31 de gener 2022

El IV Congrés de Pastorets debatrà sobre el present i el futur de la tradició el 12 de març a l’Espluga de Francolí

 



Hi participaran Joan Lluís Bozzo, Salvador Cardús, Paquita Roig i Xavier Graset, entre d’altres

Com s’adapten els Pastorets a la realitat de gènere, quin paper juguen el sector professional versus l’amateur, o com encaixen les tradicions en el món actual? Són algunes de les preguntes que es debatrà el IV Congrés de Pastorets de Catalunya, que arriba a l’Espluga de Francolí (Conca de Barberà) el pròxim 12 de març després d’haver-se ajornat dos anys per la pandèmia. L’acte reunirà actors i actrius, companyies i professionals, equips artístics i tècnics, gestors d’entitats, investigadors i activistes culturals al voltant de ponències, taules rodones, tallers formatius i espectacles.

L’any 2019 la temporada de Pastorets va tancar-se amb 65.000 espectadors i més de 250 funcions en poc més d’un mes, unes xifres que converteixen aquesta tradició nadalenca en un dels fenòmens més importants de la cultura popular a Catalunya. Durant dècades, han estat una escola escènica de teatre i de llengua catalana i punt de trobada intergeneracional.

Reunir els actors implicats en aquest sector per intercanviar experiències, estudis i debatre en profunditat sobre el present i futur és l’objectiu del congrés que impulsa la Coordinadora de Pastorets de Catalunya.

Divendres 11 de març es donarà el tret de sortida amb un acte institucional des de la Cova de la Font Major, però la jornada central serà dissabte, amb tot un dia d’activitats que iniciarà el sociòleg Salvador Cardús reflexionant sobre el sentit dels Pastorets al segle XXI. Josep Peramiquel, coordinador general dels Pastorets de Catalunya, explica que el programa tindrà una part més acadèmica, on es tractaran qüestions com la tradició i l’element patrimonial, amb noms com Rosa Alcoy, catedràtica d’Història de l’Art a la Universitat de Barcelona; la directora i actriu Paquita Roig o Lluís Garcia Petit, director de l’Institut del Patrimoni Cultural Immaterial.

En altres xerrades i taules rodones es debatrà al voltant de reptes actuals, com els mitjans i xarxes, l’adaptació dels Pastorets a la realitat de gènere, el voluntariat versus la professionalització, i també l’afectació que ha tingut i té la pandèmia sobre els habits i la tradició.

El programa es complementarà amb una part formativa, amb masterclasses de direcció i interpretació, amb Joan Lluís Bozzo i Toni Albà, i tallers sobre aspectes tècnics i artístics, de maquillatge, vestuari, o trucs d’espectacles.

A partir de les 18 hores serà l'acte de clausura, amb la presentació de les conclusions i lliurament dels premis del V Concurs de Fotografia, que estarà conduït pel periodista Xavier Graset. La jornada es tancarà amb un concert inspirat en la música dels Pastorets i un sopar de Pastors. L’endemà, els congressistes podran gaudir de visites a l’entorn de l’Espluga i el monestir de Poblet. Les conclusions de la jornada es publicaran al web perquè estiguin a disposició de tots els grups i companyia de Pastorets.

Les inscripcions es poden fer a través de la web de la Coordinadora i ofereixen diferents modalitats i preus. El dia 31 finalitzen les inscripcions a preu reduït (entre 25€ i 35€).

+ info – publicat per tornaveu.cat
Eva Bonet

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...