11 de maig 2016

L'espectacle «Psicosi de les 4.48» triomfa a la gala del Premi BBVA de Teatre 2016

L'obra de la companyia The Three Keatons guanya el premi de millor espectacle i la seva protagonista, Anna Alarcón, rep el premi a millor actriu

 El guardó a millor actor ha estat "ex aequo" per Ricard Borràs en "Els mots i la cosa" i per Raimon Molins per "Himmelweg"

 Gala dels Premis BBVA de Teatre 2016

 | 09/05/2016 a les 18:54h
Anna Alarcón a la gala Premi BBVA de Teatre 2016 | Josep M. Montaner
L'espectacle de Psicosi de les 4.48 de la Cia. The Three Keatons ha triomfat en el certamen de la gala final del Premi BBVA de Teatre 2016. A més de rebre el guardó a millor espectacle, la protagonista de l'obra Anna Alcarcón ha rebut el premi a millor actriu, per part de L’Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya (AADPC). Pel que fa el premi a millor actor ex aequo ha estat per Ricard Borràs, pel seu treball en l’espectacle Els mots i la cosa, de la companyia La Botarga, i per Raimon Molins, pel seu treball en l’espectacle Himmelweg, de la companyia Sala Atrium.

Els guanyadors s'ha donat a conèixer aquest dilluns al vespre en el marc de la gala final del certamen a l'Atlàntida de Vic. En la 16a edició del Premi, obria les portes a l'espectacle Pere Hosta amb l'espectacle Dor, literalment.  El clown obria una porta mòbil als assistents de la gala. El ritme de la gala el van marcar a través de la percussió corporal Santi i Mariona duet i la fantàstica Mrs Brownie, una ventríloqua que va interpretar alguns temes de soul i blues.
 
L'actriu Rosa Andreu entrega el doble premi a millor actor a Raimon Molins i Ricard Borràs Foto: Josep M. Montaner

Psicosis de les 4.48

La premiada Anna Alarcón va dedicar el premi a l'autora de l'obra Sarah Kane "per ser capaç de transcendir el seu dolor i fer una obra d'art" i "per no perdre una mirada lúcida i, sobretot, crítica davant d'una societat tan adormida".

L'obra, dirigida per Moisès Maicas amb la col·laboració d'Iván Morales, és un soliloqui que endinsa l'espectador en la ment de Sarah Kane, la dramaturga i directora teatral anglesa que va escriure l'obra quan patia una depressió. El jurat ha premiat Psicosi de les 4.48 “pel gran nivell interpretatiu de la seva protagonista, pel risc de portar a l’escenari un text d’una gran complexitat amb un resultat excel·lent i per la seva acurada posada en escena”.

Finalistes

Els sis espectacles finalistes s'han representat al llarg del mes d'abril a diferents poblacions catalanes (Valls, Salt, Tàrrega, Calldetenes, Manlleu i Martorell). Aquestes representacions es disputaven una gira valorada en 20.000 euros a diversos teatres de Catalunya (Teatre Amics) i al festival Temporada Alta 2016. El Premi BBVA de Teatre és un dels guardons teatrals de major dotació econòmica d'aquest país. El seu objectiu és donar suport a la creació teatral incentivar l'ofici teatral i ajudar en la difusió de l'espectacle guanyador.
 
Obres finalistes
Els mots i la cosa, de Jean-Claude Carrière. La Botarga
Psicosis de les 4.48, de Sarah Kane. The Three Keatons
A la burguesa, de Dani Campos i David Pintó. Think BIG.
Le Rois Fainéants, de Joan Cusó. Cocotte.
El llarg dinar de Nadal, de Thornton Wilder. La Ruta 40.
Himmelweg, de Juan Mayorga. Sala Atrium.

Aquests sis espectacles han estat seleccionats d'entre un total de 116 propostes teatrals provinents de companyies d'arreu de Catalunya. Els encarregats que formaven el jurat de la 16a edició han estat: l’actriu Rosa Andreu, els programadors Laura Llamazares i Narcís Puig, el director d’escena, professor i director del Festival Grec de Barcelona, Ramon Simó, i l’actor i director del Premi BBVA de Teatre, Joan Roura.

Homenatge al Forn de Teatre Pa’tothom

A més d'aquests guardons, el Premi BBVA de Teatre ha volgut homenatjar el Forn de Teatre Pa'tothom, entitat barcelonina que desenvolupa projectes de defensa dels Drets Humans, en contra de l’exclusió social i per la recerca de models socials alternatius. El seu representant,

El Premi  

El Premi BBVA de Teatre és una plataforma de suport a la creació teatral i a la difusió del teatre professional, en qualsevol dels gèneres o estils, adreçat a companyies teatrals. El projecte neix al 2001 com a iniciativa de l’Obra Social de l’antiga Caixa Manlleu per donar suport a les companyies de teatre amateur. A partir del 2010, el premi s’obre als professionals del sector i aposta per les companyies emergents. Actualment, està convocat i promogut per la Fundació Antigues Caixes Catalanes i el Grup BBVA. L’espectacle guanyador del Premi BBVA de Teatre 2015 fou La Caputxeta Galàctica de la companyia Insectotròpics.
 

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...