23 d’octubre 2020

CULTURA SEGURA AL MARESME

 

El sector cultural ha patit de prop les conseqüències de la Covid-19. Els cinemes, la música en viu i els teatres han apujat el teló progressivament i amb aforament limitat. Entre principis de març i finals de setembre s’han cancel·lat més de 10 mil esdeveniments només de música en directe, segons l’Acadèmia Catalana de la Música.
 
La campanya “La cultura és segura” va servir perquè es reconegués com a bé essencial i pogués seguir amb la seva activitat. Arran de la Covid-19, els equipaments culturals han hagut d’establir un protocol estricte basat sobretot en la distància de seguretat interpersonal, evitar les aglomeracions i l’obligació de la mascareta.
 
Tot i això, la situació és crítica i per aquest motiu han sorgit moviments com Alerta Roja, nascut de la “necessitat de donar visibilitat a la vulnerabilitat i el desemparament del sector davant la situació actual”. Un clam comú amb altres països que s’organitzen sota el lema #AlertaRoja #WeMakeEvents, amb l’objectiu “d’instar a les administracions públiques a prendre mesures urgents per garantir la supervivència del sector”.
 
La cultura està ben viva al Maresme; malgrat que la incertesa truqui a la porta, els principals espais culturals de la comarca han presentat nova programació pel darrer trimestre de 2020. Hi ha espectacles per a tots els públics: música en directe, circ, teatre i tertúlies… repassem la cartellera d’algunes de les sales més icòniques per aquesta tardor.
 
LA SALA. Argentona
L’edifici històric de la Sala d’Argentona acull Eh man hé, la mecánica del alma, un espectacle de circ guardonat amb el Premi Drac d’Or a la Millor Interpretació a la Fira de Titelles de Lleida del 2019. En el mateix camp s’hi inclou Jaleiu, la continuació del projecte Morabunta que el mateix teatre va estrenar ara fa 7 anys. En l’obra hi intervenen músics i Guillem Albà com a clown, amb una gran capacitat d’improvisació per fer participar el públic.
 
La música en directe es fa present de dues maneres: per una banda el jazz puja a l’escenari amb Identities, el nou àlbum del grup Martín Díaz Quintet. Per l’altra, Concerto a tempo d’umore aproxima còmicament la música clàssica.
 
En teatre, destaca Acorar, un monòleg dels més aplaudits i premiats de l’escena de parla catalana interpretat per Toni Gomila. No obstant, la Xarxa d’Argentona representa The postman, El pitjor viatge del món i Laika.
 
ESPAI L’AMISTAT. Premià de Mar
L’Espai l’Amistat acull dues obres de teatre; La diferencia inexistente, que se centra en la paternitat i les noves famílies; i Alguns dies d’ahir, de Jordi Casanovas. En la darrera obra es recorden els fets polítics del setembre i l’octubre del 2017 a través de la història d’una família.
 
La programació del teatre es completa amb música en directe i cinema dedicat a les dones, amb el recital de poesia  Amb veu de dona i la projecció de Criadas y Señoras i d’Una Cuestión de género, per homenatjar a Ruth Bader Ginsburg, jutgessa de la Cort Suprema dels Estats Units.
 
TEATRE MONUMENTAL. Mataró
El Monumental es reactiva amb Màgia, rialles i jo, un espectacle d’il·lusionisme reprogramat a causa de la pandèmia; com també Viejo Amigo Cicerón, que suposa un viatge a la figura del cèlebre orador romà, presentat com a un polític excepcional.
 
Així mateix, amb motiu del 25è aniversari de la fi oficial de la guerra de Bòsnia, arriba al teatre Encara hi ha algú al bosc, una obra d’Anna Maria Ricart basada en experiències de supervivents del conflicte per fer d’altaveu de les injustícies viscudes.
 
A més, Àlex Rigola s’endinsa de nou a l’univers d’Anton Txékhov amb La Gavina, que convida a reflexionar sobre la pèrdua de direcció davant una realitat que arrossega cap als esdeveniments. Finalment, en dansa arriba The Mountain, the Truth & the Paradise, un solo per investigar sobre els interessos artístics presents.
 
LA MASSA. Vilassar de Dalt
La Massa presenta un cartell en el qual destaca el monòleg Ara més!, de Pep Plaza. Tanmateix, aposta pel teatre familiar amb la representació del clàssic Polzet i amb Do not disturb, l’espectacle de circ centrat en una fàbrica de principis del s. XX.
 
Pel que fa a la dansa, destaca l’arribada de l’obra Get No, de la companyia La Quebrá, una peça sobre la satisfacció i els avions que va ser finalista al Premi Dansa IT 2018.
 
A més, el tradicional concert benèfic organitzat per l’Associació Vilassar de Dalt contra el Càncer portarà als escenaris a Joan Chamorro Sant Andreu Jazz Reunion, una banda formada per joves que celebrarà el seu 15è aniversari el 2021.
 
ESPAI ARTS ESCÈNIQUES CASAL D’ALELLA. Alella
L’Espai d’Arts Escèniques aposta pel talent local a tres bandes. En el camp teatral ho fa amb la representació de Puertas abiertas, que significa el debut com a dramaturga d’Emma Riverola. A més, presenta It happens, un espectacle de circ de l’alellenca Júlia Campistany sorgit de la residència artística que l’autora va realitzar al mateix Espai d’Arts el juliol del 2019. Finalment, en el terreny musical compta amb l’actuació de la pianista japonesa Hisako Hiseki, resident a la localitat, que presenta Ensueño a piano y luz.
 
La programació es complementa amb les tertúlies de Can Lleonart, traslladades a l’Espai a causa de les mesures sanitàries. Així doncs, es dedica un dijous de cada mes per reflexionar amb profunditat sobre temes actuals amb personatges mediàtics, destacant-ne la visita de la periodista Beatriz Talegón.
 
+ info – publicat per
Text: Gemma Ponce89
tribunamaresme.com

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...