31 de desembre 2007

Pastorets de tots colors al Centre Comunitari



http://elblocdelasara.blogspot.com
27 de desembre 2007


Per aquestes dates són molts els grups de teatre que preparen i interpreten la tradicional obra de Josep Maria Folch i Torres, els Pastorets. Aquest cap de setmana, però, es va poder veure al Centre Comunitari de Vic una versió si més no, especial. Els actors eren els alumnes del Centre de Normalització Lingüística, persones nouvingudes de diversos països que estan aprenent el català. "No només tenen ganes d'aprendre la llengua, sinó que tenen ganes de participar en les activitats del país", deia Dolors Solà, directora del Centre, abans de començar la funció. I és que dalt de l'escenari hi havia holandesos, marroquins, indis, subsaharians, catalans, sud americans, cristians, musulmans... però tots amb una cosa en comú: el català.
El guió de l'obra també s'allunyava una mica del tradicional. La història es basava en un concurs de televisió, el Si l'encerto, l'endevino. Els dos concursants, en Lluquet (Abdelkader Aakil) i en Rovelló (Jordi Casadevall), havien de respondre diverses preguntes relacionades amb les tradicions nadalenques a Catalunya, proposades per un excèntric presentador, Warjo van Galen. El públic també hi tenia un paper important, una meitat animava en Lluquet i l'altra meitat havia d'animar en Rovelló, tot seguint les indicacions dels cartells que mostrava una hostessa, Ana Altamirano. Van tenir problemes, però, per encertar quin és el personatge més popular del pessebre català, així que el presentador els va enviar al pessebre, on l'únic personatge que hi faltava era el caganer.
Tot plegat va aparèixer en Llucifer (Blanca Falquina), que volia prendre-li el paper a en Warjo van Galen, i els va portar fins a l'infern. Allà van conèixer els dimonis que representaven els pecats, però també van van conèixer els dimoni més temut, el dimoni de la Llengua, representat per Dolors Solà. La llengua, segons deia, és dels pitjors vicis, "quan un comença ja no pot parar!", a més, és un element que "uneix homes amb homes, dones amb dones i fins i tot uneix trios", continuava fent referència a les parelles lingüístiques.
És el quart any que el CNL organitza l'obra de teatre els Pastorets, amb actors de procedències molt diverses, que s'esforcen per aprendre el català. El públic, en general, coincidia en valorar l'experiència molt positivament, i en afirmar que l'obra havia estat molt divertida.

Fotografia: osona.com
Article publicat a EL 9 NOU el dilluns 24 de desembre de 2007

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...