17 d’agost 2019

Riure’s del mort i de qui el vetlla




Riure’s del mort i de qui el vetlla

Ja van encer­tar els de Tit­zina Tea­tro el pro­fund humor negre que es pot res­pi­rar en una sala de vet­lles a Éxitus (2009). Pere Anglas situa tres ger­mans, que s’han avin­gut molt poc en la vida adulta, que comen­cen a acor­dar el repar­ti­ment del patri­moni matern. Però la clau està en l’excèntric assis­tent sani­tari. Estu­di­ant de la cul­tura nipona, com­pany per força i per volun­tat de la difunta, coneix millor el pas­sat dels tres fills que ells matei­xos. El seu pate­tisme fa bona la dita de riure’s del mort i de qui el vet­lla.

Óscar Molina, que també diri­geix aquests dies Tan­cats al Gaudí, en què també hi ha el paper d’una mare, apa­rent­ment tore­ja­ble, insis­teix a incor­po­rar la música ori­gi­nal de Mala­cara Blues Band, com ja ha fet en altres obres esti­uen­ques del Gaudí o del Ver­sus (ara Sala Ver­sus Glòries). El text s’atre­veix a anar incor­po­rant històries sur­re­a­lis­tes, apos­tant per la comi­ci­tat. Però sem­pre és el per­so­natge forà de la família el que acaba domi­nant l’escena. Té un mag­ne­tisme i una mirada de segu­re­tat que pot domi­nar tot un empre­sari (arruïnat), un artista plàstic (que fa el que pot per anar sobre­vi­vint) i un jove incapaç d’afron­tar la relació tren­cada amb la seva ex (i que prova amb els pas­tis natu­rals per superar-ho).

Com tota comèdia, amaga ins­tants de con­fessió, en què els per­so­nat­ges se sin­ce­ren i es recon­ci­lien entre ells i, sobre­tot, té uns girs que atra­pen l’atenció del públic. De cada gir, abans es dei­xen brins de pis­tes per poder jugar a intuir-los. I sí, al final es veurà que tots són anti­he­rois, incapaços de sen­tir-se satis­fets de la seva vida. Però aquesta poca traça psi­cològica els dona una ten­dresa que, si no te’ls endu­ries a casa, sí que hi faries una con­versa ami­cal al bar.

El funeral de Mary-Lin
Autor: Pere Anglas
Director: Òscar Molina
Intèrprets: Jordi Cadellans, Marc Casals, Txema Puigdollers i Ramon Godino
Dijous 8 d’agost (fins al 31) a la Sala Versus Glòries

+ info
Jordi Bordes

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...