02 de setembre 2011

El fantasma de la Xirgu enceta temporada al Romea amb 'Llum de guàrdia'




Julio Manrique compta amb la seva 'troupe' d'actors i amb els directors Oriol Broggi, David Selvas i Daniel Veronese per a la seva primera temporada al capdavant del teatre

Julio Manrique durant la presentació de la nova temporada del Romea ACN
La primera temporada de Julio Manrique al capdavant del Teatre Romea s'obre pas amb una creació pròpia, juntament amb Sergi Pompermayer, de Llum de guàrdia que s'interpretarà durant el mes de setembre.

El mateix Teatre Romea és un dels personatges de l'obra juntament amb la figura del fantasma de Margarida Xirgu que llança una maledicció a una companyia de teatre que vol presentar una obra amb el seu nom, Xirgu. Una barreja d'humor i misteri inspira un guió que segons Sergi Pompermayer ha estat una autèntica aventura ja que "no sabíem com acabaria" però que han vist com al final, "tots els elements que volíem reflectir, han acabat sortint".

L'actor Andrew Tarbet ha destacat el talent i sobretot la manera de treballar de Julio Manrique. El conjunt del procés, segons ell, ha estat "basat amb el 'sí', tot és possible, si hi ha ganes es tira tot endavant". També ha lloat l'esforç i la determinació dels dos dramaturgs per fer la tria entre tot el material que han creat. El president del Grup Focus, Daniel Martínez, ha dipositat en Julio Manrique la confiança del projecte Romea després del pas exitós de Calixto Bieito. El nou director és, per Martínez, "garantia de la preminència artística" del teatre Romea. Després d'avançar que han deixat fer la temporada que volia al director, li ha demanat que "desenvolupi el seu talent amb la màxima llibertat que dóna un pressupost".

La família teatral de Manrique ha acompanyat al director per parlar de la creació conjunta amb Pompermayer. Es tracta dels actors i actrius Mireia Aixalà, Ivan Benet, Cristina Genebat, Oriol Guinart, Xavier Ricart, Marc Rodríguez i Andrew Tarbet. L'empremta del director artístic del Romea s'ha notat amb una programació formada íntegrament per obres de diferents formes de teatre contemporani que "parlen des de l'ara del que ens passa ara". Confia en què el Romea s'ompli de vida, energia i que "les coses que fem commoguin, diverteixin i toquin al públic i li parlin directament".

El controvertit Dogville, adaptació de la pel•lícula de Lars Von Trier, visitarà el Romea a l'octubre. Fins el gener, Qui té por de Virginia Woolf, dirigida per l'argentí Daniel Veronese amb Emma Vilarasau i Pere Arquillué de protagonistes plantejarà les misèries del món de la parella. De febrer a l'abril del 2012, Incendis, d'Oriol Broggi adapta l'obra de Wadji Mouawad amb la interpretació del mateix Manrique i de Clara Segura. L'humor de The blue room, que es representarà fins el maig, va triomfar a Broadway, dirigida per Sam Mendes i protagonitzada per Nicole Kidman i Ian Glen. Completaran la programació de la temporada, bàsicament local, una obra pendent de concretar al Festival Grec de l'estiu de 2012 i 4 acords, un cicle de quatre concerts que combinaran música i teatre durant els mesos de maig i juny de 2012. Les parelles de músics i directors de teatre seran respectivament: Sílvia Pérez Cruz amb Julio Manrique, Pastora i Carol López, l'actor i cantant Bruno Oro amb Ramon Simó i Mürfila amb David Selvas.

El marcat component cinematogràfic de la programació ha estat, segons Manrique, "més o menys casual" tot i reconèixer tenir "molta dèria pel cinema" i utilitzar el llenguatge cinematogràfic en la majoria de les seves obres. Fruit d'això, ha sorgit la iniciativa de coordinar amb la Filmoteca de Catalunya les projeccions de les pel•lícules originals al mateix temps que al Romea se n'interpreten les corresponents versions teatrals. S'organitzaran col•loquis al teatre i xerrades amb els equips artístics a la Filmoteca.

PUBLICAT PER
WWW.ARA.CAT
31 AGOST DE 2011

El pipican del Pati del Café Nou

La tarda vespre del divendres 1 de novembre vaig estar a punt de ser agredit (no sé si és la paraula correcte) per un gos mentre el propieta...