10 de gener 2017

Pastorets apoteòsics

Pastorets apoteòsics

Les músiques dels Pastorets de Mataró de la Sala Cabanyes s'enregistren en un doble disc

Coincidint amb la celebració del centenari dels Pastorets de Mataró, se n'ha enregistrat per primera vegada la música. Els Pastorets de Mataró (Sala Cabanyes, 2016) és un doble disc que recull totes les músiques que sonen cada any, pels volts de Nadal, a la Sala Cabanyes de la ciutat maresmenca.  
Pastorets de Mataró

Enric Torra (1910-2003) va ser un gran músic. Compositor i pianista, nascut a Fornells de la Selva però establert a Mataró des del 1927, va ser Premi d'honor a l'Acadèmia Marshall de Barcelona, íntim amic i company d'Alícia de Larrocha, reconegut per mestres com Manuel de Falla... La guerra li va truncar la possibilitat de girar pel món i esdevenir un reconegut pianista internacional. A més de compondre una obra diversa i extensa, va mantenir una relació estreta amb la Sala Cabanyes de Mataró, treballant als Pastorets que s'hi feien des de l'any 1916 seguint el model de L'estel de Natzaret, drama líric amb música de Mossèn Miquel Ferrer estrenat el 1903 al Centre Catòlic de Gràcia. A Mataró, Torra (i també músics com Felip Vilaró) va anar enriquint aquest model amb aportacions pròpies, com l'espectacular "Pròleg", que arrenca amb aires d'obertura operística i referències a cançons populars catalanes, o l'"Apoteosi final", on el compositor va emular les exaltacions wagnerianes. Les partitures de Torra  formen així el corpus bàsic d'aquests Pastorets, que s'han anat enriquint posteriorment amb aportacions i arranjaments de nous músics, directors i coreògrafs. Tot aquest material forma el repertori del doble disc, interpretat per l'Orquestra i el Cor Ciutat de Mataró, dirigits per Jordi Lluch. Més enllà de les 'aportacions mataronines' de Torra i companyia, el CD també és interessant perquè permet escoltar moltes de les melodies que actualment sonen als Pastorets de Sarrià, Poblenou... i molts altres indrets que segueixen aquesta versió de la popular història.

Com a suculent bonus track, el treball es tanca amb la "Marxa nupcial", del final del primer acte, interpretat al piano pel seu autor, Enric Torra, a casa seva i durant una entrevista amb l'etnomusicòloga Maria Salicrú-Maltas, l'any 2000. Precisament aquesta entrevista, que traça un ric perfil del músic, és un dels textos que formen el llibret, on també trobem els testimonis dels diversos músics que han dirigit els Pastorets de Mataró en els darrers temps.

Els Pastorets de la Sala Cabanyes de Mataró es poden veure aquesta temporada fins al 29 de gener, sota la direcció de Marc Abril. A més, amb motiu del centenari dels Pastorets de Mataró, entre moltes altres activitats, el museu Can Serra acull una exposició sobre la seva història.

publicat per
http://www.enderrock.cat/sonsdelamediterrania/noticia/8286/pastorets/apote/sics

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...