15 de febrer 2007

Molt soroll per no res


13 de febrer de 2007

Una exposició mostra els objectius del pla d'equipaments culturals de Mataró aprovat el 2005la crònica

ELENA FERRAN

El regidor de Cultura, Jaume Graupera, diu que li han fet falta quatre anys per ordenar i prioritzar les actuacions culturals a la ciutat. Així justifica la mostra que fins al 25 de febrer es pot veure el Museu de Mataró i que es limita a resumir les principals línies del pla d'equipaments culturals que el govern tripartit de Mataró va aprovar en solitari el 2005. A pocs mesos de les eleccions assegura que és un bon moment per fer balanç i nega que sigui un acte de pur electoralisme. Sobre el paper, en aquest cas, sobre els plafons i banderoles de l'exposició, el que queda clar és que després de tants anys de debat queda molta feina per fer.
L'actual mandat s'ha centrat en la posada en funcionament dels centres artístics de Can Xalant i Ca l'Arenas. Això no és res davant l'ambiciós pla que proposa tirar endavant en els propers anys el govern municipal. La rehabilitació de les naus industrials de Can Marfà començarà aquest mateix any. L'equipament necessitarà uns 6 milions d'euros per convertir-se en el museu en què s'explicarà la història de la ciutat amb una atenció especial al gènere de punt i a les màquines tèxtils de la Fundació Vilaseca oblidades fins ara.
Mataró també vol redescobrir a partir d'ara el seu passat romà. S'invertiran fins al 2011 fins a 500.000 euros per excavar del tot el recinte de la Torre Llauder, fins ara força abandonat, i posar-lo al dia. També se senyalitzaran punts del centre històric on s'han trobat restes i es mostraran vestigis amagats, com ara el de Can Fulleracs.

El barroc de la capella dels Dolors s'ha de «vendre» ara com un reclam turístic i per això proposen obrir-lo més, i fins i tot crear-hi una instal·lació audiovisual. La millora del patrimoni no és l'única mancança cultural de Mataró. Fer més biblioteques –la primera pública data del 1997–, com ara la de l'Escorxador, i un teatre amb cara i ulls són reivindicacions històriques. La biblioteca, amb un cost de 2 milions d'euros, està compromesa per al proper mandat. En canvi, el Teatre Monumental és la gran incògnita. El pla només reconeix que l'espai està desfasat i proposa fer-ne un de nou al parc Central. Però fa quatre anys ja se'n parlava. Aleshores, però, el responsable de Cultura, el mateix Graupera, era més partidari de prioritzar equipaments de format mitjà, com ara la Sala Cabañes i el Foment. Això tampoc es descarta i en el proper mandat el govern es proposa fer nous els dos centres. En canvi, per al gran teatre de la ciutat no està prevista cap inversió fins al 2010. En aquest sentit, i amb una clara ordenació feta, el que toca ara és començar a veure com allò que sobre el paper queda tan bé es faci realitat d'una vegada.

El pipican del Pati del Café Nou

La tarda vespre del divendres 1 de novembre vaig estar a punt de ser agredit (no sé si és la paraula correcte) per un gos mentre el propieta...