30 de novembre 2021

No és Nadal sense Pastorets



Arreu del país es representen 'Els Pastorets', una tradició nadalenca que omple teatres de tradició i cultura popular

Som a finals de novembre i està en caure que ens diguin el primer si no ens veiem bones festes... Comencem a veure penjades les primeres llums de Nadal, que ben aviat seran enceses i als aparadors ja comencen a treure el cap arbres plens de boles lluents coronats per estels de purpurina. Els obradors de les pastisseries ja preparen panettones i torrons, bombons i neules i, també, als teatres amateurs de Catalunya ja fa dies que han començat els assajos d'una de les tradicions més arrelades del nostre territori: Els Pastorets.

La representació de Els Pastorets és una de les manifestacions de cultura popular més genuïnes i singulars del país. Aquest espectacle té el seu origen en les representacions medievals que se celebraven a l'interior de les esglésies el dia de Nadal, un context religiós que ha anat evolucionant al llarg dels segles, esdevenint, avui dia, un símbol d'identitat i autenticitat del lloc on es representen, ja que hi ha tants Pastorets com maneres de fer-los i de viure'ls.

Tot i que hi ha molts textos diferents de Els Pastorets, la majoria dels quals són en vers i amb una estructura dramàtica ben definida, tots parteixen de la mateixa base: explicar el relat evangèlic de Nadal. L'aferrissada lluita entre el Bé i el Mal, el misteri del naixement de Jesús i, és clar, les relacions humanes des de les mateixes entranyes.

Dels textos de l'era moderna, en destaquen principalment dos: El bressol de Jesús, de Serafí Pitarra (Frederic Soler) que es va representar per primera vegada l'any 1891 i que, actualment, només es representen a Berga, Sant Quirze de Besora i Molins de Rei, i Els Pastorets o l'adveniment de l'Infant Jesús, de Josep M. Folch i Torres, que es van estrenar el 1916 i ha esdevingut el text més representat a Catalunya. A banda d'aquests dos, hi ha una gran diversitat de textos, dels quals la Coordinadora de Pastorets de Catalunya n'ha fet un recull a fi d'inventariar-los i documentar-los com és degut.

Els Pastorets són una representació teatral de caràcter popular i, en les diferents representacions nadalenques de tot el territori, hi podem trobar implicades entitats que els dignifiquen i representen ininterrompudament des de fa més d'un segle, amb espectaculars escenografies de decorats de paper realitzats per artistes catalans com els germans Salvador o els Castells, grans escenògrafs del panorama teatral català.

D'aquestes representacions també en destaquen vestuaris impressionants, efectes especials, sovint amb foc i pirotècnia i també espectaculars músiques que doten de personalitat pròpia cada muntatge, diferenciant-se molt els uns dels altres.

Els Pastorets, tot i venir d'una tradició pretèrita i molt consolidada, no són un element inamovible, sinó que és públic i notori que, en els diversos muntatges que es fan a Catalunya, les entitats s'esforcen perquè siguin espectacles vius i evolutius, que es transformen, que es renoven, que es milloren perquè, mantenint l'essència que els dona raó de ser, es puguin seguir transmetent a través de les generacions.

Aquest espectacle nadalenc també ha esdevingut una escola de teatre arreu de la nació i ha fomentat la passió pel teatre als infants, de fet, alguns actors i actrius de renom del panorama català han confessat haver començat per fer pastorets al seu poble, com és el cas de Toni Albà, Jordi Bosch o Sergi López.

Per totes aquestes raons, enguany, cal buscar de nou el teatre més proper i acompanyar els nostres veïns a mantenir viva la tradició nadalenca catalana per excel·lència; i per això, aquestes festes, també cal buscar un teatre remot i acostar-s'hi a descobrir, de nou, el misteri de Nadal.

Sabadell, Calaf, Mataró, Cardona, El Vendrell... a la web de la Coordinadora de Pastorets de Catalunya s'hi pot trobar un llistat infinit, hi ha pastorets per triar i remenar, un imprescindible per acabar i començar bé l'any.

+ info – publicat per catalunya magrada,cat
Anna E. Puig Advocada i apassionada de la fotografia i la cultura

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...