20 de setembre 2011

El TNC reflexionarà sobre la crisi actual a partir de Shakespeare i Gorki



'El mercader de Venècia' i 'Els baixos fons' seran dos dels grans textos que es representaran aquesta temporada

El Teatre Nacional de Catalunya (TNC) reflexionarà en la temporada que ve 2011-2012 sobre l'actual crisi a partir de dos grans textos del passat, 'El mercader de Venècia' de Shakespeare i 'Els baixos fons' de Gorki. El director del TNC, Sergi Belbel, ha explicat aquest dimecres en la presentació que aquestes dues propostes, que s'estrenaran a principi de 2012, "parlen d'un present esvalotat, de com els canvis econòmics i polítics de la societat afecten les vides dels ciutadans", dues obres, ha dit, que "parlen del present com si haguessin estat escrites avui".

A la Sala Gran, 'El mercader de Venècia', amb una nova traducció de Joan Sellent i direcció de Rafel Duran, se centrarà en "els que provoquen la crisi". Duran ha puntualitzat que "porta a uns referents actuals, Nova York i Wall Street, la història de Shakespeare, que parla ja de l'origen del problema actual: com els mercaders s'endeuten més del compte amb els prestamistes jueus". L'actor Ramon Madaula, en el paper del jueu Shylock, serà el protagonista d'aquesta obra, que es representarà de l'1 de febrer al 25 de març a la Sala Gran.

A la Sala Petita, l'altra proposta, 'Els baixos fons' (19 de gener-26 de febrer) se centra en els que pateixen la crisi, els desnonats, amb una obra de Gorki que feia temps que no es representava a Catalunya i que ara es presenta amb una nova posada en escena de la directora Carme Portaceli.

La XV temporada del TNC començarà amb dos textos d'autors catalans, un d'ells d'un dels "monuments" de la literatura catalana del segle XX, Joan Maragall, de qui es representarà 'El comte Arnau', amb direcció i dramatúrgia d'Hermann Bonnín. També Belbel dirigirà la recuperació de la que va ser òpera prima del dramaturg Josep Maria Benet Jornet, 'Una vella, coneguda olor' (29 de setembre-27 de novembre), escrita fa gairebé cinquanta anys, en què l'autor descrivia la Barcelona proletària dels anys 60 i que compta en el seu repartiment amb Mercè Arànega i Imma Colomer. Després de l'èxit de fa quatre temporades de 'La Veillée des Abysses', a la Sala Gran, torna a Barcelona James Thiérrée, nét de Charles Chaplin, amb la seva última creació, "Raoul", un espectacle de comèdia visual que combina acrobàcia, dansa, teatre gestual, circ i música.

A finals de novembre, en coproducció amb la companyia EGOS Teatre, arribarà a la Sala Gran "una de les apostes més decidides de la temporada", en paraules de Belbel, una versió musical de la joia de la narrativa breu anglosaxona, 'El crim de Lord Arthur Saville', d'Oscar Wilde, amb direcció de Joan M. Segura. Paral•lelament, l'actor Lluís Soler, sota la direcció d'Antonio Calvo, oferirà una dramatització d'un dels poemes essencials de la literatura catalana, 'Canigó', de Jacint Verdaguer.

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...