19 de març 2016

L'Audició Sacra de la Passió, 40 anys després

publicat per
www.totmataro.cat


Josep Maria Cusachs i Lluís Carné dirigeixen l'espectacle al Teatre Monumental dins els actes del Centenari de la Sala Cabanyes

  • Redacció
  • Divendres, 18 Març 2016 00:00
Cultura 2014/2015, Audició Sacra de la Passió
Després d’"Els Pastorets de Mataró"la Passió és l’obra que la Sala Cabanyes ha representat més vegades al llarg dels seus gairebé cent anys d’història. En la celebració del centenari de l’entitat, l’entitat mataronina, el Cor Arquitectura i l’Orquestra de la Universitat Politècnica de Catalunya interpretaran aquest dissabte dia 19 l’”Audició Sacra de la Passió”. Amb direcció artística de Josep Maria Cusachs i direcció musical de Lluís Carné, aquesta “Audició Sacra de la Passió” vol ser un particular homenatge a totes aquelles persones que, durant dècades, van participar a “La Passió”.
Formada actualment per més d’una cinquantena de cantants, la Coral Arquitectura té més de trenta anys d’història amb una activitat intensa i continuada  durant la qual més de mil persones de la més diversa procedència hi han participat en algun moment.
Molt lligada a l’activitat de la Coral hi ha la trajectòria de l’Orquestra de la UPC, creada l’any 2000. L’orquestra va néixer com a suport instrumental al cor però ben aviat va adquirir entitat pròpia. Tot i mantenir una trajectòria unida, totes dues han actuat en solitari.

Carné i Cusachs

Lluís Carné ha dirigit diverses formacions corals, des que a finals dels setanta va debutar en la direcció amb el cor de Pueri Cantores de Mataró. En cinc ocasions ha dirigit la Missa de Glòria de mossèn Manuel Blanch, l’Ofici de Les Santes. Josep Maria Cusachs va entrar a formar part del grup de teatre de La Saleta quan tenia 18 anys i, poc després, va incorporar-se a la Sala Cabanyes. A l’entitat mataronina ha interpretat i dirigit infinitat d’obres, entre les quals dos grans emblemes de la Sala: “Els Pastorets de Mataró” “La Passió”.  En els darrers anys ha impulsat diverses lectures dramatitzades i espectacles de rapsòdia.
Actualment, l’Orquestra de la UPC compta amb una trentena d’instrumentistes
Una “Passió d’art”
La Passió de la Sala Cabanyes es va estrenar l’any 1935, a partir de textos de Fra Antoni de Sant Jeroni, complementats amb fragments d’obres d’Àngel Guimerà, mossèn Cinto Verdaguer i Jaume Colomer. Els mestres Felip Vilaró i Enric Torra van compondre expressament una partitura per al muntatge. Per la seva vàlua, la Passió de la Sala Cabanyes fou coneguda com a “Passió d’Art”.
Fa més de quaranta anys, el 1974, Josep Maria Cusachs, Pere Rigau, Lluís Vilert i Enric Torra van dur a escena fragments de la Passió a la Sala. Amb motiu del 75è aniversari d’Els Pastorets, l’any 1992 es va tornar a representar en el mateix escenari en què es farà aquest dissabte, al Teatre Monumental.
“La vida de Jesús de Natzaret s’ha explicat en totes les èpoques i per tots els mitjans. Des del barroquisme dels Actes Sacramentals fins al realisme de la Passió de Mel Gibson, hi ha tota una trajectòria canviant, segons el temps i el mitjà d’expressió”, considera Cusachs.

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...