29 de març 2012

Un país, mil anys, dos actors i dos músics


La Sutra porta al Club Capitol 'Som una noció', una història musical de Catalunya

En èpoques convulses els països tenen la necessitat de qüestionar-se qui són, i aquest divendres, Catalunya s'ho qüestiona per partida doble. Durant només un dia coincideixen a la cartellera de Barcelona dos espectacles que exploren la història del país des de dues òptiques ben poc convencionals. Diumenge abaixa el teló al TNC 'Trifulkes de la Katalana Tribu', una mirada succinta i fresca a la llarga i complicada història dels catalans. I dilluns l'apuja 'Som una noció', novament des d'una perspectiva poc convencional. L'obra, un text d'Òscar Orbezo dirigit per Jordi Purtí, inicia temporada dilluns al Club Capitol, però l'estrena oficial té lloc aquest divendres.

Si a 'Trifulkes de la Katalana Tribu' Zitzània i Pere Planella es proposaven explicar la història nacional a tota la família, amb un llenguatge planer i atractiu, els creadors de 'Som una noció' prometen desvetllar "la increïble però veritable història" del país. Una declaració d'intencions que demostra com l'espectacle no busca simplement una recreació d'episodis ja coneguts, sinó treure punta a elements nous, mirar les coses des d'una altra perspectiva, mostrar allò amagat. L'espectacle, una obra musical -la unió de teatre i música és una altra coincidència amb les 'Trifulkes'…- és un d'aquells muntatges de petit format -només dos intèrprets, Òscar Orbezo i Mariona Blanch, i dos músics, Xevi Capdevila i Oriol Pidelaserra- que supleix amb imaginació i creativitat la manca de recursos de les petites companyies.

Al darrere del 'Som una noció' hi ha La Sutra, una companyia de teatre que treballa amb dos ingredients base: la música i l'humor. Amb només dos intèrprets i dos músics que no es limiten a donar forma a la banda sonora sinó que formen part integral de l'espectacle, l'obra que dilluns arriba al Club Capitol descansa en un teatre proper al 'clown'. El contacte directe amb l'espectador, un dels trets habituals en els espectacles de la companyia, ajuda a dotar el muntatge d'un ritme intens i ràpid.

Una intensitat i una rapidesa que s'expliquen en part per la necessitat de l'actor i l'actriu de navegar, en poc més d'una hora, per deu segles de la història de Catalunya, de la mà d'alguns dels seus personatges més emblemàtics. Qui no hi és no hi és comptat: Guifré el Pilós, Jaume I… Clar que també hi apareixen prohoms tan inesperats com el propi Napoleó, i moltes figures anònimes, des d'una cupletista a Sant Esteve. No són, de fet, personatges històrics, sinó més aviat caricatures. Homes i dones que serveixen per prendre's les coses amb una mica de sal… i amb molt d'humor. Un còctel molt eclèctic amb un objectiu concret: explicar aquesta història "increïble però veritable" que, adverteix la companyia, no busca ser divulgativa, sinó fer passar una bona estona l'espectador de la mà d'unes figures de les quals sempre es pot dir alguna cosa nova.

publicat per
Isidre Estévez
foto : Club Capitol / Anna Mas
http://www.lamalla.cat
16 de març de 2012

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...