23 de setembre 2011

Temporada Alta 2011

Del 30 de setembre a l’11 de desembre
94 ESPECTACLES I 165 REPRESENTACIONS CELEBREN LA VINTENA EDICIÓ DE TEMPORADA ALTA

> Una intensa programació d’espectacles de teatre, dansa, música, circ i altres disciplines escèniques proposa 62 estrenes, 27 espectacles internacionals i 52 produccions d’autoria catalana a 17 espais de Girona i Salt, durant dos mesos i mig, amb més de 60.000 entrades a la venda
> El darrer any del programa Interreg IV de la UEen el projecte Escena Catalana Transfronterera, que es fa conjuntament amb Perpinyà, i les coproduccions permeten augmentar la programació amb 18 espectacles més que la passada edició
> Les coproduccions d’EL CANAL – Centre d’Arts Escèniques de Salt / Girona prenen protagonisme i es potencia la programació d’espectacles familiars i de circ
> Temporada Alta acull i organitza el Primer Torneig de Dramatúrgia Catalana
> Sopa de Cabra i Sílvia Pérez Cruz destaquen en un cartell de 20 concerts de diversos estils i per a diversos públics
> La programació estarà a la venda a Servicaixa a partir del 15 de setembre. El 13 estaran disponibles ja els abonaments a les taquilles dels teatres

Divendres 2 setembre 2011.- El proper 30 de setembre dos espectacles alçaran el teló de la vintena edició de Temporada Alta 2011–Festival de Tardor de Catalunya Girona/Salt: Un fràgil equilibri, dirigit per Mario Gas, i Havanera. LabCanal: Argelès sur mer, un laboratori escènic dirigit per Àlex Rigola. D’aquí en endavant, una intensa programació omplirà durant dos mesos i mig 17 espais de Girona i Salt amb teatre, dansa, música, circ i altres disciplines, i fins l’11 de desembre proposarà més espectacles que mai, en una clara aposta per l’autoria catalana i la diversificació de propostes, –i amb el 10% menys de pressupost- front a la conjuntura actual de crisi econòmica. Grans noms de l’escena internacional, tals com Krystian Lupa, Jan Fabre,Edward Hall, Christoph Marthaler, Daniel Veronese, Les 7 doigts de la main, Lev Dodin, Oskaras Korsunovas, Peeping Tom iIsrael Galván, es donaran cita un any més a Girona i Salt, al costat d’alguns dels millors creadors del país: Sergi López, Carles Santos, Mario Gas, Àlex Rigola, Marta Angelat, Carles Alfaro, Joan Ollé iXavier Albertí, Ramon Simó, Marta Carrasco, etc. I un any més, capítol especial per als joves creadors catalans, veritable motor de futur pel festival, enguany amb muntatges de Jordi Oriol, Àlex Serrano i Ferran Dordal, Jordi Prat i Coll, Jordi Casanovas, etc.

En total, 94 espectacles de 19 països diferents configuren l’agenda del festival, que enguany programa 18 muntatges més que en la passada edició i posa a la venda més entrades que mai (60.547). Una aposta per la normalitat en temps de crisi, amb la voluntat de fer un gran festival de tardor al país, que és possible apostant per fórmules de col.laboració amb moltes de les noves produccions del país i gràcies a queTemporada Alta compte encara, i per últim any, amb l’aportació del programa Interreg IV de la UE en el projecte Escena Catalana Transfronterera, que es fa conjuntament amb Perpinyà.

Programació internacional

Aquest any al festival hi haurà28 espectacles de fora del nostre país, 7 de la resta d’Espanya i 21 de fora de l’Estat. Temporada Alta es manté així com a porta d’entrada a l’estat de les darreres produccions estrangeres i situa Catalunya al mapa de l’escena internacional. Visiten el festival nous espectacles de creadors habituals al programa, tals com Krystian Lupa, que presenta Waiting Room.0, Ricardo Bartís, que ens porta la segona part de la trilogia ja iniciada fa dos anys a Girona, Edward Hall iPropeller, amb un Enric V, Jan Fabre, que presenta Preparatio Mortis, Christoph Marthaler, amb Els viatges de Lina Bögli, Daniel Veronese, amb Los hijos se han dormido (versió de La Gavina de Txèkhov), i Angélica Liddell, que estrena San Jerónimo. Però Temporada Alta acosta al públic creadors encara desconeguts del festival: Oskaras Korsunovas, el gran director lituà que havia d’inaugurar enguany el Festival Shakespeare a Mataró amb Miranda (adaptació de La Tempesta de Shakespeare); Lev Dodin i el Maly Drama Teatr de Sant Petesburg, que es presentaran amb el seu espectacle de referència, Oncle Vània de Txèkhov; Romina Paula, exponent d’aquesta edició de l’habitual nou teatre argentí sempre present al festival, presenta El tiempo todo entero; Les 7 doigts de la main, un grup canadenc de circ contemporani que presenta Psy; Lagartijas tiradas al sol, de Mèxic, que ens apropen El rumor del incendio.

Cal destacar les dues coproduccions internacionals d’EL CANAL – Centre d’Arts Escèniques de Salt/Girona i el Théâtre de l’Archipel de Perpinyà, en el marc del projecte europeu Escena Catalana Transfronterera (ECT): A louer de la companyia Peeping Tom i Murmures des murs de Aurélia Thierrée iVictoria Thierrée-Chaplin.

Patrice Thibaut, que va sorprendre l’any passat amb el seu Cocoricó, serà l’encarregat de tancar el festival Temporada Alta amb Jungles, una proposta de teatre gestual i d’humor.

