05 d’octubre 2016

L’autoria catalana es farà sentir com mai al Temporada Alta



El festival programa 61 títols de dramaturgs del país

Els autors catalans tindran una presència més destacada que mai al 25è Festival Temporada Alta, amb 61 dels 100 espectacles del certamen. Bona part són produccions o coproduccions del festival, com l’espectacle inaugural de Lluís Pascual ‘In memoriam-La Quinta del biberó’. Altres simplement els acull, com l’estrena de ‘Cúbit’, de Josep Maria Miró i la companyia La Ruta 40. Àlex Rigola, Pau Miró, Oriol Broggi, Lluïsa Cunillé o Marta Buchaca són altres noms destacats presents en aquesta edició, sense oblidar l’autoria no textual: Agrupación Señor Serrano, La Veronal o Pere Faura. La nova edició del Torneig de Dramatúrgia i de la singular proposta teatral a les biblioteques ‘Llibràlegs’ completen el segell català del festival.

El director de Temporada Alta, Salvador Sunyer, ha volgut emfasitzar l’àmplia presència d’autors catalans en aquesta edició del festival amb una presentació específica a Barcelona pocs dies després d’haver donat a conèixer ja tot el cartell del certamen.

Sunyer ha aprofitat l’ocasió per remarcar que per ‘autoria’ el festival entén no només la dramatúrgia textual sinó també les altres propostes escèniques (dansa, circ, noves dramatúrgies), “que també tenen autor, només faltaria”. És la suma de totes aquestes propostes la que dóna el total de 61 espectacles amb ADN català al festival.

No obstant això, el director ha dedicat la presentació d’avui a l’autoria textual que es presentarà a Temporada Alta. I ho ha fet amb dos exemples. D’una banda, la tercera edició del cicle ‘Llibràlegs’, la trobada de diàlegs breus entre dos actors a diverses biblioteques gironines, enguany amb textos de Cristina Clemente, Pere Riera, Joan Yago i Marilia Samper –enguany també en funcions de directora de la proposta-.

En segon lloc, el festival ha donat veu a Josep Maria Miró, dramaturg que estrenarà el 30 de setembre l’espectacle ‘Cúbit’, amb la companyia La Ruta 40. Feia un parell d’anys que la companyia li havia proposat de representar un text seu, ha explicat Miró, que va acceptar per la seva “afinitat teatral i sinèrgies” amb aquest col·lectiu.

‘Cúbit’ –amb els tres actors de la companyia i el “fitxatge” d’Anna Azcona- és una obra que parla de la memòria històrica, i que aborda la qüestió a través d’una família que ha de reconstruir un llegat familiar. “No veurem vencedors i vençuts, Transició, pinochetistes ni cap cas que puguem mirar com a exemple de què ha passat amb la construcció del relat històric”, ha avançat en aquest sentit l’autor.

A la seva obra, dos fills tornen a casa per ajudar la seva mare a reconstruir la història d’una important fundació que amb el seu marit van crear fa 25 anys. Però en arribar descobreixen que la seva mare també ha demanat ajuda al fill d’un dels històrics de la fundació i que va estar enfrontat al pare dels nois. En la reconstrucció de la història, doncs, xocaran visions divergents sobre els fets i les interpretacions dels fets.

El de Josep Maria Miró és tan sols un dels textos d’autoria catalana que s’estrenaran o es representaran al Temporada Alta. Lluís Pascual (encarregat d’estrenar el festival), Pau Miró, Àlex Rigola, Llàtzer Garcia, Oriol Broggi, Lluïsa Cunillé, Marta Buchaca, Victòria Spunzberg, Clàudia Cedó o Marta Aguilar són altres noms destacats d’aquesta edició, en què a més repeteix el ‘Terra Baixa’ protagonitzat per Lluís Homar després del seu èxit de públic i crítica en les passades edicions.

Les altres disciplines escèniques i els ‘nous llenguatges’ amb accent català també tenen lloc al festival. La formació Cabosanroque presenta ‘No em va fer Joan Brossa’, coproduïda amb el TNC; Pere Faura estrenarà ‘Seet Fever’; Agrupación Señor Serrano presentarà ‘Birdie’; La Veronal estrenarà el seu darrer espectacle ‘Equal Elevations’; I Àlex Rigola presentarà ‘Who is me. Passolini, una peça íntima a partir del poema autobiogràfic de l’autor italià ‘Poeta de les cendres’.

Finalment, la Sala La Planeta acollirà una nova edició, la sisena ja, del Torneig de Dramatúrgia. Enguany Clàudia Cedó (vencedora l’any passat) exercirà de presentadora-àrbitra de la competició, que presenta els enfrontaments entre Gerar Guix i Elisenda Guiu, Jjose Julien i Marta Barceló, Marta Galán i Jordi Vallejo, i Roc Esquius i Jan Vilanova. La gran final del Torneig serà el 28 de novembre.

Publicat per
29 de setembre de 2016

PAU CORTINA/ACN - GIRONA doble fletxa 

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...