02 de juny 2017

Jacopo Godani obrirà el Grec



La Dresden Frankfurt Dance Company interpretarà tres de les seves obres l'1 de juliol en un festival inspirat en Grècia i el Mediterrani

El festival Grec estrena la seva nova etapa sota la direcció de Francesc Casadesús (Barcelona, 1964) i ho fa proposant un viatge a Grècia i al Mediterrani la primera parada del qual serà, l’1 de juliol vinent, un espectacle de dansa contemporània. Per obrir la seva primera temporada, l’exdirector del Mercat de les Flors ha apostat pel coreògraf Jacopo Godani, director de la Dresden Frankfurt Dance Company, hereva de la companyia fundada el 2005 pel llegendari William Forsythe. Godani, un referent absolut de la dansa actual, presentarà un programa mixt amb tres obres seves: Metamorphers, Echoes from restless i Moto perpetu. «L’estrena mostrarà la línia de qualitat que ens hem marcat», va afirmar ahir el nou director del festival d’estiu.

Casadesús ha reduït l’oferta del Grec a 102 espectacles (davant els 130 de l’última edició), 27 dels quals seran estrenes absolutes, i 32, produccions internacionals. «L’oferta serà més reduïda, però intensa, amb una presència més gran d’artistes femenines», va destacar el director. Un 43% dels espectacles programats estan firmats o dirigits per dones. Per gèneres, predomina la música, amb 43 propostes, seguida pel teatre (40), la dansa (15) i el circ (4). El responsable de l’àrea de cultura de l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni, va assenyalar que el pressupost serà lleugerament superior al de l’última edició i arribarà als 3,3 milions d’euros.

El festival aspira en aquesta nova etapa a captar el públic jove. Per a això llança una tarifa plana amb entrades a 15 euros per als menors de 30 anys. Els que superin aquesta edat poden optar a descomptes de fins al 30% per les entrades a tres espectacles i del 50% per cinc.

Tot i disposar de només tres mesos per organitzar la programació, Casadesús ha volgut dotar de «certa coherència» la variada oferta del festival, que es divideix en dos grans blocs: el Grec Montjuïc, que concentra l’activitat a l’amfiteatre i en sales veïnes com el Lliure i el Mercat de les Flors, on recalaran les propostes més internacionals, i el Grec Ciutat, que inclou la resta de la programació i tant espectacles de més llarga durada coproduïts amb creadors locals com els concerts en sales (jazz al Jamboree, música de ball al Harlem i ètnica a la Barts).

CINC ITINERARIS

De cara al públic, la mostra ha ordenat les propostes a través de cinc itineraris. Per exemple, Grec Selecció permet veure els cinc espectacles top per 79 euros (entre ells La grenouille avait raison, una impressionant proposta multidisciplinària de James Thierrée). I l’anomenat Grec Exploradors inclou les cinc propostes menys convencionals per als espectadors més curiosos, per 44 euros.

Casadesús, que ja va marcar una línia d’originalitat en les campanyes de comunicació del Mercat de les Flors, ha treballat a fons la del seu primer Grec. Els cartells fan un gest còmplice a la figura del faune (símbol del festival durant molt de temps) en el nou logo. «És una campanya molt visual i directa», assegura. Els protagonistes són persones amb cap d’au, creació de l’agència GAS. «Desperten curiositat i al·ludeixen al vol que emprenem amb aquest Grec», sosté el director. La seva idea és capgirar el món en les successives edicions fins al 2020. Grècia és la primera parada d’una gran aventura. La pròxima destinació, l’Àsia.

VIATGE DE GRÈCIA A EUROPA

La Grècia antiga i moderna es donen la mà en una programació on Europa també ocupa un lloc destacat a través d’una impressionant producció: Beware of pity (La impacència del cor). Simon McBurney, actor i director cofundador de la companyia Complicité, i la Schaubünhe de Berlín han rebut tota mena d’elogis per la seva afinada adaptació de la novel·la homònima de l’escriptor austríac Stefan Zweig sobre la desintegració de l’imperi austrohongarès.

Entre els creadors grecs convidats destaquen l’atrevit Dimitris Papaiannou i el seu The great tamer (El gran domador), una intensa experiència de gran plasticitat, amb performance i teatre físic, que no deixarà ningú indiferent. Més teatral és Clean city, una mirada irònica feta pels directors artístics de l’Escena Experimental del Teatre Nacional d’Atenes basada en històries d’immigrants arribats a Grècia. L’obra, protagonitzada per senyores de la neteja, denuncia el tracte d’Europa als més desprotegits. També hi ha denúncia, però més filosòfica i profunda, a Inflamation du verbe vivre i Les larmes d’Oedipe, una reflexió sobre el món actual inspirada en les tragèdies de Sòfocles, tots dos de Wajdi Mouawad, aclamat dramaturg libanès establert a França que interpreta una de les peces.

Els amants del circ comptaran amb l’espectacle del clown Danny Ronaldo, que oferirà a la seva carpa una bona dosi d’humor, poesia i tendresa. I els del teatre visual fliparan amb La grenouille avait raison, l’aclamada proposta de James Thierrée.