EL CANAL – Centre d’Arts Escèniques de Salt Girona

Un any més, Temporada Alta treballa estretament amb el centre d’arts escèniques EL CANAL en la coproducció d’espectacles i en la projecció internacional dels nostres artistes, amb especial dedicació a l’autoria catalana (Canigó de Verdaguer, Estimat Comadira de Joan Ollé i Xavier Albertí, els espectacles de Carles Santos, Àlex Rigola iPau Miró), i posant en contacte creadors d’aquí amb altres de fora (Pensotti amb Casanovas, Fonalleras, Joanmiquel i Moliner, o Blai Mateu ambCamille Decourtye). Fins a 12 espectacles produïts per EL CANAL consoliden la seva presència al festival, gràcies en bona part a l’aportació dels projecte ECT.

Coproduccions i autors catalans

Temporada Alta, en estreta col•laboració amb El Canal Centre d’Arts Escèniques de Salt/Girona produeix, coprodueix i col•labora en la producció de 40 espectacles. Treballa amb els grans teatres públics del país i amb una nòmina important de companyies i productors privats, així com amb sales alternatives. Això permetrà que s’estrenin al festival obres dirigides per molts dels millors directors d’escena catalans: Carles Santos, Mario Gas, Àlex Rigola, Joan Ollé iXavier Albertí, Carles Alfaro, loscorderos.sc, Jordi Casanovas, Marta Angelat, Ramon Simó, etc, i garanteix alhora que aquests espectacles tinguin una vida posterior amb temporades a Barcelona i gires pel país.

Temporada Altavol donar una paper troncal a l’autoria catalana en la programació .Aquest any, dels 94 espectacles que es presenten al festival 52 són d’autor/a català/na, i si es mira la programació amb detall es veu que hi ha des d’autors consolidats i representats a mig món fins a dramaturgs nous que comencen la seva trajectòria, i des autors de text fins a dramaturgs que es mouen en els camps de la creació contemporània, del circ o de la música. Bon exemple que el festival segueix apostant pels joves creadors i els nous llenguatges és que estrena obres de Xavier Bobés, Jordi Oriol, Álex Serrano iFerran Dordal, Ferran Joanmiquel, Jordi Prat i Coll, entre d’altres.

Primer Torneig de Dramatúrgia Catalana

Amb la voluntat de destacar la importància i qualitat que té la dramatúrgia del nostre país, Temporada Alta ha generat una proposta lúdica i competitiva al voltant de la creació textual: el primer Torneig de Dramatúrgia Catalana, en el qual joves escriptors (Pere Riera, Llàtzer García, Cristina Clemente i Guillem Clua) desafien a autors consolidats i traduïts arreu (J. M. Benet i Jornet, Jordi Galceran, Sergi Belbel i Pau Miró), en un “combat” on el públic anirà decidint els guanyadors.

Setmana per a programadors nacionals i internacionals

La voluntat d’internacionalització del festival i de la producció catalana, per extensió, és una constant de Temporada Alta des de fa diverses edicions, amb la voluntat que l’eix Girona / Salt esdevingui un espai de referència al mapa escènic europeu, i això es concreta amb la programació d’espectacles de fora del país i amb determinades coproduccions internacionals. Ara, amb l’objectiu d’esdevenir un punt de trobada, no només per a públic i artistes, sinó també per a professionals de les arts escèniques, el festival posa la primera pedra d’una trobada de programadors nacionals i internacionals, generant intercanvi.

L’objectiu és facilitar que Girona i Salt es converteixin en punt de trobada de programadors d’arreu, i també la circulació internacional de les propostes que s’hi presenten. Formen part d’aquesta iniciativa vuit espectacles de creació contemporània: quatre estrenes absolutes de companyies i artistes del país (Carles Santos, Los Corderos, El Pont Flotant i Xavi Bobés/Playground) i quatre estrenes a l’Estat de produccions d’artistes reconeguts internacionalment (Peeping Tom, Daniel Veronese, Angélica Liddell i Mariano Pensotti). Es tracta d’una combinació d’espectacles de gèneres molt diversos (dansa, teatre de text, música, teatre de carrer, teatre d’objectes…) pensats per a interessar tant al públic de Temporada Alta com als professionals convidats. La setmana per a programadors, que es farà del 17 i el 20 de novembre, compta amb el suport de l’Institut Ramon Llull.

Programació musical

El cartell musical deTemporada Alta també es vesteix de llarg en la seva vintena edició i acull dos concerts especials de Sopa de Cabra, grup que també celebra 25 anys. Al costat d’aquestes actuacions i d’altres grans noms del país, com Raimon,Antònia Font, o la presentació del nou cd d’Anna Roig i L’ombre de ton chien, el festival rep la visita d’un concert especial de Sílvia Pérez Cruz, en el qual la cantant empordanesa avança les cançons del seu proper disc, primer en solitari i com a compositora. La programació musical es complementa amb grans noms de l’escena internacional, com Estrella Morente, Niña pastori, Buena Vista Social Club, Omara Portuondo, etc, i amb propostes per als més joves, liderades enguany per Vetusta Morla, que presenten el seu nou disc Mapas, o 2manydjs, grans referents actuals de la música club.

I com a novetat, les nits de dijous a la sala Platea-Tourmix, concerts variats per a tots els públics: Maika Makovsky, Surfing Sirles i Esperit!, Gertrudis i Facto o els Very Pomelo amb La Iaia.

publicat per
http://www.totsalt.cat
8 de setembre de 2011

El pipican del Pati del Café Nou

La tarda vespre del divendres 1 de novembre vaig estar a punt de ser agredit (no sé si és la paraula correcte) per un gos mentre el propieta...