22 de juny 2016

El Lliure celebra els seus 40 anys sense estar-se de res



Lluís Pasqual busca un nou compromís amb el públic a través de 36 produccions, amb una destacada presència internacional

El Teatre Lliure celebrarà els seus 40 anys amb una gran temporada 2016-17 en què hi haurà més funcions i produccions que mai. «Farem teatre al límit de les nostres possibilitats», va declarar ahir Lluís Pasqual en una multitudinària roda de premsa a la sala Fabià Puigserver de Montjuïc, on històrics representants del Lliure es van barrejar amb les noves generacions. Ni tan sols Josep Maria Benet i Jornet, veterà dramaturg, va voler perdre’s la cita malgrat la seva malaltia.
Si alguna cosa caracteritza les 36 obres programades, diverses del les quals són internacionals, són les ganes de comunicar amb el públic de maneres molt diferents. Pasqual va recordar que el Lliure va triomfar fa 40 anys establint nous codis que ara ja estan assumits. «Avui s’ha de buscar una nova forma de dialogar amb l’espectador i fer allò que demana la societat», va subratllar el director i fundador del Lliure. «Hem de trencar un segon mur entre el teatre i el carrer i firmar un nou contracte amb l’espectador. En aquesta època de murs físics i mentals, usar l’escenari per enderrocar-los».
Diversos espectacles giren al voltant de la guerra, l’exili i el pes de la història, temes molt pròxims als exiliats de Síria, per als quals es recolliran fons en funcions solidàries. Historia, de la Cia. Sixto Paz; Masacre, d’Alberto San Juan; Cúbit, de Josep Maria Miró, i reposicions d’èxits com La maternitat d’Elna, del Projecte Galilei, i Ragazzo, de Teatre Tot Terreny, s’emmarquen en aquesta línia.

L’únic gest al passat que s’ha permès Pasqual és la recuperació de Les noces de Fígaro, l’emblemàtic muntatge que al seu dia va dirigir Fabià Puigserver. El seu protagonista llavors, Lluís Homar, serà l’encarregat de dirigir-lo.

BALLARINA AMB CROSSES

Inauguraran la temporada L’inframón, un text rabiosament actual de Jennifer Haley que s’estrena al Grec, i tres espectacles simultanis de la premiada Agrupación Señor Serrano, que explica històries de forma innovadora. També explora altres formes teatrals Give me a reason to live, un impactant so-
lo de la coreògrafa escocesa Claire Cunningham, per a qui les crosses no són impediment per treballar. Macadamia Nut Brittle i Still life, dos muntatges firmats pels italians Ricci i Forte, alumnes predilectes de Ronconi, sorprenen per la seva brutalitat.
Més enllà del ja anunciat In Memoriam, un homenatge de Lluís Pasqual a la quinta del biberó, el teatre document arribarà a través de dos experiments: Dale records, de Didier Ruiz, interpretada per persones grans, i Five easy pieces, on nens d’entre 8 i 13 anys, dirigits per Milo Rau, expliquen a la seva manera l’horrible cas de Marc Dutroux, pederasta i assassí belga.
Els clàssics també adoptaran noves formes. A més de la reposició de Hamlet, de Pau Carrió, el públic podrà disfrutar de la senzilla i original visió de totes les obres de Shakespeare. Els anglesos Forced Entertainment l’expliquen usant objectes quotidians com a personatges.

DOS IBSEN

El Teatre Stabile de Napoli, amb l’Orestíada, d’Esquil, i el ja anunciat projecte de Kristian Lupa Davant la jubilació, de Thomas Bernhard, completen la participació internacional. Ibsen hi serà per partida doble: L’ànec salvatge, dirigida per Julio Manrique, i Hedda Gabler, dirigida per Pau Miró.
Les noies de la Companyia Jove debutaran amb un clàssic de Benet i Jornet, Revolta de bruixes, posada al dia per Juan Carlos Martel. Una altra revolta, però més romàntica, és la que protagonitzarà Clara Segura en la paper de Jane Eyre en un muntatge dirigit per Carme Portaceli. Joan Carreras, de nou a les ordres de Rigola, serà el cap de cartell d’Ivanov, obra de joventut de Txékhov. I Juan Echanove entrarà en el món de Dostoievski amb Los hermanos Karamazov. La poesia arribarà amb un homenatge a Jaime Gil de Biedma i versos de Viggo Mortensen recitats pel mateix actor.

Publicat per
17 de juny de 2016
Marta Cervera
Enllaç

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...