05 d’agost 2011

El número d'espectadors del TNC cau en 30.000 persones



Redacció - ACN

Tot i que el nombre d'espectadors ha estat inferior al de la darrera temporada, el TNC ha assolit l'ocupació més alta de la seva història aquest 2010-2011, un 79'4%. Un total de 144.000 espectadors han passat per alguna de les sales del TNC, en un any en què 'Agost' i 'Pedra de Tartera' s'han situat com èxits de taquilla. Segons Sergi Belbel, director artístic, són xifres positives en la situació econòmica actual, que ha afectat fins a un 18% en el pressupost de la institució. Reduir activitat però no qualitat són les premisses de Belbel a l'hora de dissenyar la programació 2011-2012, una temporada que s'iniciarà amb 'Una vella, coneguda olor', de Benet i Jornet i 'El comte Arnau' de Joan Maragall.

El Teatre Nacional de Catalunya tanca la temporada 2010-2011 amb 144.000 espectadors, unes xifres que no es donaven des de principis de la dècada, el 2001-2002, però que tot i això, han permès que el teatre arribi al 80% d'ocupació de les sales, la xifra més alta de la seva història.

Malgrat la davallada d'espectadors, que Sergi Belbel situa com a conseqüència de la crisi econòmica i de la reducció de pressupost que ha obligat a reduir també l'activitat de l'equipament, ha valorat positivament les xifres. Per sales, la sala gran ha tingut més de 90.000 espectadors i un 79% d'ocupació, la sala petita al voltant dels 40.000 i també un 79% d'ocupació i la sala tallers, uns 13.500 espectadors i un 83% d'ocupació.

Belbel ha destacat que des del 2008 el teatre ha vist com la crisi passava factura també al teatre i per això, ha tret importància a la reducció de 30.000 espectadors menys que han anat al TNC aquesta temporada. Per Belbel, per una banda, anar al teatre és un esforç per a les famílies i la reducció d'espectacles no ajuda a mantenir el nombre d'espectadors d'altres èpoques com la 2008-2009, en què es van superar els 170.000.

Pel director artístic del TNC però, s'ha intentat que el pressupost, reduït en un 18% aquest 2011, no afectés a la qualitat dels muntatges programats en una temporada que ha qualificat ''d'autor, que ha arribat als espectadors''. Per Belbel és una reducció ''lògica'' tenint en compte la situació del sector públic tot i que no ha amagat la voluntat de fer més produccions des de la mateixa institució.

'Agost' i 'Pedra de Tartera' entre els més vistos
La producció 'Agost' que el matgeix Belbel dirigia ha estat el muntatge més vist aquest 2010-2011, amb gairebé 40.000 espectadors. Aquest gran èxit ha fet reposar la funció dos mesos més la temporada vinent, i així, el text protagonitzat per Emma Vilarasau i Anna Lizaran podria convertir-se en el més vist de la història del teatre. 'El misantrop' ha estat la segona funció més vista a la sala gran, mentre que 'Pedra de Tartera', l'adaptació de la novel•la de Maria Barbal, ha liderat la taquilla a la sala petita amb gairebé 16.000 espectadors als quals s'hi ha de sumar els que l'han vista en la gira que ha fet per tot Catalunya i les funcions programades al Teatre Romea.

Inici poètic per a la temporada 2011-2012
Amb també la retallada de pressupost sobre la taula i sobretot, la mateixa intenció de no sacrificar la producció pròpia del TNC, Sergi Belbel ha presentat també l'inici de la nova temporada que s'estrenarà amb un text de Josep M. Benet i Jornet. Així, el 29 de setembre vinent, 'Una vella, coneguda olor', el primer text d'un dels dramaturgs més representatius del panorama català, tornarà als escenaris en un exercici que per Belbel sovint no es du a terme ja que els autors catalans vius només veuen estrenar els textos més recents. El muntatge és una coproducció amb el Centre d'Arts Escèniques de Terrassa, que ja va estrenar-lo l'abril passat.

EL plat fort de la temporada però, serà 'El comte Arnau', de Joan Maragall, com a culminació de l'Any Maragall. El poema s'ha convertit en teatre sota la direcció d'Hermann Bonnín i serà un recorregut per la seva poesia en un espectacle pensat per a la sala gran del TNC i que comptarà la música del cor de cambra del Palau de la Música, dirigit per Josep Vila, a l'escenari. Maragall però, no serà l'únic poeta teatralitzat aquest inici de temporada, ja que abans de Nadal també s'estrenarà 'Canigó', de Jacint Verdaguer, en una coproducció amb Temporada Alta que portarà Lluís Soler com a rapsode d'un espectacle ''petit'' segons Belbel ''però no de mida sinó d'ambició''.

Per als més petits, el TNC ha programat 'Polzet' de Charles Perrault, d'una companyia tarragonina que també portarà música en directe, i d'un caire més familiar, arribarà 'El crim de Lord Arthur Savile', un text d'Oscar Wilde que EGOS Teatre ha versionat lliurement i portaran a la Sala Gran per a què gaudeixi tota la família. L'espectacle ja s'ha presentat a Madrid, on segons Sergi Belbel, ha tingut un ''èxit fulminant''.

Per potenciar la producció pròpia i l'autoria catalana, Belbel ha explicat que s'ha sacrificat la producció internacional i en tota la propera temporada només es podrà veure un espectacle estranger. Serà 'Raoul', de James Thiérré, nét de Charles Chaplin, que omple de circ, dansa, música, la sala gran del TNC en un espectacle unipersonal que compta amb la participació de 8 tècnics al darrera que fan possible tot el muntatge.

Malgrat la reducció de pressupost, doncs, Belbel ha volgut deixar clar que només sacrifiquen la quantitat d'espectacles tot i que no ha volgut fer pública la xifra fins al setembre, en la presentació oficial de tota la temporada. Serà llavors quan també es posaran a la venda les entrades pels espectacles i els abonaments, que enguany, i amb la voluntat de fidelitzar els espectadors, se n'ha creat un per a quatre espectacles.

publicat per
http://www.culturaioci.com
19 de juliol de 2011

El pipican del Pati del Café Nou

La tarda vespre del divendres 1 de novembre vaig estar a punt de ser agredit (no sé si és la paraula correcte) per un gos mentre el propieta...