19 d’octubre 2016

El teatre per a petits fa anys

El teatre per a petits fa anys

 La Sala Miguel Hernández de Sabadell celebra el desè aniversari erigint-se en referent català del teatre infantil de qualitat, espai de creació i d'exhibició

 Depèn de fer arribar la cultura a un públic familiar ampli

La Sala té un segell propi. Ofereix des de fa deu anys teatre de qualitat per a nens, cosa que combina amb residències d'artistes i la producció. “La Sala és viva”, assegura la directora, Eulàlia Ribera. Recorda que la idea va néixer l'any 1981 a través del grup Rialles de Sabadell, un grup de pares i mares que van apostar per oferir propostes d'arts escèniques en català per als més petits. El 2006 va arribar la cessió per part de l'Ajuntament de La Sala Miguel Hernàndez, un espai situat al barri de Ca n'Oriac que, com explica Ribera, no és simplement un espai d'exhibició, sinó també de producció i creació gràcies a les residències de companyies que s'hi fan. Amb els anys, La Sala s'ha fet un lloc en l'escena infantil catalana, que s'ha vist reforçada amb el festival El Més Petit de Tots, una proposta nascuda fa 12 anys que ja arriba a 14 teatres i 11 ciutats i que té, per exemple, com un dels escenaris el Mercat de les Flors. Entre les novetats del festival d'aquest any destaca la celebració d'una trobada professional internacional que pretén donar contingut teòric a la proposta a banda de respondre preguntes com ara quin sentit té fer teatre per a nens. El Més Petit de Tots, a banda de tota una programació d'espectacles per a un públic de 0 a 5 anys, inclou a més aquest any tallers en diferents espais i biblioteques de les ciutats on es fa, com ara Sabadell, Barcelona i Sant Cugat.
Durant la darrera dècada, han passat per La Sala més de 188.000 espectadors i s'han fet 991 representacions. Segons la directora, La Sala té un públic molt fidel que prové de Sabadell i de la resta de la comarca. Tot i que la majoria de companyies que han passat per l'espai han estat catalanes també n'han passat d'altres provinents de l'Estat espanyol, França, Itàlia, Bèlgica, Alemanya, l'Índica i el Quebec. Pel que fa a les residències, aquests deu anys es resumeixen amb la presència de 54 companyies que han treballat i creat els seus espectacles a les instal·lacions de La Sala o L'Estruch, la fàbrica de creació de Sabadell, amb qui col·laboren.
Ribera està convençuda que el futur de La Sala depèn de fer arribar la cultura a més famílies i infants perquè “la cultura per als nens és imprescindible per a una ciutat i societat cohesionades”. En aquest sentit, fa una crida a les administracions i entitats perquè no deixin d'apostar per acostar les arts escèniques als infants i destaca que, tot i la crisi, l'espai ha continuat i ha sabut consolidar-se amb un oferta de qualitat.
En aquest sentit, la programació del desè aniversari inclou peces com ara Els perseguidors de paraules, d'Imaginart; el Ploramiques, de l'Estaquirot; Hilos, de La Rous; La bilioteca de cuerdas y nudos, de J.A. Portillo, i Clarinetàrium –amb la col·laboració de l'Obra Social La Caixa. Però també ha creat el Quilòmetre 0, l'espai perquè companyies professionals de Sabadell com Ramon Roma o Samfaina mostrin els seus espectacles. En l'aniversari enceten altres projectes com acostar-se més al públic amb l'ajut de Jordi Valls. Intentaran treballar una programació conjunta amb els espectadors més fidels per a la temporada vinent però també fer arribar el teatre al públic amb menys possibilitats econòmiques d'anar a La Sala i augmentar la participació en general amb tallers i la interacció dels artistes. La Sala, doncs, continua viva i es planteja nous reptes.
publicat per : 
http://www.elpuntavui.cat/cultura/article/19-cultura/1013549-el-teatre-per-a-petits-fa-anys.html

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...