19 de juliol 2016

‘L’empestat’, una excel·lent joguina escènica



‘L’empestat’ LA SECA. ESPAI JOAN BROSSA FINS AL 24 de juliol

La caiguda d’Amlet va sortir molt bé, ara fa vuit anys. I repeteixen amb L’empestat. Jordi Oriol com a autor i intèrpret i Xavier Albertí com a director han creat una altra joguina escènica basada en el llenguatge, el ritme, la gramàtica i, a la fi, el joc. Si en el primer versionaven Hamlet, ara és l’última obra de Shakespeare, La tempesta, i si aquella estava travessada per La caiguda, aquesta ho està amb La pesta, ambdues d’Albert Camus. En aquesta ocasió, a Oriol l’acompanya un estupend pianista-actor, Carles Pedragosa, amb qui el director entronca el treball amb les avantguardes històriques. Per il·lustrar-los sobre com es juga amb les paraules, sigui dividint-les o creant neologismes si la rima ho necessita, els direm que Jordi Oriol és Cal-iban, o sia, el pobre indígena esclavitzat per Pròsper, i que l’esperit empresonat d’Ariel aquí es diu Gabriel.

No hi busquin, però, gran argument ni confrontacions de personatges, en aquesta mostra d’enginy sil·làbic, perquè el goig està en el joc, tot i que s’aprofitin amb tota llibertat alguns fragments de les obres citades i el discurs tingui un rerefons gamberro, cabareter, que toca qüestions que ens resulten properes. O hauria de dir pròsperes? I és que el desgraciat Cal-iban parla de com aquell bruixot i aquell llenguatge que no coneixia van pertorbar la seva harmonia i van sotmetre la seva llibertat. I cal explicar-ho, perquè se sàpiga.

Un text endimoniat com el vol d’un ratpenat i de sorprenent posada en escena amb pluja constant i un piano fent d’aigüera, com si Albertí s’hagués anticipat a Ivo van Hove i la seva La força oculta, que vam veure fa uns dies. I per embolicar-ho sonorament, la sonata número 17 de Beethoven anomenada justament La tempestat. Tot plegat una excel·lent partitura escènica suau com la pell d’un gat i divertida com un bon acudit.

PUBLICAT PER
16 de juliol de 2016
Santi Fondevila
Enllaç

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...