30 de gener 2020

La Passió de Vilalba celebra els 25 anys de forma més participativa i reivindicativa




El Patronat de la Passió aposta per potenciar els productes de la terra, l’oli i el vi, amb activitats on participen la Denominacions d’Origen del territori

En el marc de l’acte de presentació de la temporada 2020, que va tenir lloc el passat divendres dia 24 de gener a la Confraria de Nostra Sra. de Gràcia de la població, coincidint amb la Festa Major d’hivern, el Patronat de la Passió de Vilalba dels Arcs va anunciar que el cartell 2020 serà el resultat d’un procés participatiu a partir de la frase introductòria “Un altre món és possible si...”. L’exemple que es va donar a conèixer és l’aportació del director de l’obra, el Sr. Rafel Esteruelas, amb la màxima “Un altres món és possible si... som capaços d’unir-nos contra la brutal explotació el maleït capitalisme i les seves institucions, en lloc de lluitar contra nosaltres mateixos, pobres contra pobres”.

A partir d’aquesta mostra el públic assistent va poder aportar una frase reivindicativa per tal de fer un món més igualitari i més just a través d’un llibre que es va posar a la seua disposició. En van sortir algunes com “...si eduquem les noves generacions en una visió feminista i ecologista, fomentant la igualtat, la tolerància i el respecte” o “...si posem en judici l’heteropatriarcat i eradiquem la violència masclista”. A més, aquesta possibilitat s’ha obert mitjançant la web i les xarxes socials de la Passió de Vilalba fins a finals de febrer. Entre totes les aportacions se’n realitzarà una selecció per enviar a impremta.

Durant l’acte també es va fer un repàs dels 25 anys de la Passió de Vilalba, on van intervenir diversos actors i actrius que han format part de la representació des dels seus inicis, fent esment sobretot a l’esforç continuat que implica un esdeveniment cultural d’esta magnitud. En paraules del president del Patronat, el Sr. Isidre Sampé, “cadascú aporta un granet de sorra que s’acaba convertint en una gran muntanya, sent molt important la participació de tot el poble”.

A més, segons la Sra. Mònica Estupiñá, actriu que ha representat el paper de Maria de Magdala, creu que la Passió és un espai on s’estableixen vincles intergeneracionals que no tindrien cabuda sinó fos pels assajos i el temps que es comparteix durant els preparatius de la representació, on no importa l’edat o les ideologies per treballar plegats i estretir lligams. El Sr. Marc Sampé, actor que ha fet de Jesús durant dotze anys, va remarcar la importància que les noves generacions han d’implicar-se al projecte, impulsar-lo i renovar-lo a la seva manera, tot animant als joves per entrar a formar part del Patronat amb l’objectiu d’assegurar la continuïtat de la Passió, com a mínim, 25 anys més.

Un altre fet destacat va ser l’aposta per la continuïtat dels projectes del Vi i l’Oli de la Passió, col·laborant de forma estreta amb els cellers i almàsseres locals, la Denominació d’Origen Terra Alta i la Denominació d’Origen Protegida Oli de la Terra Alta, respectivament, així com en l’Escola Agrària de Gandesa, la Guia de Vins de Catalunya i el Panell de Tast Oficial d’Olis Verges d’Oliva de Catalunya. En aquest sentit, el Sr. Ferran Bladé, Director dels Serveis Territorials de Cultura a les Terres de l’Ebre, va comentar la importància que té la Passió en una comarca petita com és la Terra Alta pel fet de propiciar la col·laboració entre diferents entitats i fomentar la cultura, fet que li ha valgut el reconeixement com a Patrimoni Festiu de Catalunya.

Com a clausura de l’acte és va encendre la foguera de Sant Sebastià a càrrec del grup de diables Los carronyers de la Muntera de Corbera d’Ebre i la batucada local Catuxap, recuperada pel Patronat de la Passió l’any 2016. Al finalitzar els assistents van gaudir d’una copa de Vi de la Passió, servida pels enòlegs membres del Patronat, la Sra. Rosa Domènech i el Sr. J. Ramon Bada.

Programa 2020

Les representacions de la Passió de Vilalba dels Arcs tindran lloc el Dijous Sant dia 9 d’abril a les 21:30h i el Dissabte Sant dia 11 d’abril a les 17:00h. Durant la Setmana Santa es podrà veure l’exposició 25 anys aPassionats que està preparant el Patronat de la Passió, a més de les activitats que solen acompanyar les representacions, com el mercat d’artesania i productes típics o l’espai infantil dels jocs romans.

Publicat per

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...