24 d’abril 2019

No tot es pot comprar




 La Planeta continua el cicle de teatre Verbatim amb ‘Els diners, el desig, els drets’, una obra de teatre documental sobre la gestació subrogada, del 24 al 28 d’abril

 “L’última fron­tera del capi­ta­lisme és el cos de les dones.” Aquesta frase de l’acti­vista i teòrica femi­nista Sil­via Fede­rici resu­meix força bé el mis­satge que vol trans­me­tre Els diners, el desig, els drets, una obra cre­ada i inter­pre­tada per Núria Llo­ansi, Susanna Bar­ranco i Juan Navarro i diri­gida per Marta Galán Sala que s’estre­narà del 24 al 28 d’abril dins del cicle de tea­tre Ver­ba­tim de la sala La Pla­neta de Girona, que també l’ha produïda. Aquest pro­jecte de tea­tre docu­men­tal tracta un tema tan d’actu­a­li­tat i tan polèmic com la ges­tació subro­gada, els ven­tres de llo­guer, amb una dra­matúrgia cons­truïda sobre­tot a par­tir de tes­ti­mo­nis direc­tes de dones –una nord-ame­ri­cana, una ucraïnesa, una índia– que han pas­sat per aquesta dura experiència, gene­ral­ment per motius econòmics. Les dues actrius i l’actor també donen veu a dife­rents pro­fes­si­o­nals, majo­ritària­ment també dones, de la filo­so­fia, l’ètica, el dret, l’obs­tetrícia, les neu­rociències i la psi­co­lo­gia, entre­vis­tats prèvia­ment per ofe­rir, en con­junt, “una anàlisi polièdrica i infor­mada d’un fet que és a l’ordre del dia”.

Marta Galán defi­neix Els diners, el desig, els drets com “un petit mani­fest poètic” ela­bo­rat a par­tir d’una “recerca molt pro­funda, sem­pre amb una pers­pec­tiva femi­nista, per donar veu a aque­lles que tenen menys veu”. Sense gaire teo­ria i a par­tir d’una sèrie d’esce­nes molt potents, l’obra fa “una defensa de les mater­ni­tats res­pec­ta­des i de l’ordre simbòlic de la dona, davant l’ordre patri­ar­cal i capi­ta­lista, perquè no tot s’hi val ni es pot com­prar tot: el cos de la dona no entra en els con­trac­tes mer­can­tils”, remarca Galán.

La docu­men­ta­lista Susanna Bar­ranco i Anna Rovira (La Nau 18), com a res­pon­sa­ble del dis­seny d’il·lumi­nació, for­men part de l’equip d’aquesta obra, que també es podrà veure a La Seca Espai Brossa de Bar­ce­lona, del 22 de maig al 2 de juny.

+ info
Xavier Castillón – Girona

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...