La setmana passada es van poder veure al Teatre Monumental les dues primeres representacions de la Mostra de Teatre Juvenil, que enguany ja arriba a la seva setena edició. Participada pels sis instituts públics de la ciutat, amb una trajectòria prou consolidada i l’actiu de ser una experiència pionera a Catalunya, la Mostra ha volgut aquest curs introduir novetats en la seva metodologia. I justament les innovacions han estat el seu principal encert. D’entrada s’ha triat un vincle temàtic comú per a totes les obres presentades, que en aquesta ocasió ha sigut el binomi ‘Migracions i identitats’. Per això s’han escollit dues obres del dramaturg marroquí Ahmed Ghazali i s’ha comptat amb la seva col·laboració directa en el treball amb els alumnes, per aprofundir la significació i les reflexions que susciten els textos teatrals representats.
‘Tombuctú’, 52 dies en camell’
Dijous van encetar la Mostra els instituts ‘Alexandre Satorras’, ‘Damià Campeny’ i ‘Thos i Codina’, que van compartir l’escenificació de ‘Tombuctú, 52 dies en camell’. L’obra situa l’acció en un punt del desert del Sàhara amb diversos indicadors de camins. A partir de les situacions que viuen els personatges que transcorren per aquest indret se suscita una visió entre al·legòrica i poètica dels avatars de la història d’Àfrica i de les circumstàncies d’humiliació, d’explotació i de fractura a què sempre han estat sotmesos els pobles d’aquest continent. Un exercici difícil que els 48 alumnes que hi van intervenir van saber resoldre prou positivament a base d’una il·lusió i d’un esforç que mereixen la felicitació. Aquest reconeixement cal fer-lo extensiu als professors Xavier Vallalta, Àngels Jubany, Joan Oriol i Montse Llivina, per la bona feina feta, a l’Enric Domingo, per la coordinació, i als intèrprets de les cançons i la música de les dues ribes de la Mediterrània que van servir de lligam idoni de les diverses parts de l’obra.
‘La veritat del silenci’
Dissabte a la nit va ser el torn de l’altra de les innovacions de la Mostra d’aquest any. L’Escola Freta, que hi participava en qualitat de convidada, va presentar una obra escrita per l’alumna Leo Rey com a treball de recerca de final de batxillerat. Set professors i alumnes d’aquest centre educatiu van dur a terme la interpretació de ‘La veritat del silenci’, una peça que combina creació literària i evocació històrica i que vol ser un al·legat antibel·licista. Presenta el conflicte entre sentiments i ideologia que viuen els membres d’una família arran del desenllaç de la guerra civil espanyola. La posada en escena ha comptat amb música composta expressament per a l’ocasió i ha tingut també el valuós assessorament de Toni Arteaga i Jaume Sesé, professors de l’Aula de Teatre del PMC.