30 de juliol 2011

Ramon Simó, nou director artístic del festival Grec



Subtituirà Ricardo Szwarcer amb la voluntat d'apropar el certamen als barcelonins i el repte d'obrir-se a la literatura i les arts plàstiques

El director teatral Ramon Simó serà el proper director artístic del Grec Festival de Barcelona, càrrec que desenvoluparà durant quatre anys, prorrogable a cinc. El tinent d'alcalde de Cultura, Coneixement, Creativitat i Innovació de l'Ajuntament de Barcelona, Jaume Ciurana, va presentar aquest dimecres públicament que Simó rellevarà el 31 de juliol el càrrec de l'argentí Ricardo Szwarcer, que ha desenvolupat la direcció del festival d'estiu barceloní durant cinc anys, des de 2006.
Desconstruint la sardana
[17/06/2011]
L'encarregat de la cultura municipal ha demanat al nou director del Grec que faci un festival "però viscut per la ciutat, amb suport a la creació local, espectacles de renom internacional, espai per al risc, continuï amb la dansa i el circ i doni una coherència a la programació musical". D'acord amb el programa municipal de CiU, Ciurana ha demanat al nou director que el Grec "s'obri a la literatura i les arts plàstiques" i que "reflexioni com el Grec pot convertir-se en un festival cultural".

Director i escenògraf teatral, Simó ha dirigit i adaptat aquest any al Teatre Nacional de Catalunya, del qual va ser assessor com a cap del seu comitè de lectura entre 1999 i 2006, Copenhaguen de M. Frayn, una de les obres de més èxit de la temporada i la seva participació en el Grec es remunta a 2006 amb 1714 Món de Guerres, òpera contemporània d'Albert Mestres. Simó també va ser director artístic de la Fira de Teatre al carrer de Tàrrega (Urgell) en les edicions de 1996, 1997 i 1998, considerada com el mercat de les arts escèniques més important del sud d'Europa.

El Grec i Barcelona
Tot i que ha dit que encara no ha resolt el dilema entre concentració o dispersió del Grec, Ramon Simó ha considerat que el Grec "és un festival i això vol dir una determinada condensació, un determinat esforç" que bé es podria concentrar en més espais tancats. "No sé si la política de dispersió és la millor", ha dit. Segons el seu parer, "els festivals han de ser reconeixibles, tenir coses que es repeteixin que formen part de la vida extraordinària de la ciutat. En la seva intenció que el Grec estableixi una relació amb els barcelonins ha considerat que el Grec "és l'únic festival europeu que no té 'hub' o lloc on es concentren les activitats del festival" i les relacions entre el públic, els artistes, els compradors i els venedors, creadors i productors.

Encara que només fa deu dies que pot pensar en la seva nova responsabilitat i digui que no se sent capaç de donar una resposta definitiva, Simó aposta també per un "creixement qualitatiu" del Grec perquè "no és qüestió de volum". A més d'obrir-lo més a una programació familiar i accentuar el seu caràcter pedagògic, el nou director artístic del Grec és partidari de mantenir la vocació internacional del festival barceloní, fet que suposa també "un intercanvi de flux amb gent d'idees d'altres llocs" com la coproducció d'espectacles amb la xarxa mediterrània Kadmos. Simó no desitja "girar el Grec com un mitjó", ja que no és partidari de fer les coses poc meditades o raonades, i ha deixat clar que en el seu nou càrrec vol rebre el màxim d'informació de les persones que treballen en el festival i sobretot "trobar els punts de connexió entre el festival i la ciutat en molts àmbits".

publicat per
www.lamalla.cat
28 de juliol de 2011

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...