22 de novembre 2016

Ricard Salvà, nou director dels Pastorets de Solsona

Ricard Salvà, nou director dels Pastorets de Solsona

Després d'un any sabàtic, els Pastorets de Solsona tornen a l'escenari amb nova direcció

 , Solsona | Actualitzat el 20/11/2016 a les 10:18h


Ricard Salvà, nou director dels Pastorets de Solsona Foto: Ramon Estany

Després d'un any de descans, el Grup Lacetània Teatre torna a fer pujar a l'escenari  els entranyables Lluquet i Rovelló i al Maligne Llucifer, en la història més nadalenca, Els Pastorets. I ho fa amb alguns canvis, entre els quals, la nova direcció, que va a càrrec del sabadellenc establert a Solsona, Ricard Salvà.
Salvà, de 37 anys, no és nou al Lacetània Teatre, doncs ja va dirigir l'obra NEBRASKA, dins el cicle ESCENES.
-Quina és la teva vinculació amb el teatre i amb el Grup Lacetània en concret?
De petit, des que tenia 5 o 6 anys, ja feia teatre a Sabadell, al Centre Parroquial de Sant Vicenç. Vaig començar amb els Pastorets, fent tallers teatre com a alumne i com a monitor i posteriorment ja vaig passar a dirigir algunes obres. També he estat amb altres grups teatrals a Sant Llorenç de Savall i a Sabadell, actuant i dirigint. I quan vaig venir aquí, per treballar a Solsona, vaig entrar en contacte amb el Lacetània.
-Són molt diferents els Pastorets de Solsona dels que havies fet?
No, el guió és el mateix, si bé, cada lloc té les seves cosetes.  Parlem del text de Folch i Torres, que aquest any celebrem el centenari de l'estrena, raó de més per conservar-lo. Tot i així, he introduit cosetes, de les que sempre he vist fer a Sabadell.
-Hi haurà alguna variació, doncs, en el format dels Pastorets solsonins?
Potser veurem uns Pastorets més actius, amb més moviment del que hi havia. I una mica més durs amb els dimonis, que facin més por, per diferenciar molt més els dimonis dels àngels. Bàsicament ens movem amb el mateix text i no podem fer gaires canvis.
-Quina valoració fas de l'equip de Pastorets que tenim a Solsona?
Molt bé, coneixia molt poca gent del teatre de Solsona, encara que la temporada passada vaig dirigir l'obra NEBRASKA del cicle ESCENES, per tant vaig conìxer directament cinc actors. I parlant amb la gent de la Junta, que m'han ajudat i recolzat molt a l'hora de fer el repartiment, la marga, el Cesc Boix, el Mia, la Maria Arissa, m'han assessorat força.
-Quines novetats tindrem pel que fa als papers?
N'hi ha dues de principals, el Lluquet i el Rovelló, que s'estenen amb el Nil Boix i el Pol Solé. D'altra banda, recuperem el Pere Cuadrench com a Satanas, i dels altres papers secundaris, també canviem el Sant Miquel. Bàsicament s'ha fet els canvis responent a la petició dels actors i actrius que han demanat fer un canvi per fer nous papers.
- I, Com serà el cartell, qui en serà l'autor?
El cartell el dissenya el Pere Cuadrench, i està encara en procès. Sí que puc dir que hem volgut jugar més amb el tema de la simbologia que no pas amb la imatge molt clara d'un dimoni o dels pastors, i de moment, els esbossos que ens ha fet arribar el Pere estan molt bé i confiem que aviat el donarem a conèixer.
-Porteu molt temps assajant?
Sí, des de mitjans de setembre. Teòricament, aquest cap de setmana hauriemde mirar de passar l'obra seguida en dues parts. La setmana vinent tenim una petita aturada per que hi ha la representació d'El llibre dels Mormons, que l'altra setmana fan l'obra a Manresa. Això vol dir que d'aquí quinze dies entrem a la recta final.
-És un honor dirigir els Pastorets?
És un honor per qué és una obra molt representada a tot arreu des de fa 100 anys, però també és un maldecap i un repte. Són molta gent, moltes coses a controlar, i més quan vens de nou a un teatre que no coneixes, ni l'equip humà, ni el tècnic, ni vestuaris ni decorats. Una cosa que m'ha portat pel camí de l'amargura ha estat que aquí en dieu les escenes amb noms diferents  respecte altres llocs, i això em perdia.
-Podem dir que els Pastorets són una obra local?
És lo maco d'aquest text. A tot arreu es fan els seus Pastorets. Pots canviar unes frases generals per frases més particulars del lloc, i així, la gent se'ls fa més seus.
Jo mateix, a Sant Llorenç Savall, on els vaig dirigir una temporada, vaig fer un mix de Folch i Torres i Pitarra, i vaig crear els Pastorets d'allà perque també fossin una mica diferents.
-Com tenim el calendari de representacions per aquest Nadal?
Tenim una agenda complicada. Hi haurà representació el 26 de desembre i el 6 i 8 de gener. I també, en principi, el dia 30 de desembre es farà el mateix que es va fer l'any passat amb col·laboració amb l'Orfeó, sortirem al carrer a fer quatre escenes acompanyats de les cançons de l'Orfeó. I això ens servirà per trencar la distància entre la primera i segona funció, i també de publicitat per les dues darreres representacions.


Imatge d'arxiu dels Pastorets de Solsona, amb Satanà interpretat pel Pere Cuadrench, que enguany torna a l'escenari

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...