29 de març 2012

Esclat de teatre juvenil



Coincidència del projecte Butaka Jove i de l'intercanvi 'G.l.a.m.t(our)'

Aquest ha estat un cap de setmana extraordinàriament intens i profitós pel que fa a l'activitat teatral protagonitzada o adreçada a la joventut. D'una banda, dissabte a la tarda hi va haver al Monumental el primer espectacle del cicle Butaka Jove. Aquest és un projecte que impulsen set ciutats de Catalunya i en el qual la nostra està involucrada des de l'any 2008. El seu objectiu és acostar els joves de 12 a 18 anys a les arts escèniques. Per això proposa una programació que els pugui ser atractiva i compta amb la implicació voluntària d'alumnes dels diversos instituts de Mataró que duen a terme una animosa feina de difusió i de motivació entre companys, amics, familiars, col•lectius propers i xarxes socials. Una labor que aquest cop ha tingut uns resultats molt més aconseguits que en ocasions precedents. D'entrada, perquè el Monumental lluïa una platea gairebé plena, però sobretot perquè l'espectacle que es presentava va ser d'una gran qualitat i va embadalir el públic de tal manera que al final tothom va acabar dret i aplaudint desaforadament.

Es tractava de 'La asombrosa historia de Mr. Snow', un muntatge que protagonitza el jove il•lusionista Antonio Díaz, que és Premi Nacional de Màgia. De manera teatralitzada i amb el pretext de narrar les gestes llegendàries de Mr. Snow, un mag imaginari que figura que és vellíssim, misteriós i suposadament inigualable, Díaz va desgranant amb molta gràcia un reguitzell de números de prestidigitació, de mentalisme, de manipulació, de grans il•lusions i de màgia de prop. És una hora llarga en què l'espectador queda atrapat tant per la perfecció en l'execució dels trucs com per l'estil viu i divertit amb què l'Antonio Díaz els amaneix. Tot un èxit.

Creació compartida
D'altra part, entre divendres i diumenge s'esqueia l'anomenat 'G.l.a.m.t(our)', o sigui, la trobada d'intercanvi anual d'alumnes de les escoles de teatre dels ajuntaments de Girona, de Lleida i de Mataró, que es fa de forma rotatòria i que aquest any ha tingut per escenari la nostra ciutat perquè l'Aula de Teatre de l'Institut Municipal d'Acció Cultural n'ha estat l'amfitriona. En aquests tres dies, quaranta-sis nois i noies d'entre catorze i setze anys han compartit experiències i han aprofundit tècniques d'interpretació, de teatre físic i de dansa contemporània amb professors de les tres escoles per compondre conjuntament un espectacle efímer a partir d'aproximacions distintes a 'De-sideris', una obra de la dramaturga, traductora, directora i professora de teatre Helena Tornero. Paral•lelament, un grup d'alumnes de primer curs de l'Aula de Mataró ha realitzat amb ella un taller de creació de textos. El resultat de tot aquest procés de treball col•lectiu i recíproc s'ha pogut veure diumenge al migdia a la nau de Can Gassol, plena a vessar d'espectadors. I la satisfacció general tant dels participants com del públic ha estat l'indicador més evident de la bona feina feta. Tant és així, que escoles d'altres indrets del país han manifestat ja el seu interès a afegir-se ben aviat a la iniciativa de Girona, Lleida i Mataró.

publicat per
www.totmataro.cat
19 de març de 2012

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...