Els teatres de BCN planten cara a la crisi amb un 3% més de públic
el teatre reafirma la seva excepció cultural. Almenys a Barcelona, on el nombre d'espectadors va créixer la temporada passada un 3% respecte a l'anterior (45.315 més). La xifra total (2.675.687) encara segueix lluny del cim dels tres milions, però Daniel Martínez, el president d'Adetca (la patronal teatral catalana), va tornar a apuntar ahir aquest referent durant la presentació del balanç de l'exercici 2010-2011.
«Les noves tecnologies no només no ens perjudiquen sinó que ens ajuden; no passa com en la resta de sectors culturals», va apuntar Martínez per explicar aquesta excepció cultural. «Han augmentat els espectadors. Els teatres continuen plantant cara a la crisi amb uns resultats molt bons, segurament envejables per a altres sectors», va sentenciar el president del grup Focus. El balanç no semblava tan optimista al febrer, quan el nombre d'espectadors havia baixat un 2% respecte a l'any anterior, però la corba descendent va variar del març al juny.
MENYS RECAPTACIÓ
Ni el descens en la recaptació global (2,6 milions d'euros menys que la temporada anterior) va suposar un problema en el balanç. «S'explica perquè no hi va haver un musical de gran format amb un preu alt», va dir en al•lusió a Hoy no me puedo levantar, de la temporada 2009-2010. Els 125.000 espectadors de 40 El musical s'han quedat molt lluny de les xifres que va obtenir el musical de les cançons de Mecano. Martínez també va explicar que els preus de les entrades han baixat un 5% per decisió de les empreses, que també van assumir íntegrament l'augment de l'IVA del juliol del 2010.
Per gèneres, el balanç no és tan positiu en la dansa, un àmbit que mantenia una progressiva frenada la temporada passada. Els espectacles de dansa han tingut un 25% menys d'espectadors (73.756) que l'any anterior, cosa que s'explica segons el president d'Adetca per la falta d'«espectacles de gran format».
LA PÈRDUA DE L'ESPAI LLIURE
També als teatres de menys de 200 espectadors, les anomenades sales alternatives, s'ha produït un inflexió negativa amb 37.000 espectadors menys. En aquest sentit, el tancament de l'Espai Lliure hi ha tingut una influència capital. «Suposen uns 20.000 espectadors menys», va puntualitzar Martínez. El descens de públic ha provocat, lògicament, una recaptació inferior en un 6%.
«La nostra filosofia és el compromís amb els nous creadors, i en dies de crisi el públic es retreu una mica més davant aquestes propostes», va dir Julio Álvarez, director del Tantarantana, que va ressaltar que als 22 espais de petit aforament de Barcelona hi va augmentar un 23% la nova autoria catalana.
El missatge optimista va variar quan Daniel Martínez va expressar la seva inquietud per la pèrdua de recursos dels ajuntaments, que afecten directament les gires dels espectacles. «Aquesta situació està posant a prova la sostenibilitat del sistema d'exhibició a Catalunya i, sobretot, a la resta d'Espanya». L'empresari va concretar aquesta circumstància negativa. «A Catalunya anem al davant a la recerca de solucions; aquí és fàcil negociar amb les institucions».
publicat per
José Carlos Sorribes
www.elperiodico.cat
13 de setembre de 2011
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
El pipican del Pati del Café Nou
La tarda vespre del divendres 1 de novembre vaig estar a punt de ser agredit (no sé si és la paraula correcte) per un gos mentre el propieta...
-
EN CARTELL FANTÀSTI FUNERAL FESTIU Produït per HIIIT Escrit i dirigit per Roger Torns | Fins al 4 de desembre | BAIXOS 22 #ELCICLÓ ...
-
- Arriben 2 obres en 2 diumenges seguits - Les 2 tracten el pas del temps - Una és un drama , l’altra una comèdia compreu les ent...
-
31 de gener | 2023 Consulta tota la programació I AQUESTA SETMANA... EL BUTLLETÍ DEL CENTRE I TEATRE DE SARRIÀ DESTAQUEM TEATRE ...
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada