25 de febrer 2009

Cultura aporta 5,6 milions per fer gires d'espectacles a tot Catalunya


www.elpunt.cat
18 de febrer de 2009

Es finança fins a un 50% el caixet per defensar el dret a gaudir de la cultura arreu

BARCELONA
JORDI BORDES

Aloma, de Dagoll Dagom, fa gira fins juny per una trentena de pobles.
Foto: DAVID RUANO.

El Departament de Cultura reivindica el dret de tot ciutadà de Catalunya a gaudir d'una programació cultural. Per això es gastarà més de 5,6 milions d'euros per facilitar la programació d'arreu. La despesa, que no s'ha reduït respecte de l'any passat tot i les retallades pressupostàries que s'han fet al departament, també ajudarà a donar aire a grups i productores que últimament veuen limitades les gires. Cultura en gira, un nou reclam, finançarà fins a un 50% de les actuacions de les obres triades.
La llista d'espectacles es renova cada sis mesos, amb la intenció que es programin per al següent semestre. Cultura en gira vol corregir deficiències, però la col·laboració de la Diputació de Barcelona (el programa amplia l'Oficina de la Difusió Artística d'aquesta institució a tot Catalunya) fa que en surtin beneficiades les gires a Barcelona respecte de les altres demarcacions.
Per als primers sis mesos del 2009, hi ha 1.165 activitats que es refugien sota aquest paraigua. Les produccions seleccionades són de diverses disciplines: arts visuals (2), circ (5), dansa (6), espectacles familiars (7), música (23) i teatre (20). De les 615 actuacions a programacions municipals, destaquen les 303 teatrals. Cal sumar-hi unes 500 funcions més, a les quals es dóna suport a través d'acords amb entitats com Xarxa, Joventuts Musicals o els Amics de l'Òpera de Sabadell.
Hi ha diverses vies per potenciar les funcions. Cap producció ha de tenir dobles ajudes. A més de les gires (1,4 milions) i dels convenis amb entitats (600.000), també es premia la programació estable més variada i consolidada, es financen fins a un 30% dels costos de la contractació, (1,5 milions); es potencien les exposicions locals amb 700.000 euros l'any; es reforcen les subvencions a municipis de menys de 8.000 habitants, finançant fins a un 30% de la programació (300.000); es valoren els ajuntaments que s'integren a plans de dansa o de circ (230.000), i s'impulsa el treball de comunicació i relació entre els teatres en l'àmbit comarcal (100.000). Finalment, s'ajuda els municipis que facin festivals amb personalitat com el Shakespeare, a Mataró i Santa Susanna; PNRM, d'Olot; Gest, d'Esparreguera; Ple de Riure, al Masnou, etc.
El TNC, en paral·lel
Des de fa tres anys, el Teatre Nacional de Catalunya (TNC) i les diputacions tenen signat un conveni per facilitar la gira de les seves produccions. Fins ara, el TNC assumeix un 25% de les seves funcions, mentre que la Diputació respectiva aporta un altre 10%. El TNC té una partida que va del mig milió al milió d'euros (la partida creix més com més funcions aconsegueixen programar al territori). Aquesta despesa es corregeix en un màxim de 650.000 euros d'ingressos de caixets. La despesa del TNC mai arriba a més de 400.000 euros l'any. L'administrador general del TNC, Alfred Fort, reconeix que es nota la debilitat econòmica dels ajuntaments, sobretot quan l'any passat van fer una gira important de La plaça del Diamant i ara, la d'Aloma, va a càrrec de la producció executiva de Dagoll Dagom (i no pot disposar de la partida de gires del TNC).
El Teatre Lliure està revisant el contracte programa amb les administracions. Segons fonts del Lliure, en aquest acord nou es vol disposar d'uns criteris semblants als del TNC. Ara reben ajudes per fer gires com qualsevol altre grup: «El Lliure ha de sortir al territori» per revertir la inversió de què gaudeixen els veïns barcelonins quasi exclusivament.

El pipican del Pati del Café Nou

La tarda vespre del divendres 1 de novembre vaig estar a punt de ser agredit (no sé si és la paraula correcte) per un gos mentre el propieta...