08 de juliol 2016

Carles Maicas i altres fundadors del Grec, homenatjats en la 40ena edició del festival



El director teatral mataroní tornarà a pujar aquest divendres a l'escenari del Grec, quaranta anys després de fer-ho per primera vegada. El festival de teatre de l'estiu a Barcelona compleix quatres dècades de programació i per celebrar-ho ha convidat a les companyies, actors i directors que van ser dalt de l'escenari durant la primera edició de 1976. Núria Espert o Els Comediants van ser dos dels protagonistes d'aquella primera edició que tornaran avui a compartir taules amb Carles Maicas. Durant una entrevista al Viu la Vida d'aquesta casa, el director mataroní ha mostrat la seva satisfacció i l'honor que representa per a ell l'homenatge i l'acte de reconeixement que representa el que el Festival Grec fa al promotors d'aquell primer certamen.

El que avui és el festival per excel•lència de Barcelona va néixer uns mesos després del final de la dictadura franquista. Ho va fer en un moment en el que l'Assemblea d'Actors i Directors, tots ells representants de l'escena teatral independent (allunyada dels centres parroquials d'on havien sorgit nombroses companyies de amateur) van considerar que calia un revolsiu. Necessitaven nous textos, noves maneres d'entendre una de les arts més antigues. Com recorda Carles Maicas, va representar una lluita per pujar el llistó del teatre que es feia a Catalunya.

En aquella primera edició, Maicas va ser al Grec dirigint La Pau, un text clàssic d'Aristòfanes en el que l'autor fa una crítica ferotge a la guerra i analitza a qui en beneficia. Un text amb més de dos mil anys i de plena vigència. La peça s'havia estat interpretant en diversos recintes de teatre amateur, l'èxit del que estava gaudint i el boca orella van portar el muntatge fins a aquella primera edició del festival, el 1976. Reconeguts actors professionals com Jordi Bosch o Boris Ruíz, el dramaturg Toni Cabré, Tere Almar o un joveníssim Moisès Maicas (només tenia 10 anys) intervenien en aquell muntatge teatral dirigit per Carles Maicas.

Música, teatre, dansa han omplert des d'aquell any a mitjans de la dècada dels 70' el Teatre Grec de Montjuïc, avui símbol cultural de Barcelona.

Publicat per
1 de juliol de 2016

Cristina Salad

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...