16 d’abril 2020

El Grec aposta pels artistes en una edició amb incertesa




Tiren endavant les 50 coproduccions que, si no es poden estrenar dins del festival, es veuran formalment el curs vinent
El cartell podria incloure obres anul·lades de la temporada actual

Un sal­va­vi­des impres­cin­di­ble per al sec­tor de les arts en directe. El direc­tor del Grec, Cesc Casa­desús, va con­fir­mar ahir que el Grec se cele­brarà aquest estiu. No serà fins a finals de maig que es podrà veure quin for­mat tindrà, però, sigui com sigui, es man­tin­dran els com­pro­mi­sos de les 50 copro­duc­ci­ons pre­vis­tes per aquesta edició, i també es mirarà d’inte­grar una vin­tena de pro­duc­ci­ons de sales pri­va­des o de la Quin­zena de dansa que s’havien ajor­nat per culpa dels tan­ca­ment forçat dels tea­tres aques­tes últi­mes set­ma­nes. Per ara, les 30 actu­a­ci­ons inter­na­ci­o­nals es man­te­nen (només hi ha un can­tant de 70 anys que ha decli­nat fer gira per pròpia pre­caució).

L’objec­tiu del Grec 2020 és que els recur­sos vagin a parar al sec­tor, tant artístic com tècnic. El pres­su­post de 3,3 mili­ons d’euros es podria veure incre­men­tat, gràcies a la par­tida de reserva que l’Ins­ti­tut de Cul­tura de Bar­ce­lona (Icub) ha dis­po­sat com a pla de xoc per pro­te­gir el sec­tor. Costa quan­ti­fi­car quants pro­fes­si­o­nals se’n podran bene­fi­ciar, però Casa­desús estima que superarà el miler de per­so­nes. Mol­tes de les apor­ta­ci­ons del Grec per­me­tran que les com­pa­nyies tin­guin múscul per pre­pa­rar una nova pro­ducció per a la tem­po­rada vinent. Per ara, i sem­pre ate­nent totes les reco­ma­na­ci­ons sanitàries, plan­te­gen diver­sos esce­na­ris (tenint clar que el pre­vist en prin­cipi és irre­a­lit­za­ble): “Si els actors no poden assa­jar física­ment el mes de maig, al Grec es faran pre­sen­ta­ci­ons par­ci­als del seu tre­ball (com ara acci­ons al car­rer de l’Eixam­ple i que el públic pugui mirar des dels bal­cons”, diu Casa­desús, sense voler tan­car-se a cap opció). Totes les copro­duc­ci­ons tenen segona data (a par­tir de setem­bre) per poder estre­nar amb tota nor­ma­li­tat, si no han pogut fer-ho durant el Grec.

També aspi­ren a aco­llir pro­duc­ci­ons com La gavina o Eva con­tra Eva pel juliol. O altres sales de petit for­mat, a les quals es paga­ria un cai­xet perquè no hagues­sin d’assu­mir el risc, que pro­gra­ma­rien del 15 de juliol al 15 d’agost. Així, es podrien assu­mir pos­si­bles reduc­ci­ons de capa­ci­tat si les auto­ri­tats sanitàries ho dema­nen. Només es plan­te­gen anul·lar actu­a­ci­ons si es limita el Grec a 300 espec­ta­dors (d’una capa­ci­tat per a 2.000) o s’hi obliga a assis­tir amb guants i mas­ca­reta, però les pre­vi­si­ons no són tan catas­tro­fis­tes. Avui el que peri­lla més són les actu­a­ci­ons musi­cals mas­si­ves, que, a més, s’aguan­ten d’un fil si s’anul·len les gires per tot Europa. Però el Grec defensa que es facin tots els con­certs i actu­a­ci­ons dels artis­tes autòctons per poder rever­tir la par­tida als artis­tes i donar un punt d’esta­bi­li­tat.

LA XIFRA
3,7
milions
d’euros calcula que pot pagar el Festival Grec per donar liquiditat al sector cultural. Són 400.000 euros més del seu pressupost.

+ info – publicat per
Jordi Bordes – Barcelona

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...