24 de març 2012

La Passió d'Ulldecona reclama l'atenció del públic català

La Passió d'Ulldecona està decidida a invertir la tendència que concentra majoritàriament l'assistència dels seus més de 3.000 espectadors anuals a la versió castellana-al voltant d'un 80%, bona part d'ells procedents del País Valencià-. Per això, el Patronat de la Passió ha fet enguany una crida especial al públic català perquè acudeixi a les representacions de la versió catalana que comencen aquest pròxim diumenge. Enguany, l'obra que dirigeix Aleix Vallverdú presenta alguns canvis respecte l'any passat, amb el relleu de Jeroni Castell en el paper de Jesús o la introducció d'elements escènics per dotar de més ritme les representacions, que suposarà l'escurçament de la seva durada.


Després de 58 anys de representacions, els responsables de la Passió han constatat el seu arrelament i incidència entre el País Valencià, en la seva versió castellana. "És la passió de referència al País Valencià i això ens porta a fer més representacions en castellà que en català. Ve gent de fins a 350 quilòmetres i això no passa a Catalunya, on tenim una competència dura amb Esparreguera", ha explicat Castell, actualment també president del Patronat.

Per redreçar aquesta situació, l'organització ha posat en marxa una campanya de comunicació i ha signat un conveni amb l'Ajuntament de Tarragona per promoure l'assistència d'aquesta zona. Castell confia que, enguany, es mantingui la tendència a l'alça de públic de la passada temporada però, sobretot, potenciar la versió catalana, obra de Jaume Vidal i Alcover i en cartell des de 1993. "Pel públic que tenim hauríem de fer sis representacions en castellà i dos en català més que no cinc i tres. Però per a nosaltres és important treballar en la Passió en català, la nostra llengua, i volem portar gent", ha assegurat.

Castell ha recordat que la d'Ulldecona és una de les quatre "passions històriques" de Catalunya juntament amb la citada d'Esparreguera, la d'Olesa de Montserrat (Baix Llobregat) i la de Cervera. Fins i tot, ha apuntat, l'aparició d'un document als arxius diocesans de Tortosa amb referències a aquestes representacions al municipi de l'any 1.512 podrien convertir-la "en una de les més antigues de Catalunya".

Diumenge serà el tret de sortida de les representacions de la versió de Vidal i Alcover, que tindran lloc també els pròxims 18 i 25 de març. Posteriorment, arribaran les representacions de la versió castellana, obra de Josep Maria Junyent Quintana, els dies 1, 15, 22, 29 d'abril i 1 de maig. Tot i que amb el mateix argument, són obres escènicament diferents, que comparteixen els mateixos actors amb els papers canviats per evitar doblar-los.

Enguany, les representacions presenten alguns canvis i novetats per aprofundir en la seva modernització. El principal, en el repartiment, la baixa voluntària de Castell -que s'ha mantingut en diferents papers durant quatre dècades- com a Jesús que, a partir d'enguany, cedeix el relleu al també actor local Eduard Marín. El director, Aleix Vallverdú, ha fet una nova adaptació del te4xt per "potenciar l'acció dramàtica" i ser "més incisius en la narració".

En aquesta línia, explicat també que s'incorporaran "escenes gestuals" d'uns tres minuts al principi de cada acte que amb els actors, la llum i la música intentaran posar en antecedents els espectadors. El treball de llum i so també s'adequarà de forma més acurada a les diferents situacions. En total, les dues versions escurçaran el seu temps en un quart d'hora o vint minuts per donar-los un "ritme més trepidant".

L'alcalde d'Ulldecona, l'independent Celestí Hervàs, ha celebrat els canvis introduïts. "Serà espectacular i digne de veure", ha assegurat, tot fent també una crida al públic de les Terres de l'Ebre perquè doni suport a les representacions i reiterant el suport municipal al projecte.

publicat per
ACN
http://www.reusdirecte.cat/
6 de març de 2012

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...