30 de novembre 2019

Música en viu pel centenari dels Pastorets d’Olot de l’Orfeó




L’entitat incorpora a les representacions la instrumentació en directe per a flauta travessera, violí i acordió
Anirà a càrrec del grup Brunzit i també hi participarà el Corfeó Ensemble Vocal

La música és un ele­ment essen­cial dels Pas­to­rets d’Ignasi Rubió i Antoni Molins de final del segle XIX. De fet, tots dos van crear una sar­su­ela. I, pel cost, hi ha hagut eta­pes en què les repre­sen­ta­ci­ons s’han hagut de fer amb música i cançons enllau­na­des, amb els per­so­nat­ges de torn can­tant tre­pit­jant els enllau­nats. Aquest any, l’Orfeó Popu­lar Olotí recu­pera la música en directe coin­ci­dint amb el cen­te­nari de la pri­mera repre­sen­tació dels Pas­to­rets d’Olot.

El músic Joan Nas­pleda ha adap­tat les par­ti­tu­res a la flauta tra­ves­sera, el violí i l’acordió diatònic. La inter­pre­tarà en directe el grup Brun­zit, del qual Nas­pleda és un dels inte­grants, jun­ta­ment amb Adrià Gar­cia i Pere Pau Xime­nis. A més, hi par­ti­ci­pa­ran el cor de l’Orfeó Corfeó Ensem­ble Vocal, diri­git per Ara­celi Godina. “Cada any inten­tem intro­duir peti­tes nove­tats a la repre­sen­tació, i aquest any, amb motiu del cen­te­nari, aquesta nove­tat és molt gran”, ha expli­cat la direc­tora d’aquests Pas­to­rets, Marta Puig. I hi ha afe­git: “Tots repre­sen­tem amb molta il·lusió els Pas­to­rets, i ara la música en directe és una il·lusió afe­gida”.

El direc­tor de l’Orfeó, Joan Manel Robles, ha recor­dat que, coin­ci­dint amb el cen­te­nari de l’enti­tat, l’any 2005, van reta­llar el text ori­nal cas­tellà, que durava més de 4 hores, a una hora i mitja. Robles ha remar­cat la importància de la música en viu en les repre­sen­ta­ci­ons dels Pas­to­rets i ha agraït la impli­cació de Nas­pleda per recu­pe­rar-la. L’alcalde d’Olot, Pep Berga, ha des­ta­cat la rellevància d’una tra­dició que con­ti­nua viva cent anys després de la pri­mera repre­sen­tació i ha dit que els Pas­to­rets d’Olot han estat una ver­ta­dera escola de tea­tre.

LA XIFRA
5
dies
es representaran els Pastorets a l’Orfeó: els 21, 22, 26, 28 i 29 del mes de desembre a les 19.00 h.
Uns Pastorets amb molta història
Els Pastorets que es representen a Olot són la versió creada pels olotins Antoni Molins i Gelada, autor del text, i Ignasi Rubió, creador de la música. Es tractad’ El nacimiento del Salvador o la redención del esclavo, amb una història que gira al voltant de les aventures dels pastors Bato, Borrego i la resta de pastors que van a Betlem a adorar Jesús. Es representen també versionats al Centre Catòlics d’Olot i al teatre Comtal de Ripoll amb la versió en català de mossèn Josep Parer.

+info
Jordi Casas - Olot
elpuntavui

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...