09 de gener 2016

"Un Nadal sense ‘Els Pastorets’ seria com una truita sense ou"

publicat per
http://www.novaconca.cat/
Divendres, 8.1.2016 13:30h

‘Els Pastorets de Montblanc’ Ramon Requesens Queralt (director general), Joan Jàvega (subdirector), Ramon Requesens (ajudant de direcció), Sebastià Requesens (realitzador) i Ismael Porta (cap de tramoia i escenografia)



     
Cedida



Etiquetes
Els Pastorets


Típic de les festes de Nadal, a Montblanc cada any s’hi representen Els Pastorets. L’any passat va ser especial perquè es celebrava el setanta-cinquè aniversari. Enguany s’han representat amb la mateixa força i ganes per seguir aquesta tradició montblanquina?
El cert és que les representacions extres que vam fer l’any passat ens van servir per recollir fons i poder dedicar diners a renovar llums, vestuari i, amb el temps, l’escenografia. Sempre mirem de millorar i renovar coses. També enguany, per exemple, hem fet una assegurança per a tots els actors, ja que només teníem la del públic. Com dèiem, cada any intentes millorar i, de cara al futur, volem millorar tota la il·luminació, fer decoració nova amb més volum i tridimencional, etc.

Val a dir també que aquest 2016, tot i que ja s’ha començat aquest Nadal, es celebra el centenari que Folch i Torres va escriure Els Pastorets i nosaltres, per exemple, vam anar al Teatre Nacional en una trobada d’àngels i dimonis, a Girona a una trobada de Llucifers i Satanassos, farem un lip dub o, junt amb la Federació Catalana de Pessebristes, farem diorames de les escenes de Els Pastorets que es presentaran al novembre i aniran al Museu Nacional i després seran itinerants. A nosaltres concretament ens ha tocat l’infern.

Us imagineu un Nadal sense Els Pastorets?
No. Seria com una truita sense ou. Per Nadal, per Sant Esteve, ja de petits que sempre hem ajudat a Els Pastorets i trobem normal acabar de dinar el 25 de desembre i anar cap Els Pastorets. És més, algun any s’ha plantejat de no fer la representació el dia de Nadal perquè és un dia fluix de públic però vam pensar que no sabríem què fer nosaltres aquella tarda. És un clàssic.

El fet que hi hagi representació infantil assegura la continuïtat de les representacions futures?
És la cantera de Els Pastorets. Sí que hem de dir que hi ha més noies que nois, així que aprofitem per fer una crida als nois. Tots ells són una colla que pugen amb ganes. De fet, és com nosaltres de petits, que ja som la colla que anàvem junts i l’any 74 vam començar a fer una colla infantil de Els Pastorets que després s’ha fet més oficial.

Vosaltres hi participeu des de fa molts anys. Què simbolitza per a vosaltres Els Pastorets? Quina és la vostra part preferida de formar-ne part dels de Montblanc?
Potser des dels 10 anys que hi prenem part alguns. Ajudàvem encolant decorats, apedaçant decorats trencats... Des de llavors hem fet de tot i ara continuem la mateixa colla.
Els Pastorets per a nosaltres són mitja vida. Ens reunim un cop al mes potser per fer coses de Els Pastorets i amb els amics sempre diem alguna frase de la representació. Creiem que són el complement més popular del Nadal i vetllem per la continuïtat d’aquesta tradició.

Sens dubte, això és una cosa que es passa de generació en generació.
I tant! Hi participaven avis nostres, pares, germans i ara ja els fills. La canalla comença fent de nen Jesús, de dimoni petit, de pastoret, d’angelet i passen després a un pecat capital o al Lluquet i al Rovelló.

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...