La temporada comença generalment a primers d’octubre. Fem tres assajos setmanals i un de l’obra infantil, fins que comencen les funcions. Enguany, amb l’obra femenina, s’haurà de seguir assajant fins al mateix dia 30. 

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...