DE MARIO GAS A ROGER BERNAT

Mario Gas, un dels artistes impulsors del festival, torna al Grec amb Calígula, de Camus, en una coproducció amb el Festival de Teatre Clàssic de Mèrida, amb Pablo Derqui en el rol principal. També d’allà procedeix un altre esperat muntatge, Las troyanas, d’Eurípides, adaptada per Carme Portaceli i amb Aitana Sánchez-Gijón en el repartiment.

Més enllà dels clàssics, el Grec també aposta per obres de nova creació com No se registran conversaciones de interés, l’últim treball de Roger Bernat, que convida l’espectador a crear el seu propi relat sobre l’Estat Islàmic a partir de converses reals de joves combatents amb les seves famílies. El Grec també col·labora amb altres muntatges ja anunciats: Bodas de sangre, de Lorca, que Oriol Broggi dirigirà a la Biblioteca de Catalunya amb Clara Segura, Ivan Benet i Nora Navas; Un tret al cap, la nova obra de Pau Miró que Emma Vilarasau protagonitzarà a la Beckett, i E.V.A, peça de Marc Artigau, Cristina Genebat i Julio Manrique que celebra al Romea el retrobament de les T de Teatre, en el 25è aniversari de la companyia. De la mateixa època gairebé data Paraules encadenades, un thriller de Jordi Galcerán sobre les relacions de parella que recupera La Villarroel amb David Vagés i Mima Riera com a protagonistes.

Els amants de Shakespeare comptaran amb Nit de reis en una versió de Pau Carrió a càrrec de la companyia del Lliure, i els fans del musical, a més a més de dues nits dedicades al gènere, tindran Cabareta, una proposta amb denúncia i picardia firmada per Maria Molins i Bárbara Granados.

MÚSICA

La commemoració del 25è aniversari dels Jocs Olímpics de Barcelona no podia quedar fora del programa del festival d’estiu de la ciutat, que celebrarà l’efemèride amb una gran festa rumbera al Teatre Grec. Sabor de Gràcia, Los Amaya, Chacho, Yumitus, Maruja Garrido, Rumba Tres, Peret Reyes, La Pegatina i Gertrudis seran alguns dels participants en l’espectacle Rumberos, pugin a l’escenari, que pretén evocar aquella nit en què Constantino Romero va haver de recórrer a la seva veu de Clint Eastwood per evitar que l’elit de l’esport mundial provoqués un accident al ritme de Los Manolos.

El Grec-2017 brindarà altres espectacles singulars, com la presència de Santiago Auserón rellegint el seu repertori en clau simfònica amb la companyia de la Banda Municipal de Barcelona o la trobada de Fermín Muguruza amb la Micaela Chalmeta Big Band, sorgida del Taller de Músics i formada per 18 dones i dos homes.

Mishima i Joan Miquel Oliver (tots dos amb disc nou sota el braç) en un doble cartell; Mayte Martín, Blaumut, l’italià Vinicio Capossela, un trident flamenc format per Carmen Linares, Arcángel i Marina Heredia, i Jordi Savall amb un espectacle inspirat en els viatges del musulmà Ibn Battuta faran brillar també les nits estiuenques del teatre grec de Montjuïc.

La programació musical del festival es completarà amb una atapeïda agenda de concerts a les sales Jamboree, Barts i Harlem, i amb la interpretació simfònica del Blackstar de David Bowie a càrrec de l’OBC.

DANSA

Maria Rovira serà una de les sorpreses del Grec. La coreògrafa de Mataró presenta tres coreografies seves amb ballarins cubans fruit de la seva experiència amb el Ballet Nacional de Cuba i Acosta Danza. El programa començarà, no obstant, amb una peça de Mariela Boán, una de les coreògrafes cubanes que hi participarà com a artista convidada.

També torna al festival Marta Carrasco. La singular creadora interpretarà Perra de nadie, un solo commovedor que combina escenes d’humor i d’horror.

La festa, el nou espectacle de l’iconoclasta Israel Galván, figura entre les principals novetats pel que fa a dansa. El muntatge es veurà a Barcelona abans de posar rumb al festival d’Avinyó. Es tracta d’una aposta curiosa i radical on Galván actua amb gent tan diversa com El Junco, polifacètic bailaor, la cantant i ballarina Eloisa Cantón, el tocaor Emilio Caracafé, la ballarina japonesa Minako Seki i el Niño de Elche, cantaor d’una altra galàxia.

Des de Grècia arriba Cementary, una proposta de la interessant Patricia Apergi sobre les ciutats en crisi, convertides en aquesta obra en espais buits i sense ànima. I des d’Arenys de Mar, Aire, un original treball al voltant de la mort i el més enllà de Miquel G. Font, un jove amb una dilatada experiència internacional autor de la coreografia i també de la música de l’espectacle. Encara que la dansa contemporània predomina, el festival també inclou Douar, un potent espectacle francès de hip-hop protagonitzat per ballarins d’origen algerià que es reivindiquen amb la dansa.

Publicat per
Marta Cervera – Barcelona
http://www.elperiodico.cat/ca/noticias/oci-i-cultura/jacopo-godani-obre-programacio-grec-2017-6060819

El pipican del Pati del Café Nou

La tarda vespre del divendres 1 de novembre vaig estar a punt de ser agredit (no sé si és la paraula correcte) per un gos mentre el propieta...