08 de juny 2007

Un Grec molt "internacional" obre per primera vegada amb un muntatge de dansa



2 de juny de 2007

L'espectacle inaugural és 'Sacred Monsters' i suposa el debut a l'Estat de Sylvie Guillem, una de les grans de la dansa
Setanta espectacles de teatre, música i dansa formen part de la programació d'aquest any del Festival Grec, que s'inaugurarà el dia 26 de juny per primera vegada amb un muntatge de dansa, i que ha estat qualificat avui pels seus responsables com de "transició" i el "més internacional" organitzat fins ara


Setanta espectacles de teatre, música i dansa formen part de la programació d'aquest any del Festival Grec, que s'inaugurarà el dia 26 de juny per primera vegada amb un muntatge de dansa, i que ha estat qualificat avui pels seus responsables com de "transició" i el "més internacional" organitzat fins ara. El nou director de l'esdeveniment, l'argentí Ricardo Szwarcer, que substitueix a Borja Sitjà, recolzat per l'alcalde en funcions, Jordi Hereu, i el regidor Carles Martí, ha subratllat que encara que es manté l'estructura del programa d'anteriors edicions, ara hi ha una major aposta per la dansa i la descentralització d'espais, s'utilitzarà més l'amfiteatre de Montjuïc, i es donaran a conèixer diversos espectacles per a públic familiar.
En total, el festival inclou 21 produccions pròpies, hi ha 19 espectacles en català i 24 muntatges estrangers
L'espectacle inaugural Sacred Monsters, amb direcció artística i coreografia d'Akram Khan, suposa el debut a l'Estat d'una de les grans estrelles de la dansa Sylvie Guillem, que ha treballat amb alguns dels més grans coreògrafs del món com Maurice Béjart, William Forsythe i Mats Ek. Dels setanta muntatges programats d'aquest Grec, que conclourà el 5 d'agost, trenta d'ells són de teatre, hi ha vint-i-vuit musicals i dotze de dansa, dels que hi haurà 318 representacions, en dinou espais diferents. Amb un pressupost de 4,4 milions d'euros, es posaran a la venda unes 150.000 entrades, la mateixa quantitat que en les dues últimes edicions, amb un preu mitjà de 20 euros, encara que les més cares costaran 48 euros i les més econòmiques 5.


En total, el festival inclou 21 produccions pròpies, hi ha 19 espectacles en català i 24 muntatges estrangers. Durant una llarga presentació, Szwarce ha dissertat que es tracta d'anar avançant cap al Grec del futur i ha donat a conèixer lo que ell creu que ha de ser aquest festival els anys vinents. Segons el seu parer, hauria de ser breu, "com fenomen fugaç i irrepetible", també considera que ha de ser "concentrat" i amb vocació d'innovar per aconseguir "una funció diferencial basada en la qualitat". El responsable del festival sosté que cal prendre riscos i dirigir-se a tots els públics. "Si el festival opera com catalitzador de la creativitat i ho aconsegueix, tindrem l'atenció i l'interès internacional". En canvi, ha deixat clar que el seu model no és el d'altres esdeveniments, com alguns dels que se celebren a Madrid, que ha qualificat com de "política d'aparador", perquè "a allò que aspiro no és a un festival per a programadors i persones especialitzades si no a un altre que connecti amb la ciutat". Entre les creacions que es presentaran en aquest Grec ha destacat Long Life, a càrrec del Nou Teatre de Riga (Letònia); Gavina. Tema per a un conte breu, una relectura de Txékhov a càrrec d'Enrique Díaz, un dels grans noms del teatre brasiler contemporani; o La famiglia dell'antiquario, una celebració de Carlo Goldoni, que dirigeix Lluís Pasqual. D'altra banda, ha volgut ressaltar els textos de Copi, que en l'aniversari de la mort del dibuixant i escriptor argentí, posa en escena Marcial Di Fonzo Bo: Els Copi(s) i Eva Perón.


De l'escena catalana estaran en aquest Grec des d'Àlex Rigola amb l'adaptació de la novel·la de Roberto Bolaño 2666, a Conte d'hivern, un Shakespeare dirigit per Ferran Madico, passant pel retorn de La Fura dels Baus al seu llenguatge "més furero" amb una obra interpretada només per dones estrenada fa poc a Pequín. En l'àmbit musical, viatjaran fins a Barcelona per participar en aquest esdeveniment Laurie Anderson, Michael Nyman, Chucho i Bebo Valdés, Chicuelo, Lenine, Jorge Drexler, Pascal Comelade o Maria del Mar Bonet i Miguel Poveda, entre d'altres. A més de l'espectacle d'inauguració Sacred Monsters, en dansa hi haurà altres muntatges com Moon Water, Dies de dansa i l'impactant treball de la companyia brasilera Membros a Febre. L'anècdota de la roda de premsa l'ha protagonitzat Jordi Hereu, qui citant unes paraules de Szwarcer en el sentit que en aquest Festival "certes coses es mantenen i altres varien", ell ha postil·lat, entre les rialles generals de tots els assistents, que això "passa amb totes les coses de la vida".

El pipican del Pati del Café Nou

La tarda vespre del divendres 1 de novembre vaig estar a punt de ser agredit (no sé si és la paraula correcte) per un gos mentre el propieta...