28 d’abril 2020

La Passió d’Esparreguera suspèn la temporada 2020



La Federació Catalana de Passions ha decidit suspendre les representacions de la temporada 2020 per “força major” i de manera unànime a conseqüència de l’estat d’emergència sanitària i de les mesures decretades per la Generalitat. La Passió d’Esparreguera, juntament amb la d’Olesa i la de Cervera, ha decidit anul·lar les properes funcions fins a nou avís davant la incertesa de la situació.

L’espectacle, que narra la vida, mort i resurrecció de Jesús, i interpretat per actors i músics amateurs vinculats al poble, va fer la primera representació el dia 8 de març, tal com tenia previst. L’estrena de la temporada va tenir un gran èxit i va transmetre, un any més, les ganes i l’esforç que havien dipositat tots els col·laboradors i participants. De totes maneres, a l’ambient ja es podia començar a veure una certa inestabilitat.

L’endemà de l’estrena, els esdeveniments van començar a precipitar-se i el que semblava lluny de cop s’anava acostant. Esparreguera va ser la primera Passió a anunciar la seva suspensió una vegada es va comunicar la prohibició d’espectacles de més de 1000 persones d’aforament. El dissabte 14 de març, la Federació Catalana de Passions es va reunir en caràcter d’urgència i de manera telemàtica per prendre la decisió definitiva.

La cancel·lació dels actes de La Passió no només ha suposat perdre l’oportunitat de celebrar una tradició molt arrelada a la vila, sinó que ha provocat la pèrdua de l’esforç de centenars de persones, tal com ens explica en Jaume Navarro, qui s’havia d’estrenar el passat 4 d’abril com a Jesús, paper protagonista de l’obra.

Assaig de La Passió d’Esparreguera en què en Jaume interpretava a Jesús – Fundació La Passió d’Esparreguera
“El paper de Jesús surt pràcticament a totes les escenes, fer-lo comporta molts mesos d’assaigs i preparació, i més quan és la primera vegada que el fas”, explica en Jaume. Els assaigs van començar a l’octubre juntament amb l’equip de direcció. Per preparar-se pel paper, l’actor ha hagut de passar per un procés previ de preparació del personatge, tant en l’àmbit històric com el psicològic i físic. “Aquest any l’hi hem dedicat molt esforç”, comenta en Jaume, “no només són els actors, sinó també les tramoies, vestuari, maquillatge, la gent que fa el màrqueting, els músics… són un total de 600 persones que han assajat i preparat la seva tasca perquè aquest espectacle tiri endavant”. Però davant de la situació en què ens trobem, en Jaume té clar que la prevenció i la seguretat de la població són el més important. Tot i això, explica que “el fet de cancel·lar l’acte ha estat una decepció i no es pot evitar la sensació d’impotència”.

La cancel·lació també ha coincidit amb la mort del compositor Josep Borràs i Farrés el passat diumenge de Rams, dia 7 d’abril, a l’edat de 90 anys. Va ser l’autor de la música de La Passió d’Esparreguera i d’un gran nombre de caramelles, sardanes i música per corals i religiosa. A més, també va ser Jutge de Pau del poble i organista de l’església durant gairebé 70 anys, dedicant-se tant al teatre com a la cultura de la vila. D’aquesta manera, l’entitat ha perdut una figura destacada i simbòlica que estava estretament lligada a ella, no només com a autor de la música representativa des de l’any 1976, sinó també com a president, director escenicomusical, músic i actor. El dissabte 11 d’abril, les Caramelles d’Esparreguera de La Passió van organitzar una “cantada confinada” per homenatjar al mestre Borràs, en la que els veïns de la vila van poder sortir als balcons a cantar tots junts les seves caramelles més típiques com cada any.

D’altra banda, La Passió d’Esparreguera, que no havia hagut d’interrompre la temporada des del final de la Guerra Civil, també ha hagut de fer front a un gran perjudici econòmic davant la pèrdua de totes les entrades venudes a taquilla. A més, segons explica l’entitat, també perdràn tots els lloguers de la sala dels mesos de maig i juny, els mesos més sol·licitats. El personal que hi treballa, doncs, ha hagut de deixar la seva feina.

L’entitat ha declarat en un comunicat que la Junta de la Passió “ha decidit amb absoluta determinació treballar per salvar l’entitat i mantenir-la com la coneixem, una entitat cultural al servei de tot el poble d’Esparreguera”. També ha fet saber que té la intenció de fer un ERTO per assegurar els llocs de treball i de reduir les despeses al mínim per poder mantenir el Teatre.

Per a tots aquells espectadors que ja havien adquirit la seva entrada per aquesta temporada, la Passió posa a disposició el reemborsament íntegre del preu, així com la possibilitat de bescanviar-la per una reserva per qualsevol de les representacions programades per la temporada 2021. L’entitat també ha manifestat la intenció de realitzar una representació extraordinària de la Passió, que permetés fer un homenatge al mestre Borràs i “que tots els col·laboradors i col·laboradores poguessin materialitzar el seu esforç, especialment tots aquells actors i actrius que enguany estrenaven paper”.

+ info – publicat per
cetrencada

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...