09 de novembre 2016

L’art… de la comèdia



Una comèdia sobre l’amistat d’una eficàcia humorística absoluta, en bona part deguda al tercer en discòrdia

'Art':  Teatre Goya, el 30 d'octubre

'Art' és segurament una de les comèdies més rodones de finals del segleXX. Una obra que encimbella l’art de la discussió en una estructura teatral sense fissures. L’autora, Yasmina Reza, és especialista a construir obres de teatre a partir de petits conflictes actuals dels quals brollen personatges també contemporanis i per això molt identificables. En aquest cas tot comença quan el Sergi (Lluís Villanueva), un dermatòleg aficionat a l’art, compra un quadre en blanc per 200.000 euros. El seu amic Marc (Francesc Orella), racionalista, clàssic i una mica amargat, no pot entendre que algú, i menys el seu amic, pagui aquesta enormitat per una “merda” de quadre. I no s’està de dir-l’hi.

Sota l’excusa del valor de l’art contemporani, Reza aixeca una comèdia sobre l’amistat d’una eficàcia humorística absoluta, en bona part deguda al tercer en discòrdia, el personatge que interpreta Pere Arquillué, un home inconsistent però pacificador que l’actor converteix en un pobre diable sentimental de gestualitat i expressions exagerades molt Louis de Funès. Lluís Villanueva dota de seguretat i elegància el seu Sergi i Francesc Orella explota amb intel·ligència la intransigència del Marc.

A Barcelona la va estrenar un Josep Maria Flotats expulsat del Teatre Nacional de Catalunya i després va venir la versió argentina protagonitzada per Ricardo Darín, totes dues en castellà. La nova producció de Focus defuig el realisme escenogràfic per ensenyar les entranyes del teatre, camina sobre una àgil i exquisida traducció de Jordi Galceran i exhibeix una precisa direcció de Miquel Gorriz en clau d’un trio de clowns amb un hàbil joc d’entrades i sortides que afavoreixen el trepidant ritme de la funció. Fantàstica l’escena gestual del tresillo amb els tres amics en silenci i menjant unes olives. Una versió que resulta molt quotidiana i garanteix hora i mitja de diversió intel·ligent que de ben segur omplirà el teatre durant mesos.

Publicat per
31 octubre de 2016
Pere Arquillué amb Lluís Villanueva i Francesc Orella. / ARA
Santi Fondevila
Enllaç

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...