17 de març 2011

“El Mikado” recrea el Japó clàssic a la Sala Cabanyes


Foto : Àlex Bravo

La direcció de Marc Molina modernitza un clàssic del teatre musical
Més de 120 anys en escena avalen El Mikado. L’opereta còmica de Gilbert i Sullivan, ambientada en un poblet del Japó imperial, es va estrenar per primer cop el 1885 a Londres i des d’aleshores no ha deixat de representar-se arreu del món. Una versió modernitzada arriba ara a la Sala Cabanyes de la mà de Marc Molina com a director. Segons les seves paraules actualitza un clàssic per acostar-lo als musicals del segle XXI.
Una obra que se situa al poble Titipú després que El Mikado, l’emperador del Japó, hagi prohibit el flirteig a tot el seu imperi. Tot aquell qui tingui moviments amorosos, sense finalitats matrimonials, ha de ser executat per la màxima autoritat de la vila, l’Honorable Senyor Botxí. La llei porta problemes per a tothom, fins i tot per al propi fill del Mikado. Els habitants de Titipú busca solucions per evitar els problemes que es deriven d’aquesta prohibició.
En aquest cas, Molina ha utilitzat la traducció que va fer Xavier Bru de Sala per Dagoll Dagom, que atorga al text un aire molt actual, però al mateix temps conserva la vessant satírica de l’original. Els textos de l’obra encara tenen vigència, són frescos i àgils. Les situacions que recreen ratllen, segons el seu director, l’absurd i cada cop es complica més el conflicte. Finalment però, s’acaba resolent amb un simple joc de paraules. Tot plegat combinat amb la refinada música de Sullivan. Pel que fa a la vessant musical, l’espectacle deixa un mica enrere el concepte operístic amb el que va ser concebuda i es basa en l’adaptació que va fer Joan Vives per Dagoll Dagom, on es respecta el caire clàssic de la instrumentació, però s’hi afegeixen alguns aspectes de música moderna.
Tots els personatges estan carregats d’ironia i de sàtira. Conservant l’essència d’haver estat creats com a una crítica a la societat anglesa del segle XIX, però tenint en compte que mantenen la vigència de representar estereotips.


Dies: Dissabtes, 19 i 26 de març i 2 d’abril, a les 21:30
Diumenges, 20 i 27 de març i 3 d’abril, a les 18:30
Informació i reserva de localitats: 618.773.013 (de 5 a 8 de la tarda)

El pipican del Pati del Café Nou

La tarda vespre del divendres 1 de novembre vaig estar a punt de ser agredit (no sé si és la paraula correcte) per un gos mentre el propieta...