15 d’octubre 2016

Shakespeare a la cartellera



Muntatges que s'inspiren en l'obra del dramaturg britànic, que torna a estar molt de moda

Una ullada a la cartellera.
Trobem adaptacions de Shakespeare a càrrec de les grans companyies internacionals, i revisions que condensen la immensa obra del Bard en una proposta fresca i carregada d'humor. Coincidència? No. Shakespeare continua sent un dels grans dramaturgs de tots els temps.

Othelo
El massatge còmic que aplica el mestre de clowns argentí Gabriel Chamé és tan bo que quan la fleuma Desdèmona d'Elvira Gómez deixa caure innocent el súmmum de l'acudit babau la riallada explota, trona i sacseja l'espectador com si hagués estat durant mesos esperant el moment propici per riure amb una catarsi sanadora amb l'acudit més ximple-ximple. Aquesta versió lliure libèrrima –però sencera i estudiada– de l''Otel·lo' de Shakespeare és una bacanal de l'humor, una festa policòmica que sorprèn per l'equilibri entre el respecte a la tragèdia de la gelosia i la tremenda gamberrada humorística i meta-teatral que juga al gat i al ratolí amb el text original. 
La Villarroel , L'Antiga Esquerra de l'Eixample Fins al Diumenge 16 octubre 2016

Macbeth
Si fa uns mesos, el Gran Teatre del Liceu va programar les òperes que Verdi i Rossini van escriure a partir del drama d'Otello de Shakespeare, ara el teatre de la Rambla torna a retre homenatge al dramaturg anglès, en l'any que es compleix el quart centenari de la seva mort, programant aquesta òpera de Verdi. Es tracta d'un muntatge de Christof Loy provinent de l'Òpera de Ginebra. La direcció musical serà de Giampaolo Bisanti, i entre els cantants solistes destaquen les veus de Ludovic Tézier, Martina Serafin i Vitalij Kowaljow, entre d'altres.
Gran Teatre del Liceu , El Raval Dijous 13 octubre 2016 - Diumenge 23 octubre 2016

Estranha forma de vida
El 1919 Ofèlia Queiroz va començar a treballar com a mecanògrafa en la mateixa oficina en la que Fernando Pessoa col·laborava de forma puntual. Un dia ell va decidir declarar-se utilitzant els mateixos versos amb que Shakespeare va confessar l’amor que Hamlet professava a Ofèlia. Aquest va ser el punt de partida d’una història d’amor inusual que va generar una correspondència amorosa que no van veure la llum fins la mort de Pessoa, com la major part de la seva obra i d’altres escrits molts sorprenents que ens ajuden a entendre, una mica més, a un dels escriptors més cèlebres del s. XX.
El Maldà , El Gòtic Dissabte 15 octubre 2016 - Diumenge 6 novembre 2016

Shakespeare en Berlín
Berlín 1933. Aquesta és la història de tres amics. Martin i Elsa, una parella de recent casats vinculats al món del cinema alemany de l'època i Leo, un actor de teatre d'ascendència jueva. Els tres comparteixen la vida alegre als anys 30. El cinema dels estudis U.F.A, el teatre i els cabarets berlinesos... però tot això es veurà truncat per l'ascens del nazisme al poder.
Teatre Gaudí Barcelona , Sagrada Família Dijous 27 octubre 2016 - Diumenge 30 octubre 2016

Romeu i Julieta
Quan la mort comença a escriure la seva història a 'Romeu i Julieta' la proposta dramatúrgica de Marc Chornet adquireix tota la seva coherència. Llavors la visió del director es concentra en l'essencial, els elements escenogràfics cobren sentit i les interpretacions abandonen un lleuger to paròdic. Les referències creuades (Robbins, Luhrmann, Rovira Beleta) es depuren i pren tot el protagonisme un enginyós ús del cinematogràfic muntatge paral·lel, de la relectura de l'equívoc de gènere elisabetià i del llenguatge coreogràfic (gran solució per al combat d'espases).
La Seca , Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera Dimecres 7 desembre 2016 - Diumenge 8 gener 2017

La taverna dels Bufons
Text fet a partir de totes les obres de Shakespeare que, en paraules del seu autor, Martí Torras Mayneris, 'serveix d’homenatge als comediants, raça d’actors de vegades menystinguda, i tan necessària per fer arribar el teatre a aquells qui volen riure i abstreure’s dels problemes quotidians'. Situacions, rèpliques i personatges de Shakespeare conviuen amb l’univers de Beckett i la música en directe dels Berros de la Cort.
Teatre Romea , El Raval Dimarts 20 desembre 2016 - Diumenge 29 gener 2017

Ricard III
L’ascensió imparable d’un ésser marginat a causa de les deformitats físiques, que amb el seu afany insaciable de poder arribarà a ocupar el tron d’Anglaterra fins que s’acabarà trobant atrapat en el remolí dels seus propis buits, disposat a oferir tot el regne per un simple cavall que li permeti continuar la seva lluita. Un periple colpidor, amb una teatralitat explosiva hereva dels grans retaules dramàtics medievals.
Teatre Nacional de Catalunya , Fort Pienc Dijous 4 maig 2017 - Diumenge 11 juny 2017

El món, un escenari
Jordi Balló i Xavier PérezAnagrama226 pàg. 18,90 €Què té a veure una sitcom com 'Seinfeld' amb una comèdia shakespeariana com 'Los dos hidalgos de Verona'? Què té a veure el cinema d’un director com Alexander Payne amb un clàssic com 'Al vostre gust'? Quina similitud hi ha entre l’ús de la paraula a 'Juli Cèsar' i a 'El llop de Wall Street'? Jordi Balló i Xavier Pérez inventen i responen aquestes preguntes i moltíssimes més a 'El món, un escenari', un assaig en què parteixen de l’estudi dels recursos narratius de William Shakespeare per tal d’analitzar pel·lícules i sèries de televisió. De fet, les sèries televisives tenen un lloc molt especial en aquest llibre, potser perquè si hi ha una cosa ineludible a l’hora d’entendre l’actual època daurada de la televisió és la construcció narrativa de les sèries. Balló i Pérez plantegen connexions aparentment impossibles. Iŀluminen camins que no s’han recorregut abans. I, sobretot, no entenen de prejudicis. Així, quan es refereixen al canvi dels personatges protagonistes dins una mateixa pel·lícula, es refereixen tant a clàssics com 'Psicosi', com a una pel·lícula del Hollywood actual com Death proof o a un film independent com 'Tropical malady'. Aquestes pel·lícules, i moltes més, conviuen amb grans xous televisius com 'Mad men' i 'The good wife', en un impecable exercici de generositat inteŀlectual.

Publicat per
10 d’octubre de 2016


Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...